Nierówna praca silnika

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

r
reabaal
Newbie
Newbie

Nierówna praca silnika

Post autor: reabaal »

Jestem posiadaczem Polo Fox '89 z gaźnikiem Webera z instalacją gazową. Jakiś czas temu zaczęło szarpać silnikiem, a obecnie to już standardowe zachowanie, do tego doszło dławienie silnika - mimo dodawania gazu obroty spadają. W zeszłym roku wymieniałem podstawę gaźnika, wszystkie przewody, kopułkę i kable - wtedy jednak dotyczyło to wolnych obrotów, teraz występuje to w trakcie dodawania gazu. Zauważyłem, że roździelacz się nagrzewa - czy jest możliwość by to on był sprawcą tego zamieszania(jeśli tak to jak go wymienić i czy to droga sprawa?), czy szukać defektu w gaźniku? A może to coś z elektryki?
Awatar użytkownika
BALON
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: BALON »

chodzi ci auto na benzynie :?: czy tylko na gazie :?:
Było 86c coupe 1985r <!-- s]
r
reabaal
Newbie
Newbie

Na benzynie objawy są słabsze i da się jeszcze jechać, ale też szarpie. Zapomniałem jeszcze dodać że na biegu jałowym, co jakiś czas gubi obroty, ale nie jest to regółą.
D
Dudi
Newbie
Newbie
Kontakt:

Post autor: Dudi »

Witaj,
ja bym wymienil swiece, a przynajmniej sprawdzil jak wygladaja. No i jak dla mnie to kwestia lewego powietrza. kiedys sie z tym meczylem, tyle ze w innym gaznikowym autku. Po wymianie wszystkich mozliwych dysz, uszczelek itp musialem... wymienic gaznik-poskutkowalo.

Pozdrawiam
"Wszak polak ekspertem jest w każdej dziedzinie i wie kto jest dobry a kto do dupy..."

[size=12px]http] [/size]

Szczęśliwy posiadacz Twingo \'02, VW Polo Coupe \'89 oraz 126 elx \'97
r
reabaal
Newbie
Newbie

Rozwiązaniem problemu okazała się być cewka zapłonu, okazało się że sypie iskrami i wtedy prąd nie idzie na świece, na razie trochę ją przeczyściłem bo była strasznie uwalona i objawy trochę sie zmiejszyły. Póki co jeżdżę i będę szukał na szrocie bo koszt nowej to 130-200PLN.
Awatar użytkownika
Ruszowy
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Ruszowy »

no sprawdź same styki, i czy masz dobry styk na klemach i na alternatorze. raz ogarnęła mnie ciemnośc jak się okazało że brudne styki były na przewodzie prądowym idącym z akumulaotra do alternatora.
następna będzie honda, jak polo odmówi posłuszeństwa... jak ja lubię tą solidność VW
Awatar użytkownika
Ruszowy
Raczkujący
Raczkujący

co docenynowej to przesadzasz,zamiennik HANS PRIES jest całkiem przyzwoity,
Cena brutto: 78,02 zł
nazwa: Cewka zapłonowa
opis : 211905115D Cewka zapłonowa VAG 1.0-2.4i 08.80-
producent: HANS PRIES
W MAGAZYNIE: >9
info z jednego z internetowych sklepów
następna będzie honda, jak polo odmówi posłuszeństwa... jak ja lubię tą solidność VW
Awatar użytkownika
siwkins
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: siwkins »

[quote="Ruszowy"]zamiennik HANS PRIES jest całkiem przyzwoity[/quote]
moim skromnym zdaniem jest to najgorszy shit jaki można kupić, długo na nim nie pojeździ.
Awatar użytkownika
Ruszowy
Raczkujący
Raczkujący

[quote="siwkins"][quote="Ruszowy"]zamiennik HANS PRIES jest całkiem przyzwoity[/quote]
moim skromnym zdaniem jest to najgorszy shit jaki można kupić, długo na nim nie pojeździ.[/quote]
Oczywiście, lepiej kupić na szrocie 20letnią cewkę za te same pieniądze :P
To tylko trochę drutu w puszce. Bez przesady z tą markowością.
Awatar użytkownika
siwkins
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: siwkins »

[quote="Ruszowy"]Oczywiście, lepiej kupić na szrocie 20letnią cewkę za te same pieniądze :P[/quote]
Czy ja napisałem że ma kupić na szrocie? Umiesz czytać ze zrozumieniem?
[quote="Ruszowy"]To tylko trochę drutu w puszce. Bez przesady z tą markowością.[/quote]
A np. termostat to tylko kawałek blaszki i sprężynka, kupisz zamiennik i po 2-3 miesiącach jest do wymiany.
Świeca zapłonowa to tylko porcelana i kawałek metalu i może Iskra to to samo co NGK czy Beru? Zastanów się co za brednie wypisujesz.
Awatar użytkownika
Ruszowy
Raczkujący
Raczkujący

zanim zaczniesz kogoś obrażać, zastanów się czy ja widzę różnicę pomiędzy świecami marki iskra czy NGK poza nazwą.
Twórca tematu i tak nie napisał na co się zdecydował więc mogę sobie powzolić na uwagi że lepiej kupic nowy zamiennik niż na szrocie więc po co te wywody o szicie?
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”