Witam,podłącze się do tematu,mam polo 1.4 mpi 6n2 z silnikiem AKK,diagnozuje go już dość długo i próbuje dojść do przyczyny dużego spalania,bowiem spala lekką i oszczędną nogą 9L w mieście w zimę leciuteńko 12L.Występuje przy początkowym dodawaniu gazu takie większe zasysanie powietrza nie wchodzi właściwie na obroty od 840Rpm po szybkim dodaniu gazu.Z tego powodu dzięki mechanikowi wymieniłem uszczelki-oringi na katalizatorze ssącym i na przepustnicy,po całkowitym wyczyszczeniu i zrobionej adaptacji-problem nadal istnieje.Wszystkie testy na sondę wypadły pomyślnie,problem leży gdzie indziej test 028 knock sensor czujnik lub wzmacniacz zapłonu nie przechodzi tego testu i nie wiem co to jest i gdzie się tak dokładnie znajduje?,jak i 057 test kompresor Can R-off -idle zawór powietrza-ponoć jest gdzieś w przepustnicy ale pytanie gdzie?będę wdzięczny za pomoc wyjaśnienia jak i przetestowania na swoim wozie tych testów 028 i 057 i podzielenia się informacjami jak to przebiegło .Wklejam wam moje własne treści dla ułatwienia obsługi vaga 5053 dla naszego modelu samochodu o które tyle się namęczyłem.
Bloki pomiarowe
Ogólne:1
1-a)RPM,b)temperatura płynu chłodzącego silnik,c)wartość kontroli lambda (%)
(regulacja wtrysku),d)wartość osiągnięta(10110011)
2 i 3 Systemy z czujnika ciśnienia kolektora ssącego:
2-a)RPM,b)obciążenie (%),c)Średni czas wtrysku (ms),d)ciśnienie na kolektorze wlotowym (Mbar)
3-a)RPM,b)ciśnienie na kol.wlotowym (Mbar),c)kąt przepustnicy(potencjometr)(%),
d)rzeczywista kąta zapłonu (n.ot)
4-a)RPM,b)napięcie akumulatora (V),c)temp chłodzenia,d)temperatura powietrza dolotowego
5-a)RPM,b)obciążenie (%),c)prędkość (km/s),d)stan pracy np: bieg jałowy
6-a)RPM,b)obciążenie (%),c)temperatura powietrza dolotowego,d)wysokość korekty (%)
Wykrywanie zapłonu
10-a)RPM,b)obciążenie (%),c)kąt przepustnicy(potencjometr)(%),d)rzeczywista kąta zapłonu (n.ot)
11-a)RPM,b)temp.płynu chłodzącego,c)temperatura powietrza dolotowego,
d)rzeczywista kąta zapłonu (n.ot)
14-test block aktywny<---->blokowany świece czy odpalają?na 4 cylinder(N)
15-test block aktywny<---->blokowany świece czy odpalają? na 1,2,3 cylinder(N)
16-test block aktywny<---->blokowany świece czy odpalają? na 4 cylinder(N)
18-dla DISLA a)Niższy limit RPM (N),b)Górny limit RPM(N),c)Niższy limit RPM (%)d)Górny limit RPM(%)
-test włączyć silnik 0 oznacza na wszystkich garach,powyżej 0 palą
Kontrola Kąta zapłonu
20-4 cylindry (miara w KW)
22-Kat zapłonu cylindra 1 i 2 przy danych obrotach silnika
23-Kat zapłonu cylindra 3 i 4 przy danych obrotach silnika
Kontrola Puk puk napięcia czujnika(wzmacniacz)
26-Pomiar na 4 cylindrach wartość w (V)
28-Test knock sensor, short trip(Próba uderzenie sensor)
Czujniki tlenu
30-Czujniki 1 i 2 tlenu i ich wartości
31-Napięcie czujnika tlenu 1V
32-czujniki tlenu wartość uczenia od do
Sondy lambda controla-czujniki tlenu
33-Wartość kontroli sondy lambda
34-a)RPM.b)temperatura sondy min 400C,c)X ,d)Wynik testu albo ok albo nie ok
36-a)Czujnik napięcia sensor(V),b)temperatura(C),c)napięcie czujnika nr 2,
d)Wynik testu ok lub nie ok
KONTROLA SOND LAMBDA
37-a)ostatnia wartość(%),b)wartość przetwornika(V)c)X ,d ) system ok lub nie ok KONTROLA SOND LAMBDA
41-Grzałki Sond lambda 2x Htg.bo.off<--->on(jak się zmieniają to działają)
43-g/s?Test-zmiana obrotów spowodowana zmienna dawka na wtrysku przy uruchomionym hamulcu,test starzenia się sond.(mają się zmieniać obroty)
Katalizator
46-test katalizatora wzrastają obroty przy uruchomionym hamulcu
Zamknięty przełącznik położenia przepustnicy
54-a)RPM,b)Warunki pracy np: bieg jałowy,c)Kąt przepustnicy(potencjometr),d)Kąt przepustnicy
(potencjometr)
Kontrola lotniczej idle
55-a)RPM,b)Kontrola lotniczej idle,c)Bieżąca wartość uczenia się na biegu,d)Warunki pracy
56-a)RPM rzeczywistej wartości,b)RPM określonej wartości,c)idle zawór powietrza(%),d)Warunki pracy
57-test Can R-off<---->on-kompresor-idle zawór powietrza przepustnicy
Adaptacja przepustnicy wgląd
60-Kąt przepustnicy (%),b)Kąt przepustnicy nr 2,c)elektryczne sterowanie zaworem przepustnicy(N),
d) Wynik
61-Esb gas a)RPM,b)Napięcie,c)Uruchomienie kontroli przepustnicy,d)Stan pracy.
