Po zimnej nocy - rano zapala za 6-7 razem

Coś nie działa? Nie wiesz jak uporać się z usterką bądź problemem technicznym w Twoim polo? To właściwy dział,by zadać pytanie.

Moderator: Global Moderator

d
djmatisss
Newbie
Newbie

Po zimnej nocy - rano zapala za 6-7 razem

Post autor: djmatisss »

Witam
Kupiłem POLO 1.3 95r. Zauważyłem że autko po nocy gdy z samego rana chce go zapalić to chechła i chechła. Dopiero za którymś razem odpala. Natomiast gdy go rano nie odpale i postoi dłużej tak do południa gdy robi się cieplej to odpala za drugim czasem za pierwszym razem. Po dziennym użytkowaniu nie ma problemu z zapalaniem po każdorazowym jego zgaszeniu. Problemy pojawiają się po dłuższym postoju zazwyczaj w chłodne noce. Świece sprawdzałem były dwie mokre i je przeczyściłem ale problem nie zginął. Wymieniali mi teraz rozrząd i uszczelniacze oraz pompe wodną wraz z uszczelnieniem wszystkich przedmuchów i autko nadal zapala jak zapalało. Może jakieś rady ??
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

Świece sprawdzałem były dwie mokre i je przeczyściłem ale problem nie zginął. Wymieniali mi teraz rozrząd i uszczelniacze oraz pompe wodną wraz z uszczelnieniem wszystkich przedmuchów i autko nadal zapala jak zapalało. Może jakieś rady ??
na początek sprawdź czy masz iskrę na każdą świecę obadaj cały układ zapłonowy (cewka, kable wysokiego napięcia, fajki świece) mokre świece mogą oznaczać, że była zbyt słaba iskra żeby zapalić mieszankę w cylindrze, może masz uwaloną cewkę?
poczytaj to i sprawdź:
http://www.astra.auto.pl/content/view/242/40/
Podepnij pod Vaga i zobacz czy czasem nie masz błędu czujnika halla.
jeśli wymieniali rozrząd to może coś nie tak zrobili i zapłon jest przestawiony to też ma znaczenie.
civic r18a2/407 1,6 HDi
ODPOWIEDZ

Wróć do „100 technicznych pytań do...”