Skad pobrac prad (aktywny z oswietleniem)??

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

b
bigziomal
Newbie
Newbie
Kontakt:

Skad pobrac prad (aktywny z oswietleniem)??

Post autor: bigziomal »

Witam serdecznie wszystkich posiadaczy vw polo 6n i tych, ktorzy znaja sie na rzeczy:)

zamierzam sobie oswietlic wnetrze diodami przy fotelach a takze po otwarciu drzwi zeby oswietlalo mi jaka jest powierzchnia na zewnatrz.. Chcialbym, zeby moje oswietlenie wlaczalo sie wowczas, gdy otworze drzwi badz wtedy gdy nacisne wlaczenie swiatla wewnatrz w suficie:) Nie wiem skad moge taki prad wziac.. Jak sie do tego dostac? Otworzylem lewy bok (plastik) i tam jest czujnik , ale jak sie do tego zabrac to nie wiem. Bylbym wdzieczny gdyby ktos mnie poinstruowal co i jak i gdzie:)

Pozdrawiam, Adam
b
borys_wrocek
Swój
Swój

Post autor: borys_wrocek »

najlepiej z wiązki idącej w lewym słupku do lampki.
Awatar użytkownika
Bruczyk
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: Bruczyk »

Najlepiej jak byś prąd wziął bezpośrednio z lampki w ten sposób będziesz mieć możliwość wlączenia lampek przez wyłącznik sufitowy. ale przy otwarciu drzwi wystarczy się podpiąć do krańcówek jest to "sterowanie masą" czyli wpinasz przewód minusowy idący z nowego oświetlenia do krańcówki a plusowy do akumulatora czy innego miejsca z wyprowadzonym plusem. I w momencie jak krańcówka przyłączy kabel minusowy do masy całego samochodu lampka się zapali
b
bigziomal
Newbie
Newbie
Kontakt:

Wielkie dzieki za tak szybkie odpowiedzi;) odnosnie lamki w suficie, gdzie jest do niej kabel ? I co to jest krancowka? :)
Awatar użytkownika
Bruczyk
Global Moderator
Global Moderator

kabel jest w lewym słupku przedniej szyby, krańcówka to wyłącznik który znajduje się przy drzwiach i powoduje zapalanie lampki
b
bigziomal
Newbie
Newbie
Kontakt:

Hmmm... Zobacze dzisiaj, zobacze:) dzieki za odpowiedzi, ale pewnie to nie jest koniec moich pytan ;P jak zobacze na pewno powstana watpliwosci i pytania :) a tak jeszcze zapytam.. Gdybym wzial z tych kabli z lamki z tego slupka..-to juz trzeba plus i minus i tak normalnie rozciac je i podlaczyc moje i pozniej zlutowac?? Sorki, ale nie mialem doczynienia jeszcze z elektryka w takiej postaci...:) pozdrawiam
Awatar użytkownika
Bruczyk
Global Moderator
Global Moderator

można rozciąć i potem zlutować już 3 kabelki a nie 2 albo kupić takie złodziejki ze zaciska się je na kablach
b
bigziomal
Newbie
Newbie
Kontakt:

Ahha.. Zobacze i jeszcze dzisiaj sie odezwe;p Wielkie dzieki chlopaki:)
b
bigziomal
Newbie
Newbie
Kontakt:

ok.. teraz mam taki problemik.. :P rozebralem slupek i dotarlem do trzech przewodzikow..

jak na zdjeciu:

http://www.htcportal.pl/IMG_0411.JPG

i teraz co pozostawić w spokoju, do czego podlaczyc diody jako plus i minus ?? macie jakies pomysly ??
Awatar użytkownika
drago
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: drago »

nie wiem jak z tymi kabelkami u Ciebie, ale ja się będę podłączał tak jak żaróweczka pod te styki w włączniku u góry...kabel pod podsufitka puszcze i pod plastikiem na słupku. Myślę że takie rozwiązanie jest najmniej inwazyjne. Jeśli się myle proszę mnie poprawić.
Jadac droga, mysl o innych..

Moje maleństwo...http://r18181.ovh.net/forum/viewtopic.p ... 95d9aa018d
b
borys_wrocek
Swój
Swój

Post autor: borys_wrocek »

brązowy to masa, weź miernik taki za 12 zł i zobacz co masz na pozostałych.
b
bigziomal
Newbie
Newbie
Kontakt:

o fuck.. :( juz po mnie.. :( chyba zwarcie.. :(

nakrecilem filmik - zarowka na podsufitce nie dziala.. a zegary - oszalaly.. :( dziwnie syczą i jak sie uruchomi i obroty ok. 1 tys sa to pozniej po wylaczeniu zostaja ponad 500 ... :( co mam teraz począć??

zobaczcie filmik, moze zobaczycie i bedziecie wiedzieli o co chodzi ;(

http://www.htcportal.pl/IMG_0412.MOV

prawym(zapisz plik jako), bo tak chyba nie pojdzie..

błagam, help please :(
Awatar użytkownika
drago
Mały interesant
Mały interesant

wygląda jakby zegary padły... bo calu czas powinno wyświetlać się na nich ilość przejechanych km.... to co podłączałeś rozłączyłeś?

Awatar użytkownika
vjarecki
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: vjarecki »

bigziomal
Zrobiłeś zwarcie i licznik się zresetował. Masz stare zegary znaczy się pierwszej generacji - do wychyłu wskazówek użyty jest bimetal owinięty drutem, dlatego tak się teraz zachowuje. Musisz mu dać czasu, to leciwe rozwiązanie - może wróci do życia jak się odpowiednio nagrzeje bimetal.
Co do podpięcia oświetlenia w modelach poliftowych jest kostka pod deską rozdzielczą nad nadkolem pod wykładziną. Wyprowadzone są w niej kable do lampki sufitowej. W kostce jest nawet + po stacyjce, ale nie ma doprowadzonego kabla do lampki.

Najprościej podpiąć +12V od listwy lub bezpiecznika oświetlenia kabiny pod kierownicą a minus od włącznika drzwiowego w słupku (tam gdzie pas bezpieczeństwa, wychodzi kabel do progu) - po takim podpięciu zaświeci nawet jak włączymy lampkę przy zamkniętych drzwiach.
Awatar użytkownika
drago
Mały interesant
Mały interesant

A w wersjach przed liftem jak to wygląda??

Czy można bezpiecznie podpiąć się pod zaznaczone na foto styki żaróweczki?

Obrazek

Chce podpiąć te tubiki ledowe..

Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”