Witam:) Jako że niedługo będę wymieniał olej to mam pytanie. W zeszły roku jak wymieniałem olej to zostało mi troche i czy kupic np. 3x1litrowe bańki oleju i wlac i dolac starego (własnie tego zeszłorocznego) czy musze swieży??? Olej oczywiscie taki sam jak w zeszłym roku
O ile dobrze zrowumialem...
Olej sie zuzywa i drobinki metalu z silnika sie w nim osadzaja. Jesli wymienisz filtr i zostawisz stary olej, to zasyfisz filtr.
Musisz spuscic stary olej do zera, wymienic filtr i zalac nowym olejem (niecale 4l - kup duza banke oleju, bo sie bardzij oplaci).
Chyba, ze chodzi Ci o to, ze zostalo Ci troche starego oleju, ktory nie wszedl do silnika, tylko zalega nieuzywany na polce. Wtedy mozna zmieszac spokojnie, o ile nowy jest taki sam. Sam mam podobnie i pewnie przy najblizszej wymianie wykorzystam resztki, bo przy tym tempie zagrace tylko garaz u babci 4-litrowymi bankami, gdzie jest po szklance oleju ;]
[quote="Kubrick"]Chyba, ze chodzi Ci o to, ze zostalo Ci troche starego oleju, ktory nie wszedl do silnika, tylko zalega nieuzywany na polce. Wtedy mozna zmieszac spokojnie, o ile nowy jest taki sam. Sam mam podobnie i pewnie przy najblizszej wymianie wykorzystam resztki, bo przy tym tempie zagrace tylko garaz u babci 4-litrowymi bankami, gdzie jest po szklance oleju ;][/quote]
Własnie oto mi chodzi bo jak wiadomo 4 litry to za dużo i troche mi zostało z zeszłego roku i kupił bym 3 jedno litowe butelki i dolał bym tego zeszłorocznego. Starego oleju zużytego w życiu bym niewlał do nowego oleju bo by było tak jak piszesz. Olej leżał cały rok w garażu nie ogrzewanym ale mysle że nic nie powinno sie z nim stac:)
[quote="Alone"]Olej leżał cały rok w garażu nie ogrzewanym ale mysle że nic nie powinno sie z nim stac:)[/quote]
O ile byl zamkniety szczelnie, to nie ma bata, zeby cos mu sie stalo. Smialo mozesz lac.
Jedynie co, to bym sie zastanowil nad tymi litrowymi butelkami. Obadaj ceny i przelicz za litr - moze sie okazac, ze bardziej sie oplaca kupic wiekszy olej, zeby polezal do nastepnej wymiany, ale wyjdzie taniej na litrze.
jak bedziecie kupowac olej to nie kupujcie i pierwszego lepszego sprzedawcy;/ bo ceny maja różne;/ ja za 5l catrol edge 5w40 zapłacilem 145zł, a ogladałem u innego i ten sam olej kosztował 198zł za 4l!! także warto czasem troche dluzej poszukac bo mozna duzo zaoszczędzić;) sory za offtopa;)