Gaz w Polo 1.6

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
mario.lublin
Newbie
Newbie

Gaz w Polo 1.6

Post autor: mario.lublin »

Witam :) Moja "polówka" ma silnik poj.1600cm i przebieg 150tys.km,zastanawiam się nad założeniem instalacji gazowej. Czy może mi ktoś napisać parę słów jak sprawuje się ten silnik zasilany gazem,i z jakimi problemami się to wiąże. Dodam ,że silnik jest zasilany wtryskiem jedno-punktowym. Pozdrawiam !!!
Awatar użytkownika
Artpolo
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: Artpolo »

Mój kumpel z pracy ma instalację gazową w 1.6 z tym, że w Seacie. Problemów nie ma. Musisz się tylko liczyć, że to już nie będzie ten 1.6. Silnik jest na tyle mocny, że rekompensuje straty. No i wiadomo, że trzeba o to dbać.
Jeżeli z góry zakładasz, że czemuś nie podołasz - nie uda Ci się to nigdy..... Bruce Lee :)
D
Dziadek13
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Dziadek13 »

[quote=""Artpolo""]zastanawiam się nad założeniem instalacji gazowej[/quote]
http://klubseata.pl/forum/https://forum.vwpoloklub.pl/forum/viewtopic.php?t=2
Można poczytać czego można sie spodziewać o żle zestrojonej instalacji gazowej.
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

ja też cały czas rozważam zagazowanie AKVła , prawdopodobnie wchodzi w grę sekwencja no chyba że uda się wykrzaczyć gdzieś metalowy kolektor dolotowy o ile istnieje takowy..
może ktoś słyszał?

mario.lublin
do twojego 1,6 najprawdopodobniej da się wrzucić II generację LPG także w 1500 zł powinieneś się zmieścić...
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
Artpolo
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: Artpolo »

[quote=""Dziadek13""]Artpolo napisał(a):
zastanawiam się nad założeniem instalacji gazowej

http://klubseata.pl/forum/https://forum.vwpoloklub.pl/forum/viewtopic.php?t=2
Można poczytać czego można sie spodziewać o żle zestrojonej instalacji gazowej.[/quote]

Żeby nie było. Ja tego nie powiedziałem.
Nie zastanawiałem się nad założeniem instalacji gazowej. Baaa nawet przez myśl mi to nie przeszło :)
Jeżeli z góry zakładasz, że czemuś nie podołasz - nie uda Ci się to nigdy..... Bruce Lee :)
b
borys_wrocek
Swój
Swój

Post autor: borys_wrocek »

[quote=""mario.lublin""]Witam :) Moja "polówka" ma silnik poj.1600cm i przebieg 150tys.km,zastanawiam się nad założeniem instalacji gazowej. Czy może mi ktoś napisać parę słów jak sprawuje się ten silnik zasilany gazem,i z jakimi problemami się to wiąże. Dodam ,że silnik jest zasilany wtryskiem jedno-punktowym. Pozdrawiam !!![/quote]
ee tam nie przejmuj się takim gadaniem. Ja mam instalacje na 1,6 aee i nie mogę złego słowa powiedzieć, ładnie się zbiera pali niewiele. Jedyne co musisz pamiętać to żeby założyć dobra instalację w dobrym warszytacie a pozniej pamiętać o regularnym serwisie, to jest podstawa do zadowolenia. Jeżeli dużo jezdzisz szybko się zwróci .
Przy mojej instalacji oszędności są makabryczne szczególnie ostatnio przy cenie benzyny i spalaniu 1,6.
Dziennie robie ponad 160km, przy cenie 2.10 za gaz i spalaniu 5.8m3/100km trochę pieniązków zostaje w kieszeni.
Awatar użytkownika
mario.lublin
Newbie
Newbie

Jednak po namyśle zdecydowałem się na założenie instalacji gazowej. Instalacja na mikserze,ale też będzie sterowana jakimś komputerem. Koszt 1500zł. Zobaczy się co to z tego wyjdzie ;) Zawsze byłem przeciwnikiem gazu,ale jednak koszty finansowe wzięły górę i dałem się namówić. Niebawem opiszę wrażenia z jazdy :victory: Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
mario.lublin
Newbie
Newbie

