Drugi obrotomierz - tuning z opcją przydatną..

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

b
bigziomal
Newbie
Newbie
Kontakt:

Drugi obrotomierz - tuning z opcją przydatną..

Post autor: bigziomal »

Witam, chciałbym założyć sobie drugi obrotomierz.. ma dobrą funkcję - a mianowicie pozwala na wybranie sobie obrotow, w ktorych mamy maksymalny moment obrotowy, ewentualnie na jazde oszczedna - regulujemy sami pokretłem i ustalamy granice kiedy ma sie dioda zapalic.. Co o takim czymś sądzicie ? :)

Kupić przedmiot nie trudno.. najtanszym kosztem aukcja allegro: http://allegro.pl/item1045589919_obroto ... ktura.html

a o to schemat :

Obrazek

zamierzam to coś kupić, ale totalnie nie wiem czy sobie poradze z podłączeniem takiego czegoś :P Wiecie o co w nim biega ?? Jestem totalnie zielony - nie wiem co to cewka, mostek.. :(
Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
miki96
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: miki96 »

Oto cewka w mojej 6n, ściągasz takie blaszki, które trzymają tą metalową obudowę, później ściągasz tą obudowę metalową i ukaże Ci się cewka.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... f7a98.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f22 ... bec02.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/276 ... 1ff02.html
Awatar użytkownika
bialas313
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: bialas313 »

Ukaże Ci się aparat zapłonowy a nie cewka!! :crazy:
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
bialas313
Mały interesant
Mały interesant

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

miki96
Takie małe sprostowanie;)
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
bialas313
Mały interesant
Mały interesant

bigziomal
Ja rozumiem że do 2 pin w cewce się trzeba wpiąć, ale mogę się mylić troche nie jasny jest ten schemat :niewiem:
Obrazek
Obrazek
b
bigziomal
Newbie
Newbie
Kontakt:

no wlasnie troche nie jasny.. :( dzieki za fotki - juz bede wiedzial co i jak wyglada, ale zeby podlaczyc trzeba zdejmowac (rozbierać) ten aparat zaplonowy i cewke czy mozna jakos prosciej sie do tego podlaczyc ?? 2 pin ?? tzn, ze dwa kable do jednego, ta ?? a niby jak to uczynic ?? jestem kokretnie zielony w tym temacie.. :(
Awatar użytkownika
miki96
Mały interesant
Mały interesant

aaha, bardzo przepraszam za błąd, widocznie ja też niezbyt w temacie; lecz poległem się na sugestii mojego wujka i kuzyna, gdyż wg nich to cewka jest tam gdzie napisałem...(ojj będzie wpier***) :crazy:
hehe :grin:
Awatar użytkownika
bialas313
Mały interesant
Mały interesant

Ok wszystko do skumania ale to oznaczenie na tym schemacie przy cewce? Masz kostkę 3 pinową. 1 i 3 pin to plus i minus a na drugim środkowym są impulsy (tak najprościej opisane) więc ja bym się wpiął własnie do 2-go, a z tym aparatem to chodzi o to, że nie wiem o co... zmostkować ale z czym, do czujnika halla no zgłupiałem... :banghead: :commando: musimy zaczerpnąć od elektroników jakiejś wiedzy na ten temat albo od kogoś kto już to robił?

[quote=""miki96""]aaha, bardzo przepraszam za błąd, widocznie ja też niezbyt w temacie; lecz poległem się na sugestii mojego wujka i kuzyna, gdyż wg nich to cewka jest tam gdzie napisałem...(ojj będzie wpier***) :crazy: [/quote]
Spoko po to jest forum, żeby poszerzać swoją wiedzę i nowych rzeczy się dowiadywać :grin:
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
miki96
Mały interesant
Mały interesant

dzięki za wyrozumienie :agree:
D
Dziadek13
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Dziadek13 »

Pozwoliłem sobie dokleić troche do rysunku żeby lepiej rozjaśnić.
Obrazek
Na tym schemacie jest aparat zapłonowy mechaniczny z podciśnieniowym przyspieszaczem zapłonu instalacja starego typu i tu pytanie jak zachowie sie czujnik halla po podpięciu do tego zegara czy nie padnie.
Awatar użytkownika
bialas313
Mały interesant
Mały interesant

[quote=""Dziadek13""]Pozwoliłem sobie dokleić troche do rysunku żeby lepiej rozjaśnić.[/quote]
No i nastała jasność!!! Ładnie to rozkminiłeś, chwała Tobie :bow: posiadasz duże pokłady przydatnej wiedzy! :oki: :thumbsup: :good: Trzeba będzie to dobrze wykorzystywać! :grin: :grin:
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
vjarecki
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: vjarecki »

Proponuję założyć elektroniczny obrotomierz, ma dużą rezystancję wejściową - będzie działał jak zwykły multimeter.
Gotowy obrotomierz z ustawianym progiem obrotowym tak zwanym Shift Light i woltomierzem do monitorowania napięcia instalacji samochodowej.

Obrazek

Link do aukcji producenta ElektronikaA http://www.allegro.pl/item1044463823_ea ... _gwar.html
b
bigziomal
Newbie
Newbie
Kontakt:

Hmmm... No fajnie, fajnie dzieki za odpowiedzi.. Tak sie zastanaiwam wlasnie, ale co wzkazowki to wskazowki;p cyfrowy... Hmmm.. Zastanowie sie jeszcze:) dzieki za wyczerpujace wskazowki:)
Awatar użytkownika
bialas313
Mały interesant
Mały interesant

bigziomal
Co tam wydumałeś?? Dasz radę podłączyć sam? Pochwal się jak już obrotomierz będzie na miejscu :grin:
Obrazek
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „nadwozie + wnętrze”