[6n2] BIOester

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

g
grex
Newbie
Newbie

[6n2] BIOester

Post autor: grex »

Moje pytanie kieruję do osób które jężdzą polówkami z silnikiem 1,4 TDI gdyż chciałbym wiedzieć czy tankowali już do swojego auta bioester gdyż jestem zainteresowany przejściem na to paliwo jako alternatywę dla oleju napędowego, chciałbym poznać opinię innych osób które tankowali to paliwo czy można spokojnie to lać bez obawy o awarię silnika czy raczej odradzacie zmianę paliwa. Z góry dziękuję.
Awatar użytkownika
Hiszp4n
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: Hiszp4n »

ja odradzam :banghead: moim skromnym zdaniem do zwykłego diesla mozna lać ale do pompowtryskow?? wątpie
I miejsce plac manewrowy
m
mentoch
Newbie
Newbie

Post autor: mentoch »

Witam.
Nie wiem jak u was ale u mnie jest w instrukcji napisane ze można stosować ON i biodiesla o nie mniejszej liczbie cetanowej niż 49.
Sam ostatnio po sprawdzeniu tego w instrukcji zatankowałem Bioester na stacji Bliska. Bioester ten ma liczbę cetanowa 51 czyli odpowiada wymaganiom napisanym w instrukcji. Przejechałem już na tym paliwie jakieś 650 km i nie zauważyłem by z silnikiem działo się coś złego wręcz przeciwnie wydaje mi się że silnik pracuje ciszej i bardziej równo co uważam za pozytywny efekt gdyż nasze trzycylindrowe TDI nie grzeszą kultura pracy :oki: . Czy zimny czy ciepły odpala od pierwszego strzału. Nie wiem jeszcze jakie spalanie wyjdzie ( policzę przy następnym tankowaniu :D ) ale jeśli nie będzie jakoś znacząco większe to myślę że się opłaca gdyż Bioester u mnie na stacji jest prawie złotówkę tańszy od zwykłego oleju napędowego :grin: .

No mam spalanie :) . Zużycie Bioestra wyszło na poziomie 4,9 litra na 100 km :oki: . Zużycie zwykłego oleju napędowego miałem zazwyczaj na poziomie 4,8 litra na 100 km. Uważam że różnica na poziomie 0,1 litra mieści sie w granicach błędu pomiarowego :grin: .
g
grex
Newbie
Newbie

Post autor: grex »

Do mentoch.Dzięki za informację. Różnica w spalaniu niewielka a oszczedność 1 zeta na każdym litrze to przy tankowaniu do pełna zaoszczędze 50zł Przy dzisiejszych cenach paliw każdy sposób jest dobry aby taniej jeździć.P.S. W mojej instrukcji która jest po niemiecku gdyż z tamtąd zostało sprowadzone auto z tego co zczaiłem też piszę że można lać zwykły ON i biodiesla o liczbie cetanowej nie mniejszej niż 49. :grin:
ODPOWIEDZ

Wróć do „pozostałe”