odma ociekacz oleju

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

a
adamos75
Początkujący
Początkujący

odma ociekacz oleju

Post autor: adamos75 »

Witam mam pytanie czy odmą może uciekać olej a nie tylko bagnetem. Bo mechanik powiedział mi jak mi olej znikł że właśnie nia olej mi uciekł i nową odmę ma mi założyć bo uszczelki nie trzymają tak mówił. Może tak być?
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

odmą uciekają opary spalin ze skrzyni korbowej i czasem mgiełka olejowa także całkiem możliwe,
często przy wymianie filtra powietrza w puszce jest trochę oleju na dnie.
civic r18a2/407 1,6 HDi
a
adamos75
Początkujący
Początkujący

Panowie potrzebny mi jest nr.części jaki znajduje się na odmie. jak ktoś wie proszę o pomoc
Awatar użytkownika
Jacoo
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: Jacoo »

[quote="adamos75"]Witam mam pytanie czy odmą może uciekać olej a nie tylko bagnetem. Bo mechanik powiedział mi jak mi olej znikł że właśnie nia olej mi uciekł i nową odmę ma mi założyć bo uszczelki nie trzymają tak mówił. Może tak być?[/quote]

Jasne ze może, zapewnie nie chodzi tu o sam wąż i jego wlot do obudowy filtra powietrza tylko o oringi, uszczelki znajdującie sie w tym palstiku który łaczy wąż z blokiem silnika.
Są to dwie uszczelki jedna duza druga mniejsza koszt ori w VW 12 zł.
Jesli dobrze mysle ze o to Ci chodzi.

Obrazek
2 uszczelki jedną widac na zdjeciu (wiekszy otwór - na około), ta od mniejszego przylepiła mi sie do bloku silnika :blush2: wchodzi w zagłebienie w okół mniejszego otworu.

Można temu też zaradzic odpowiedni aplikując silikon pod uszczeli, aby się mocniej dociskały do bloku silnika.
Pozdrawiam.
a
adamos75
Początkujący
Początkujący

Właśnie o to chodzi. Mam pytanie gdzie mógłbym je dostać bo obdzwoniłem po auto landach i inter cars i nie maja. do aso dzwonić?
Awatar użytkownika
Jacoo
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: Jacoo »

Ja pojechałem do Minimot'u, koles nie bardzo wiedział o co chodzi, ale po ogarnieciu tematu stwierdził ze tylko oryginał, wiec pewnie nie robią zaminenników takich dupereli (w zasadzie nie ma sie co dziwic) i zamówił z serwisu VW (20km od miejscowoski zamieszkania) za wszystko dałem cos koło 12 zł.
Wg mnie tylko VW :grin:
a
adamos75
Początkujący
Początkujący

TranceMorpher dzięki za pomoc. Uszczelki też przez serwis vw przyszły założone. Zobaczymy jak będzie.Jeszcze się zapytam skąd może jeszcze olej mi uciekać jak płyn chłodniczy ok nie dymi jakby olej żarł . Uszczelniacze poszły, pierścienie jakie objawy szukać? Jak laik może zaobserwować problem :bye:
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”