Co to za czujnik? jak odczytać wskazania na VAGU

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

k
kicur
Newbie
Newbie

Co to za czujnik? jak odczytać wskazania na VAGU

Post autor: kicur »

koledzy mam pytanie: od czego jest czujnik zaznaczony na fotkach które zamieściłem i jak odczytać jego wskazania na VAGU? Jest on wkręcony w głowicy pomiędzy paskiem rozrządu a pierwszą świecą. Dodam że chodzi o silniczek 1,0 AER. Z góry wielkie dzięki za pomoc. Pozdrawiam.

Oto link: http://img218.imageshack.us/g/01062010067.jpg/
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

to jest na 99% czujnik ciśnienia oleju, na Vagu wchodzisz w Instruments czy Licznik i tam na którymś z pierwszych kanałów masz Oil pressure, po zapaleniu powinno się wyświetlić OK i tyle, dokładnie nie popatrzysz jakie to ciśnienie tylko czy jest prawidłowe.
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
Kamil K
Mały interesant
Mały interesant
Kontakt:

Post autor: Kamil K »

Jak widze to jest czujnik ciśnienia oleju. A w jakim celu chcesz odczytac z niego dane na VAGu?
k
kicur
Newbie
Newbie

Post autor: kicur »

Dzięki za info. Tak też myślałem :grin: - odczyt może sie przydać ponieważ u mnie jest tylko kontrolka od cisnienia a nie ma wyskalowanej wielkości tak więc może na Vagu będzie się dało :grin: - ciśnienie bądź co bądź może nam trochę powiedzieć o stanie silnika.
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

niestety nie ma w vagu podglądu na ciśnienie oleju, musiałbyś zamontować sobie czujnik ciśnienia do wewnątrz tak jak to mają niektóre sportowe bryki,
jeśli chcesz obadać stan techniczny silnika to zrób sobie próbę kompresji cylindrów: powinna być w granicach 14-15 max przy świetnie utrzymanym silniku, i 13-14 w silniku o dobrym stanie, norma wg katalogu 10-15 atmosfer.
Przeczytaj ten post:
viewtopic.php?p=89885
Obrazek
civic r18a2/407 1,6 HDi
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”