Nagły spadek obrotów podczas jazdy!

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

d
dam44
Raczkujący
Raczkujący

Nagły spadek obrotów podczas jazdy!

Post autor: dam44 »

Witam jak w temacie, przy prędkości np. 60, 80 kmh nagle szarpnięcie i samochód traci obroty ale nie gaśnie, a za sekundę wszystko wraca do normy. W momencie szarpnięcia wskazówki obrotomierza i prędkościomierza spadają do zera :shock: Na początku zauważyłem, ze działo się to przy mniejszej ilości paliwa około 1/4 baku i jak dolałem paliwa wszystko było ok! Teraz nawet przy 3/4 baku to się pojawia i coraz częściej. Co to może być? Dodam tylko, że na biegu jałowym samochód chodzi równo, obroty nie falują, podczas jazdy wchodząc na niskie obroty auto nie szarpie i nie gaśnie. Z góry dzięki za pomoc!
d
dariovico
Newbie
Newbie

Post autor: dariovico »

Miałem podobne problemy. Podczas jazdy dosłownie dusił się - trwało to chwile. Przy dodawaniu gazu zadławiał się, niby gasł, sarpał, ale pracował... No i miałem problemy z odpaleniem silnika, gdy było wilgotno - temperatura otoczenia około 10 stopni. Wymieniłem kable wysokiego napięcia, świece na nowe, ale tak naprawdę najwięcej dało wymienienie cewki zapłonowej. Zdecydowanie polepszyło się, ale do końca nie rozwiązało sprawy jak się okazało ostatnio. Teraz mam inne objawy a mianowicie traci obroty - wskazówka leci w dół po czym lawinowo leci do góry dochodząc do 1500 obrotów i powoli spada, silnik nie pracuje wtedy tak jak trzeba moim zdaniem. Wszystko to dzieje się na biegu jałowym (być może też podczas jazdy mogło by mnie to spotkać, ale tego nie odnotowałem). VAG nie wykazał błędów silnika. Nie miałem jeszcze wystarczająco czasu by posprawdać poszczególne elementy.

Jeśli ktoś wie co może dolegać autku z powyższego opisu to proszę o pomoc.

Mam nadzieję, że być może to co opisałem okaże się pomocne dla kogoś.

Polo '97 1.6l benz 6N
Awatar użytkownika
suhhar
Swój
Swój

Post autor: suhhar »

dam44 chyba pompa paliwa ci szwankuje albo jej zasilanie, moze cos z pradem sie dzieje. Ciezko gdybac.
Obrazek

Zawsze szukam dziury w całym więc proszę się nie denerwować !!!
D
Dziadek13
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Dziadek13 »

[quote="dam44"]W momencie szarpnięcia wskazówki obrotomierza i prędkościomierza spadają do zera[/quote]
Następuje brak zasilania licznika być może kończy sie kostka w stacyjce lub masz luzy na bezpiecznikach powyciągaj po kolei i sprawdż.
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”