Podgrzewacz lusterka

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

C
Crazy
Swój
Swój

Podgrzewacz lusterka

Post autor: Crazy »

Witam.
Proszę o wypowiedź na temat maty grzewczej do lusterka, jest sens naklejenia takiego bajeru?
no i jak to by było w poli? mam jedno lusterko oryginalne (obudowa stała, zmienia położenie szkło) drugie zamiennik (szkło i obudowa scalone, rusza się całe lusterko).
Jak wygląda to oryginalne lusterko od środka, idzie tam nakleić tą matę? domyślam się że jakoś jest przymocowane mniej więcej pośrodku szkiełka, a mata wygląda tak:
http://allegro.pl/item480572934_podgrze ... kazja.html
Awatar użytkownika
Pyjo
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Pyjo »

witam

wg mnie montaż takich mat jest sensownym rozwiązaniem - w końcu po coś to montują w nowych autkach ;)
sam zakupiłem sobie taki maty, tylko jeszcze nie znalazłem czasu na ich montaż :oops:
jutro wrócę do domku to mogę Tobie zrobić parę zdjęć jak wygląda lusterko od wewnątrz (to regulowane cięgnami, bo takie mam rozebrane), to sobie oblookasz co i jak.

matę na pewno da się nakleić, kolega mahoń miał takie lustra i sprzedawał ostatnio (nawet ktoś to potem odsprzedawał, może się jeszcze pojawi na giełdzie)

pozdro
4don site
Obrazek Obrazek
M
Marcin_86_21
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Marcin_86_21 »

witam
też mam zamiar kupić tylko muszę jutro zmierzyć wymiary lusterek
6
6N-Lukasz
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

Post autor: 6N-Lukasz »

bede przegladal ten temat bo sam jestem zainteresowany zalozeniem takich mat :-)

jak bedziesz zakladal rob duzo fotek zeby powstal manual dla potomnych jak to robic
G40 - DAS IST AUTO

2007 - ŚLESIN\'07 / TSK\'07
2008 - PORAJ\'08 / WIĘCBORK\'08
2009 - KUTNO\'09 / MAJÓVWKA\'09 / ŚLESIN\'09 / VWMania\'09
2010 - KOZIENICE\'10 / VWMania\'10
2011 - ŚLESIN\'11
Awatar użytkownika
Ralph
Wtajemniczony
Wtajemniczony

Post autor: Ralph »

Ja sie za to zabieram od dwóch lat ;P
Opel Vectra C GTS 2.0 Turbo - 217,9 KM i 378,6 Nm
Obrazek
C
Changeman
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Changeman »

Ja juz rok sciagam wymiary z lusterek :P, ale w koncu trzeba bedzie sie zabrac. Codzienna gonitwa w kolo auta robi sie monotonna. A kolego mate naklejasz na ta druga strone lusterka. Robilem w oplu to szklo bylo klejone do takiego stelarza (odlejalem widelcem owinietym w izolacje ). Szklo razem z mata lepisz do stelarza. kable to juz nie problem :) Powodzenia.
Awatar użytkownika
cycuszki
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: cycuszki »

Też niedawno chciałem zrobić podgrzewanie. Jeśli chodzi o zasilanie to najprawdopodobniej byłoby to wszystko podpięte pod ogrzewanie tylnej szyby, więc nie byłoby potrzeby montowania osobnego włącznika. Lusterka w moim POLO nie posiadały regulacji z wewnątrz czyli tak jak tan zamiennik u Crazy. Co się okazało:

Po odkręceniu lusterka zacząłem delikatnie podważać obramówkę trzymającą lustro, po podważeniu około 3/4 całości, lustro pękło :oops: jednak muszę popracować na zdolnościami manualnymi ;)

ObrazekObrazek

Po krótkim namyśle stwierdziłem że złoże lusterko z powrotem bo takie pęknięcie nie będzie mi przeszkadzało do czasu kupienia nowego, i tu kolejny wałek!! Lusterko to chyba jednorazówka bo po poskładaniu nic nie trzyma się kupy, nie ma żadnych zaczepów, myślę więc że było fabrycznie zgrzewane lub klejone :hmm:

Aha, jeszcze jedno w moim przypadku byłby problem z kabelkami do maty ponieważ nie ma nigdzie miejsca aby je przeciągnąć tak aby były niewidoczne. Myślałem więc aby wykorzystać tą dziurkę na spodzie (widoczna na fotkach) i później już dać kabelki pod zaślepkę na dole uchwytu lusterka.

