czy jakaś dobra dusza mogła by mi odczytać kod pin do immobilizera z oznaczenia VIN ?? Posiadam VW Polo 1,0 z 98r kod silnika:AER VIN: WVWZZZ6NZWW106731 i przy kupnie niestety dostałem tylko jeden oryginalny kluczyk bez żadnej przywieszki z kodem. Byłem już w warsztacie który się zajmuje takimi rzeczami i gość sczytał pin przy użyciu VagTacho i wyszło mu ze pin jest 0000. Zapłaciłem za to 60 zł i okazało się że pin jest niewłaściwy bo nie można się zalogować do immo. Gość stwierdził wobec tego, że jedyna możliwość to ingerencja " mechaniczna" w immo i jakieś grzebanie. Chciałbym tego uniknąć, dlatego bardzo proszę o pomoc.
Z tego co wiem z forum moje autko posiada czarną puszkę Immobox na procesorze motoroli. Wszelkie informacje proszę przesyłać na PW, bo to chyba dość drażliwy temat.
Z góry dziękuję za wszelką pomoc. Serdecznie pozdrawiam.
lub 50-70 u klienta który się zna na rzeczy
[quote=""kicur""]gość sczytał pin przy użyciu VagTacho i wyszło mu ze pin jest 0000[/quote]
a to co mu wyszło to jego iloraz inteligencji
Kod otwarcia immo z nr VIN nawet nie odczyta ASO, jedynie producent. Jeżeli zamówisz kluczyk w ASO po nr VIN to przyjdzie od producenta już gotowy do użycia, zaprogramowany koszt ok 400zł
ASO pin odczytuje ze sterowników dokładnie tak jak robił to nieumiejętnie twój fachowiec tyle, że za pomocą Vag Tacho (trzeba wiedzieć, co i jak) - zdecydowanie powinien oddać pieniądze.
0000 - przeważnie pojawiają się jak jest problem z komunikacją lub wysypie się transmisja w trakcie sczytywania.
W 6N1 były zastosowane dwa rodzaje transponderów: PCF 7931 - polo do 97r kluczyk nacinany PCF 7935 - polo od 97r kluczyk frezowany
Immo Box Siemens - w sporadycznych przypadkach w zależności od zastosowanego rodzaju procesora niezbędna jest ingerencja mechaniczna żeby odczytać pin.
Dzięki śliczne za dotychczasowe odpowiedzi. A więc tak - dzwoniłem do dwóch salonów Volkswagena a w zasadzie do serwisów ( w jednym powiedzieli mi że to właśnie ASO ) i nie ma możliwości sczytania pinu do immo, tzn dokładnie w rozmowie powiedziałem że chodzi mi o ten kod z przywieszki przy kluczykach. Jest jedynie możliwość zamówienia nowych kluczyków z przywieszką, tak jak pisał mój przedmówca i koszt to ok 400zl. Gość ponadto powiedział mi że kiedyś była taka możliwość odczytania tego kodu i służył on rzeczywiście do komunikacji za pomocą programów starszego typu, natomiast obecnie nie używa się go w ogóle bo wszelka komunikacja odbywa się poprzez podłączenie auta do kompa i wpięcie go do sieci "on-line", czyli cała diagnostyka odbywa się on-line ze strony producenta. Ponad to po wpięciu nowego ECU trzeba go przekodować - też on-line i gościu mówił że już raz próbowali z przekodowaniem używanego ECU i się skończyło na jego uszkodzeniu i że raczej odpada taka możliwość a pozostaje jedynie zamówić u nich nowe ECU które wtedy da się przekodować u nich bezproblemowo- też on-line. :talkative: :-D . O cene nawet już nie pytałem.
Tak więc czy istnieje możliwość sczytania go VAgTacho czy też nie bo widzę, że zdania są podzielone. Gość do którego oddałem autko zadzwonił i powiedział, że nie da się sczytać pinu bo immo jest na procesorze i trzeba będzie przekodować ECU.
To może jest jakiś inny program żeby odczytać ten pin, albo może jakby ktoś kto to robił dał jakieś wskazówki odnośnie wykonania tej czynności VagTacho, to było by super. Z góry wielkie dzięki. Pozdrawiam
--- EDIT ---
Aha no tak bo nie wyjaśniłem jeszcze, że ten pin potrzebny mi aby wsadzić nowe ECU i zaadaptować go do starego immobilizera. . I mam jeszcze takie pytanko , bo gość który sprzedał mi ECU znalazł też immo u siebie i stacyjke tylko że podobno kabel łączący immo ze stacyją jest ucięty. Jest szansa żeby to zlutować jakość i żeby chodziło? Bo poprostu najprostszym i najtańszym rozwiązaniem może być tu zmiana również immo i stacyjki. No chyba że ktoś podałby mi jakieś info jak sczytać ten piep.....y pin i jak zaadaptować immo do nowego ECU (lub na odwrót) i czy potrzebne jakieś przekodowanie?
