tragedia! 1.4 16V - spalanie 20L/100km! To jest możliwe?!

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
DanielJar
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: DanielJar »

pewnie coś tam więcej pali przy szerszych oponach, no ale bez przesady, 20L! podepnij pod VAGa i będziesz wiedział, skasuj błędy jakie Ci wyskoczą, przejedź kilkaset km i zobaczysz czy jest jakaś poprawa czy nie, jeżeli komputer dalej się przestawi na dawkę takiej mieszanki jak na początku to idzie sonda do wymiany !
pzdr
l
lechu
Początkujący
Początkujący

Post autor: lechu »

podepnę sie pod temat, mam ten sam problem, pali mi z 12l benzyny i 9 gazu silnik 1,4 APQ. Bylem u mechanika, sonda sprawna, czujnik temp równiez, po podlaczeniu pod Vaga jest caly czas 0,9V napiecia na sondzie, powiedzieli ze mozliwe ze komp jest uszkodzony, pokazuje bledy sondy ze za mala i za duza dawka mieszanki.
Awatar użytkownika
DanielJar
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: DanielJar »

lechu
a jaki masz motor?
L
Larson
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Larson »

[quote=""lechu""]1,4 APQ[/quote]
:)
Awatar użytkownika
suhhar
Swój
Swój

Post autor: suhhar »

lechu z tego co sie orientuje to sonda nie moze miec caly czas takiego samego napiecia bo by podawala caly czas taka sama dawke do kompa czyli tak jakbys niezaleznie od obciazenia auta dostawal tyle samo paliwa. Moim zdaniem wartosci powinny sie zmieniac podczas pracy silnika.
Obrazek

Zawsze szukam dziury w całym więc proszę się nie denerwować !!!
l
lechu
Początkujący
Początkujący

Post autor: lechu »

[quote=""suhhar""]lechu z tego co sie orientuje to sonda nie moze miec caly czas takiego samego napiecia bo by podawala caly czas taka sama dawke do kompa czyli tak jakbys niezaleznie od obciazenia auta dostawal tyle samo paliwa. Moim zdaniem wartosci powinny sie zmieniac podczas pracy silnika.[/quote]

wiem o tym, tylko dlaczego nie podaje? moze cos sie zje... od tego ze caly czas jezdze na gazie, mowił mi mechnik ze komp mógł pogubić mapy, zatankuje do pelna benzyny i go przeczyszcze ;)
Awatar użytkownika
suhhar
Swój
Swój

Post autor: suhhar »

lechu ja tak mialem kiedys w oplu ze sonda sie poprostu wieszała. Była jakas lipna i tak sie działo. Raz normalnie działała i auto jezdzilo super a raz sie wieszała i czasem w podskokach jezdziałem i spalanie x2.
Obrazek

Zawsze szukam dziury w całym więc proszę się nie denerwować !!!
r
r3adytorock
Początkujący
Początkujący

Post autor: r3adytorock »

[quote=""Larson""]r3adytorock
i jak sprawa wyglada?[/quote]
Byłem kilka dni temu podpiąć auto pod komputer, żadnych błędów niepokazało :agree:

[quote=""rdylus""]Może za pierwszym razem nie dolałeś do pełna [/quote]
tak też mi sie wydaje, że całkiem możliwe (a lałem do pierwszego odbicia)
Po wypłacie leje na maxa do pełna, zobaczymy.. dam znać co mi wtedy wyjdzie!
L
Larson
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Larson »

no dobra pelny bak pelnym bakiem

ale chyba jak tankuesz za iles tam plnow
to chyba widzisz ile przejezdzasz km????
Awatar użytkownika
marcinnn
Początkujący
Początkujący

Post autor: marcinnn »

10-20 litrów tak o ? chyba żart :shock:
d
darkc
Początkujący
Początkujący

Post autor: darkc »

[quote=""lechu""][quote=""suhhar""]lechu z tego co sie orientuje to sonda nie moze miec caly czas takiego samego napiecia bo by podawala caly czas taka sama dawke do kompa czyli tak jakbys niezaleznie od obciazenia auta dostawal tyle samo paliwa. Moim zdaniem wartosci powinny sie zmieniac podczas pracy silnika.[/quote]

wiem o tym, tylko dlaczego nie podaje? moze cos sie zje... od tego ze caly czas jezdze na gazie, mowił mi mechnik ze komp mógł pogubić mapy, zatankuje do pelna benzyny i go przeczyszcze ;)[/quote]

z tego co ja wiem, to w niektórych wersjach polo (u mnie w 6n2..) sonda w VAGu pokazuje stałe napięcie i jest to OK (sonda szerokopasmowa??) W każdym razie u mnie tak jest, a spalania takiego nie mam (5,5 trasa / 10 w-wa).
Ostatnio zmieniony 27 maja 2010, 10:30 przez darkc, łącznie zmieniany 1 raz.
M
Moch
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Moch »

Moje 1043ccm bez katowania pali 10-11 litrów na 100kę :mrgreen:

Ale szczęśliwej 20stki współczuję, jak miałem 190tkę 2.6litra to spalała 18litrów na "pełnym ogniu" :| - czyli zdecydowanie mniej niż 20, a chociaż "chciała jechać".
W społeczeństwie owiec wole być wilkiem !
ODPOWIEDZ

Wróć do „pozostałe”