Lustro na spodzie ma przyklejona jakąś taśmę jakby papierową(widać na foto), przed naklejeniem maty należy ją odkleić, tak pisało gdzieś na :google:

Poniżej wszystkie foto dla zobrazowania i pokazania wnętrza lusterka, jak również wymiary samego lustra.

ObrazekObrazek

ObrazekObrazek

ObrazekObrazek

ObrazekObrazek

ObrazekObrazek

Mam nadzieję, że się trochę przyda :mrgreen:
C
Crazy
Swój
Swój

to z zamiennikiem wszystko jasne (domyślałem się że będzie to łatwiejsze lusterko do podgrzania) za opis dzieńki.
Czekam jeszcze na zdjęcia od Pyjo a później wezmę się za montaż.
Awatar użytkownika
Pyjo
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Pyjo »

oto moje zdjęcia - przepraszam za poślizg, ale czasami technika odmawia współpracy i netu nie ma :(

sprawa wygląda tak:
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

jak widać na 4tym zdjęciu - wkład jest montowany "na zatrzask", co oznacza, że można łatwo połamać lustro przy demontarzu. Aby tegu uniknąc radzę skorzystać z suszarki i grzać do środka ile wlezie aż się plastik trochę rozluźni a potem - nie jak piszą ludzie, żeby podważać jakimiś nożykami, szpachelkami itp. tylko wziąć trochę sznurka, przepleść tak ze 3 pętle po lewej stronie lustra, ze 3 po prawej stronie lustra i zrobić coś w rodzaju "nosidełka" - wtedy ma się możliwość równomiernego wygiącania lustra "do góry" - poprostu wyskoczy. Dla bezpieczeństwa warto zakleić powierzechnię lusta taśmą jakąś, bo jak pęknie to leci szkło (lub opcjonalnie zaopatrzyć się w jakieś okulary/gogle.

Lustro siedzi na takim białym "przegubie". do przegubu idą trzy cięgna - wejście i wyjście w lustrze widać na zdjęciu 3 - wchodzą od dołu wychodzą do lustra u góry (ciężko się je zdejmuje z tego przegubu)

Zdjęcie 5 przedstawia otwór przez który idą cięgna od drzwi do lustra... i tu się schody zaczynają, bo tam prawie w ogóle nie ma miejsca :? trzeba sie w jakiś w miarę cienki (ale za cieńki też nie może być bo będzie za duży opór) no i taśmę ochronną, żeby się czasami nie przetarło przy przeciskaniu tego ustrojstwa...

jakby co to mam gdzieś na mail'u instrukcję montażu do 6N w pdf'ie z manuala z "poprzedniego" forum - w razie problemów mogę poszukać i podesłać (autor się chyba nie obrazi za dystrybucję tego ;) )

P.S. Forum właśnie się oblokowało więc jestem ;)
4don site
Obrazek Obrazek
C
Crazy
Swój
Swój

Dzieńki za info. Niestety niemam możliwości dokonania tych wszystkich czynności, rozrząd mi poleciał = 2 zawory zagięte. samochód rozebrany, wymianiam wszystkie wadliwe elementy (łożyska, uszczelki...) więc myśle że lusterka mi wpadną w ręce nieszybko.
Ale dzięnki za informacje, wypowiadajcie się, przyda się w przyszłości!
Awatar użytkownika
Bruczyk
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: Bruczyk »

Tez mam te maty w polo w zimie czy w czasie deszczu swietna sprawa, grzeja duuuuuuzo szybciej niz tylna szyba, koszt roboty nie wielki czasu tez wiele nie trzeba, a warto

-- Sob Lis 29, 2008 2:10 pm --

Tez mam te maty w polo w zimie czy w czasie deszczu swietna sprawa, grzeja duuuuuuzo szybciej niz tylna szyba, koszt roboty nie wielki czasu tez wiele nie trzeba, a warto
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”