[quote="JarekF"]kręcenie powyżej 5 tys praktycznie już nic nie daje (poza tym zaraz odcina zapłon)[/quote]
no i tutaj sie nie zgodze mi odcina zaplon przy rownych 6 tys
Ja proponuje więcej nie dochodzić bo praktycznie wystarczy takie jedno ciekawe zdanie z opisu VW na temat silnika 1.6 AEE i 1.4 AEX:
[quote="JarekF"]Jest to silnik niskoobrotowy[/quote]
To ja się spytam co zrobić zeby jednak przesunac odcinkę wyzej w AEE? Czasem przydałoby sie pociągnac tak do 6500rpm, bo np. po bardziej przelotowym wydechu nawet aee zyska więcej wigoru na wyższych obrotach to i warto by mu dać troche wiekszy zakres obr.
powiem Ci że ja mam odcięcie przy 7000rpm i powyżej 6,5 raczej zaczyna tracić na przyśpieszaniu (w porównaniu do wyższego biegu) więc nie wiem jak by się to sprawdziło u Ciebie
No to ja muszę się uderzyć w pierś, zachowałem się jak nastolatka :blush2: Nie wiem czy mi się na oczy rzuciło czy po prostu dawno moim polowagenem śmigałem ale ja też ma obrotek do 7 tys :blush2: Autko z 1995 r. pierwotnie siedział 1.3 ADX :blush2:
dumle ale ty masz 16v, dla nich takie obroty to mniej więcej norma. Moje 1.6 16v w Fieścince odcinało przy 6750.
Borek też myślałem o tym, niedługo będę temat ogarniał jak coś się dowiem to ci napiszę.
wiem, bo dopiero od 4k zaczyna grać jakby się turbo włączało, dlatego napisałem że nie wiem jak by to się sprawdziło w zwykłym 8v który raczej lubi niższe obroty