E-gas potencjometr stosunek napięcia
62-a)Kąt czujnik 1 do napędu przepustnicy od 0 do 100(%),b)Kąt czujnik 2 do napędu przepustnicy
od 0 do 100(%),c)Czujnik 1 pozycji pedału gazu od 0 do 100(%),d)Czujnik 2 pozycji pedału gazu od 0 do 100(%)
Tempomat:
66-a)Aktualna prędkość pojazdu,b)pozycja przełącznika,c)Prędkość pojazdu określona
d) pozycja przełącznika(pozycje dzwigni)
Odpowietrzania zbiornika paliwa i badania zaworów
70-TEST-a)Stopień otwarcia wentylacja zbiornika(%),b)aktywna wartość diagnostyczna(%)d) wynik(Tbv ok?)
73-Próba szczelności układu paliwa (%) 4 wiersze?
EGR regulator elektromagnetyczny,adaptacja
74-a)Zerowa pozycja(V),b)Zatrzymanie maxymalne(V),c)Obecna wartość potencjometru.
75-test system EGR a)RPM.
EGR w systemach ciśnieniowych
76-a)RPM,b)Ciśnienie na kolektorze wlotowym(mbar),c)stopień otwarcia potencjometra(%)
d)normatywny cykl pracy zaworu EGR(%)
86-1000
87-4x0000???
99-test REG off<--->on-regulacja rozporządzenia sondy lambda
a)RPM,b)temp płynu chłodzącego,c)regulacja(%),d)zmieniający się wynik off-on(rozporządzenie lambda)
Readines code-kod gotowość-wtrysk paliwa
100-a)Gotowe bity,b)temperatura płynu chłodzącego,c)Czas od momentu włączenia silnika,d)Status OBD
101-układ z pomiarem ciśnienia kolektora ssącego
a)RPM,b)Ostatnio,c)Średni czas wtrysku(Na spowolnienie = 0)(ms),d)Ciśnienie na kolektorze wlotowym(mbar)
102-a)RPM,b)temperatura płynu chłodzącego,c)temperatury powietrza dolotowego,d)Średni czas wtrysku(ms)
105-a)RPM,b)Ostatnio(%),c)temperatura płynu chłodzącego.
Test regulacji lambda
107-a)RPM,b)średnia wartość rozporządzenia,c)X d)system ok lub nie ok -dodajemy gazu by rozpocząć
108-test lambda-nieczynny
109-Test lambda dodatkowy ponoć wyłączony u mnie się włącza ale nie kończy-nieczynny
110-Obciążenia, pełne obciążenie wzbogacenia
a)RPM,b)temperatura płynu chłodzącego,c)Średni czas wtrysku,d)kąt przepustnicy (potencjometr)
111-kontroli ciśnienia Boost
112-%?
122-a)RPM,b)określone przekazanie(NM),c) moment silnika(NM),d)no.tor.red-bez interwencji silnika
125-ABS-pokazuje czy jest
126-Airbag pokazuje czy jest
Nastawy podstawowe
34 test na sondę wiersz 2 musi być 400C w wierszu 4 B1P1 ok trzymać pedał hamulca
36 test na starzenie się sond lambda trzymaj hamulec obroty muszą wzrosnąć i 4 wiersz
B1B2 ok
37 kontrola sond lambda,trzymać hamulec na zapalonym silniku,i gdy system przejdzie na ok jak wyjdzie nie ok to odczytaj błędy
41-Grzałki Sond lambda 2x Htg.bo.off<--->on(jak się zmieniają to działają)
43-g/s?Test-zmiana obrotów spowodowana zmienna dawka na wtrysku przy uruchomionym hamulcu,test starzenia się sond.(mają się zmieniać obroty)
46 test na katalizator trzymać hamulec na zapalonym silniku dopóty nie przejdzie na ok
57-test Can R-off<---->on-kompresor-idle zawór powietrza przepustnicy
60-Adaptacja przepustnicy poczekaj jak test przejdzie na ok
bez uruchomiania silnika!,silnik min temp 85C,wykasować wartości wyuczone na sterowniku przed adaptacjom,ma nie być błędów!na kompie,akumulator minimum 11,80V,po adaptacji sprawdzić błędy.
