[6n2] Brak nadmuchu z przednich kratek

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
Screamer
Newbie
Newbie

[6n2] Brak nadmuchu z przednich kratek

Post autor: Screamer »

Cześć,

Mam kłopot i zapytam zanim się za to wezmę. Szukałem problemów z kilmatyzacją na forum ale nie znalazłem rozwiązania.
Problem polega na tym, że przy ustawieniu na szybę klima działa bez problemu i wieje mocno, ale po przełączeniu na przednie kratki, nie wieje prawie wcale nawet na najmocniejszym ustawieniu. Być może jest to związane z tym, że pokrętło chodzi bardzo ciężko, ale może gdzieś jakaś rura jest przytkana, odłączona czy coś? Filtr przeciwpyłkowy wymieniony był w listopadzie na nowy. Macie jakiś pomysł co to może być? Będę wdzięczny za sugestię :)
Ostatnio zmieniony 04 maja 2010, 17:03 przez Screamer, łącznie zmieniany 1 raz.
Polo 6N2 1.4 MPI

Obrazek
T
Toto
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: Toto »

pierwsza i najłatwiejsza możliwość to sprawdzić cięgna w pokrętle, bo może spadła Ci linka i po prostu nie przełącza nadmuchu na kratki albo robi to w małym stopniu, napisz jeszcze czy jak przełączysz nadmuch z szyby na inne położenie to czy na szybę dalej mocno dmucha :)
Prawdziwego mężczyznę poznasz po tym jak dba o swoje auto.

Obrazek

[url=http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtop ... =56&t=6865]Toto -
Awatar użytkownika
Screamer
Newbie
Newbie

Post autor: Screamer »

OK, naprawione. Rozebrałem konsolę i wyjąłem pokrętła. Okazało się, że mocowanie jednej z linek (są dwie) wyskoczyło ze swojego miejsca i podczas przekręcania pokrętła blokowało się o drugą linkę, co powodowało, że układ nie przełączał się na przednie kratki. Przykleiłem mocowanie na swoim miejscu i wszystko działa jak należy :)

Teraz mam problem z wycieraczkami... Bezpiecznik jest OK, mechanizm nie jest skorodowany, a wycieraczki chodzą jak chcą... Raz chodzą raz nie, rozpędzają się bardzo wolno, czasem po włączeniu ruszają pi kilku minutach a czasem wcale... Czasem jest też wszystko w porządku :glare:

Podejrzewam, że jest jakiś problem z połączeniami, bo najwięcej problemów pojawia się jak zaczyna padać. Może jakaś kostka zamokła? macie jakieś sugestie? Nie bardzo mam jak i gdzie rozmontowywać wszystko bo mieszkam w bloku, więc zanim się zabiorę za naprawę szukam rozwiązań :)
Polo 6N2 1.4 MPI

Obrazek
o
osocha
Newbie
Newbie

Post autor: osocha »

Hej,
miałem taki sam problem z wycieraczkami. Okazało się, że do silniczka dostała się woda i nie pracował prawidłowo (na forum przeczytałem, że to częsta awaria). Wyciągnąłem go,wyczyściłem w środku, wysuszyłem, nasmarowałem i do tej pory działa. Roboty nie ma dużo, można to zrobić w godzinkę na przyblokowym parkingu.

pozdrawiam
Awatar użytkownika
TiTo
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: TiTo »

Podłacze sie pod temat, mam problem z cięgnami, wydaje mi się że są źle ustawione, nie ducha mi na kratki,

Obrazek

U mnie wygląda to tak.
A-żółty
B-zielony
C-siwy/biały

w instrukcji wyczytałem że są niebieskie i czarne, proszę o podpowiedź
Zacznę od poprawnej instalacji, a czy do regulacji trzeba rozbierać cały kokpit?
ODPOWIEDZ

Wróć do „układ chłodzenia + klimatyzacja/ogrzewanie”