[quote=""elja""]powtorze jeszcze raz bo widze ze sa rozne zdania, zaplacilem w serwisie za taka impreze 100zl[/quote] spoko, że zapłaciłeś nikt tego nie kwestionuje, ale nie podali Tobie pinu z powietrza tylko musieli podpiąć się i odczytać.
kicur musiałeś rozmawiać z niekompetentną osobą, która tylko odbiera telefony. Procedura on-line owszem, ale dotyczy nowych modeli a nie, 6N który już jest od 16 lat.[quote=""kicur""]in potrzebny mi aby wsadzić nowe ECU i zaadaptować go do starego immobilizera. . I mam jeszcze takie pytanko , bo gość który sprzedał mi ECU znalazł też immo u siebie i stacyjke...[/quote] Musisz mieć od dawcy tylko ECU puszkę immo i pastylki z kluczyków nic więcej. Podmieniasz wszystkie 3 elementy i ma działać od kopa bez programowania. Ta opcja będzie najszybsza i wydaje mi się, że cenowo wyjdzie na to samo, co programowanie u fachowca (pin z dopasowaniem ECU ok 150zł)
Dzięki jeszcze raz za dotychczasową pomoc. A więc tak - gościu przysłał mi do tego ECU jeszcze puszkę immo i stacyjke z kluczykiem i czytnikiem kluczyka. I teraz pytanie czy mogę zamienić sam immo box a czytnik kluczyka , kluczyk i stacyjkę zostawić stare, czy to wszystko stanowi komplet? czy może komplet stanowi tylko sam kluczyk i czytnik kluczyka?? Dzięki za odp. Pozdrawiam.
Czytaj ze zrozumieniem, co piszę [quote=""vjarecki""]tylko ECU puszkę immo i pastylki z kluczyków nic więcej[/quote] Czyli najlepiej na odpiętym akumulatorze zamieniasz ECU, zamieniasz samą puszkę immo i musisz zamienić sam transponder w kluczyku - tak wygląda:
Ok, rozumiem że czytnik kluczyka jest tutaj obojętny czyli nie jest trwale związany z kluczykiem ani z immo box i można go dowolnie zamieniać? Jeszcze tylko jedno pytanie bo kluczyk zamieszczony na powyższej fotce różni się od mojego, a mianowicie mój ma w metalowym grocie przy czarnej plastikowej obudowie taki okrągły otworek zalany czarnym plastikiem i czy przypadkiem tam nie znajduje się ten transponder? Bo jeśli tak to na moje oko nie ma szans, żeby go stamtąd wydobyć bez uszkodzenia :blush2: - no chyba, że tak jak na zamieszczonej fotce znajduje się również w plastikowej obudowie kluczyka? Pytam bo wolę to wiedzieć zanim zacznę rozbierać i uszkodze kluczyk .
Jeszcze jedno - na immobox znajduje się wybity pięcio cyfrowy numer zaczynający się od zera - czy to przypadkiem nie jest ów pin do immo?? niebawem podepne wszystko do vaga i sprawdze to z ciekawości i dam znać bo myślę, że wielu taka informacja się przyda - Pozdrawiam.
kicur czy ja nie wyraźnie piszę, czy może nie zrozumiale, że zadajesz takie idiotyczne pytania. Jak już nawet foto-ilustracja z podkreśleniem na czerwono nie dociera do Ciebie.
[quote=""kicur""]na immobox znajduje się wybity pięcio cyfrowy numer zaczynający się od zera - czy to przypadkiem nie jest ów pin do immo?? [/quote] i jeszcze na radiach i nawigacjach samochodowych wybity jest pin, żeby się złodzieje zbytnio nie trudzili z uruchomieniem - zastanów się zanim coś napiszesz.
Czy ktoś jednoznacznie może napisać który interfejs zakupić do zczytania kodu PIN z centralki immobilizera w Polo 6N2 2001r?
Czy VAG Tacho 2.5 zagada czy też szukać innego kabelka? Pytałem o kabelek na viaken.pl ale niestety nie posiadają żadnego interfejsu, który umożliwi odczytanie kodu z 6N2
Mam do samochodu 1 kluczyk, bez przywieszki z kodem. Chce odczytać kod PIN i dopisać nowy kluczyk do centralki, poza tym chciałbym żeby kabelek i soft umożliwiały korektę przebiegu.
[quote=""turzol""]Czy VAG Tacho 2.5 zagada czy też szukać innego kabelka[/quote]Kupiłem taki kabelek, próbowałem w kilku 6N2 oraz 6n i niestety nici z tego, z licznikiem też się nie łączy, więc o korekcie niema mowy. W autach, w których immo jest w zegarach w większości przypadków daje się wyciągnąć PIN, w naszych immo jest w puszce i najprawdopodobniej jest to immo 2, lub immo 3, a tacho wyciągnie tylko z immobox 1. Próbowałem również za pomocą Vag- EEprom 1,8 i też nic z tego i w końcu się poddałem. Będac pewnego razu na giełdzie sam. gość wyciągnął mi PIN za pomocą programatora kluczy T-300, choć nie był pewien czy jest on właściwy, bo nie mógł się zalogować. Aby się upewnic czy jest on właściwy podjąłem próbę zalogowania swoim komp. i okazał się być właściym pinem.
Ostatnio zmieniony 27 lut 2011, 12:00 przez Stanley, łącznie zmieniany 1 raz.
[quote=""Stanley""][quote=""turzol""]Czy VAG Tacho 2.5 zagada czy też szukać innego kabelka[/quote]Kupiłem taki kabelek, próbowałem w kilku 6N2 oraz 6n i niestety nici z tego, z licznikiem też się nie łączy, więc o korekcie niema mowy. W autach, w których immo jest w zegarach w większości przypadków daje się wyciągnąć PIN, w naszych immo jest w puszce i najprawdopodobniej jest to immo 2, lub immo 3, a tacho wyciągnie tylko z immobox 1. Próbowałem również za pomocą Vag- EEprom 1,8 i też nic z tego i w końcu się poddałem. Będac pewnego razu na gięłdzie sam. gość wyciągnął mi PIN za pomocą programatora kluczy T-300, choć nie był pewien czy jest on właściwy, bo nie mógł się zalogować. Aby się upewnic czy jest on właściwy podjąłem próbę zalogowania swoim komp. i okazał się być właściym pinem.[/quote]
Dzieki, przynajmniej coś już się rozjaśniło.
Napisz mi jeszcze na jakiej giełdzie sam. byłeś i odczytałeś kod?