70-test odpowietrzania zbiornika test z off ma przejść na on TbV ok troszkę czasu to
trwa trzymamy hamulec na zapalonym silniku.czekać jak przejdzie z on na ok!
107-a)RPM,b)średnia wartość rozporządzenia,c)X d)system ok lub nie ok -dodajemy gazu by rozpocząć.
Test 28 udało mi się przeprowadzić wyszedł system ok-trzeba przeprowadzać test w czasie jazdy na wyższym biegu trzymać na 2500RPM dopóty nie wyjdzie test ok trwa to z jakieś 10sekund,gdy będą obroty nie stabilne test będzie się włączał i wyłanczał,a wiec pozostaje test 57,Idle air control valve-compressor A/C zawór dodatkowego powietrza-nie wiem może inaczej to silnik krokowy albo zawór recyrkulacji spalin,wie ktoś coś na ten temat gdzie to dokładnie się znajduje ???help????brak w necie jakich kol wiek ilustracji na temat mojego silnika AKK,może ktoś z was to kiedyś naprawiał ?Wiem ze to jest odpowiedzialne za zadławienia się silnika od 800RPM o czym pisałem wcześniej a jednocześnie za wyższe spalanie ponieważ nie ma obiegu spalin i sonda ma zły pomiar.Często się zabrudzają ,nie chce rozbierać pół silnika by to znaleźć.
Dziś zabrałem się do oczyszczania odmy,była czysta,za cholerę nie wiem co to może być. Czy przyczyna może być elektroniczny układ przepustnicy?????? jak na zdjęciu poniżej
3 rząd od góry ma pękniecie po całości -Jak myślicie???
podepne sie pod temacik
u mnie lekka noga bierze 9l benzyny silnik 1.4 16v aua troszke faluja mi obroty no i jak podłonczylem waga to wszystko ok po za kontem zapłonu bo faluje.. moze wiecie czemu tak jest? pozdrawiam a dodam ze lambdy i ta reszta jest ok nowe swiece zawsze przy oszczędnej jezdzie bylo do 7 litrów max
[quote=""kamilPolo""]czy filtr paliwa ma cos do spalania??[/quote]
a do smrodu paliwa tuż po uruchomieniu silnika?
MOJE SAMOCHODY:
1. Volkswagen Polo III (2006-2012) --> 20.013 km -->
2. Peugeot 207 (2012-2021) --> ponad 66.417 km -->
3. Dacia Duster I (2020-...) --> ponad 24.400 km -->
Na dzień dobry jak koledzy piszą do sprawdzenia:
termostat
czujnik temperatury, najlepiej sprawdzić na testerze w całym zakresie temperatury czy nie oszukuje i rosnie prawidłowo od zimnego do 90stopni
sonda jak sie zachowuje na wolnych obrotach i przy 3 tys
No i po przejechaniu 100% miasto w warunkach najczęściej 1-3 km (czyli silnik rzadko kiedy zdążył się zagrzać) osiągnąłem równe 9l / 100km.
Trochę dużo, ale co poradzić. Starałem się raczej nie przekraczać 3,5 tyś rpm. Jeśli już to tylko na rozgrzanym silniku. Moim zdaniem przy takiej jeździe benzyna ma prawo tyle spalić. W trasie jest ~6,2 przy 130-140 więc ok.
Już jesteśmy na trasie, 160 na blacie.
I tylko na Twoją prośbę nie cisnę więcej - choć da się!
Jeśli jesteśmy przy spalaniu to wynik spalania 1.4 16V AUA mojej żony widnieje w moim podpisie.
Auto od zakupu nabiło prawie 4tys km i od początku prowadziłem wpisy tankowania
Myślę,że średni wynik na poziomie 7,2l (60% trasa, 40% miasto, często klima on) jest bardzo dobry
[quote=""rat4""]filtr paliwa ma dużo do spalania, wymienia się co 60 tyś albo i nawet częściej. (2 lata)[/quote]
Zgodzę się że powinno się go wymieniać co jakiś tam określony okres .
Ale nie że jeśli jest zabrudzony to auto będzie palić więcej paliwa a wręcz odwrotnie silnik może szarpać przy większym obciążeniu lub nie da się uruchomić.