Witam ponownie. Obiecałem,że napiszę parę słów o wrażeniach po założeniu LPG.Zdecydowałem się na instalację z butlą 34 litry umieszczoną w miejscu koła zapasowego . Posiadam tzw. "dojazdówkę" rzuciłem ją luzem w bagażniku ,więc zajmuje niewiele miejsca.A jeśli chodzi o wrażenia z jazdy to jestem pozytywnie zaskoczony gdyż spadek mocy jest nieznaczny,a nawet powiedziałbym że auto ma teraz większy moment na niższych obrotach.Spokojnie mogę jechać sobie "piąteczką" z obrotami silnika 1500obr./min. i bardzo fajnie sobie jedzie i nie ma problemu żeby w razie potrzeby przyspieszyć. Odnoszę również wrażenie jakby na gazie silnik pracował bardziej elastycznie i nieco ciszej. O kosztach tankowania nie będę pisał,gdyż są nieporównanie mniejsze niż na E95. Zakład dał mi 2 lata gwarancji na instalację. Mam tylko nadzieję,że nie pojawią się jakieś inne problemy wynikające z użytkowania LPG. Pozdrawiam wszystkich serdecznie i gdyby coś się działo będę o tym pisał. :buba:
Awatar użytkownika
bleah
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: bleah »

mario.lublin
Daj znać jak spalanie :)
Awatar użytkownika
elja
Swój
Swój

Post autor: elja »

kolego jak chcesz dobrego specjalisty od gazu to zajedz na lotnicza do darka, gosc ma renome w lublinie
L
Larson
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Larson »

[quote=""borys_wrocek""]ee tam nie przejmuj się takim gadaniem. Ja mam instalacje na 1,6 aee i nie mogę złego słowa powiedzieć, ładnie się zbiera pali niewiele. Jedyne co musisz pamiętać to żeby założyć dobra instalację w dobrym warszytacie a pozniej pamiętać o regularnym serwisie, to jest podstawa do zadowolenia[/quote]
zgadzam sie z kolega, tez mam instalacje i nie narzekam, zadnych problemow :oki:

mario.lublin
czy Ty zalozyles zywkla instalacje, nie sewkencje?? w aee byly plastikowe kolektory z tego co wiem
wiec tylko sekwencja wchodzila w gre
Awatar użytkownika
mario.lublin
Newbie
Newbie

[quote=""Larson""]mario.lublin
czy Ty zalozyles zywkla instalacje, nie sewkencje?? w aee byly plastikowe kolektory z tego co wiem
wiec tylko sekwencja wchodzila w gre[/quote]
:buba: Jest to instalacja z mikserem,parownikiem Bosch i komputerkim sterującym. Nazywa się to chyba instalacja tzw. drugiej generacji.A oznaczenie mojego silnika to AEA. (kolektor aluminiowy)

[quot="bleah1986"]Daj znać jak spalanie :)[/quote]
:buba: Jeśli chodzi o spalanie to przy mojej jeździe typowo miejskiej,i na krótkich odcinkach mieści się w granicach 10 litrów LPG. Dodam że benzyny pali mi 8 l. /100km. Ale po przejechaniu 1tys. km. mam podjechać na przegląd i regulację instalacji,może wówczas spalanie nieco się zmniejszy. Chociaż ja osobiście w to wątpię,gdyż moja stopa nie należy do lekkich ;)

.............................................................................................................................

Witam.

Od założenia gazu w maju 2010r. zrobiłem 12tys.km.
W grudniu zauważyłem że auto trochę ciężej "odpala" , tzn. potrzeba więcej obrotów wałem aby zaskoczył, następnie zaczęło coś go "mulić" po przełączeniu na LPG. Myślałem ,że to może wina świec zapłonowych,ale wymiana ich nic nie pomogła. Z każdym dniem było coraz gorzej, w końcu udałem się do serwisu który montował mi instalację gazową (jest w końcu na gwarancji) i okazało się, że od miksera odkręciło się kolanko którym doprowadzany jest gaz od parownika do kolektora ssącego.
Kolanko przykręcone było na dwie śruby,a mimo tego pod wpływem drgań się odkręciły i wypadły. Silnik zasysał tzw. "lewe" powietrze i przez to te wszystkie problemy.
Poza tym incydentem wszystko OK.
Pozdrawiam, gdyby coś się działo nie tak będę pisał. :hello:
ODPOWIEDZ

Wróć do „pozostałe”