Witam.
Nie wiem jak u was ale u mnie jest w instrukcji napisane ze można stosować ON i biodiesla o nie mniejszej liczbie cetanowej niż 49.
Sam ostatnio po sprawdzeniu tego w instrukcji zatankowałem Bioester na stacji Bliska. Bioester ten ma liczbę cetanowa 51 czyli odpowiada wymaganiom napisanym w instrukcji. Przejechałem już na tym paliwie jakieś 650 km i nie zauważyłem by z silnikiem działo się coś złego wręcz przeciwnie wydaje mi się że silnik pracuje ciszej i bardziej równo co uważam za pozytywny efekt gdyż nasze trzycylindrowe TDI nie grzeszą kultura pracy :oki: . Czy zimny czy ciepły odpala od pierwszego strzału. Nie wiem jeszcze jakie spalanie wyjdzie ( policzę przy następnym tankowaniu

) ale jeśli nie będzie jakoś znacząco większe to myślę że się opłaca gdyż Bioester u mnie na stacji jest prawie złotówkę tańszy od zwykłego oleju napędowego

.
No mam spalanie

. Zużycie Bioestra wyszło na poziomie 4,9 litra na 100 km :oki: . Zużycie zwykłego oleju napędowego miałem zazwyczaj na poziomie 4,8 litra na 100 km. Uważam że różnica na poziomie 0,1 litra mieści sie w granicach błędu pomiarowego

.