[6n2] problem z odpaleniem silnika

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

s
solus
Newbie
Newbie

[6n2] problem z odpaleniem silnika

Post autor: solus »

Witam!
od pewnego czasu mam problem z odpaleniem zimnego silnika (1.4 MPI 8V 44kW), problemu nie ma jak jesilnik jest rozgrzany. Polega on na tym, iż przy pierwszej próbie odpalenia brak jest zapłonu i silnik nie odpala, tak jakby akumulator był rozładowany ale nie jest- sprawdzałem. Poza tym jak już odpali to zaraz po odpaleniu słychać metaliczny jednorazowy dzwięk dochodzący jakby ze skrzyni biegów. Silnik odpala przy drugiej lub trzeciej próbie jak wyjmę kluczyk ze stacyjki i chwilę odczekam. Problem nie pojawia się zawsze, a tylko co jakiś dzięsiąty raz, ale jest to naprawdę irytujący. Dodam jeszcze, że mam wymieniony olej, świece, filt paliwa i kable wysokiego napięcia.
Jakby ktoś miał podobny problem to proszę o radę.
m
mmmarcin
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: mmmarcin »

[quote=""solus""]Polega on na tym, iż przy pierwszej próbie odpalenia brak jest zapłonu i silnik nie odpala, tak jakby akumulator był rozładowany ale nie jest- sprawdzałem[/quote]
Rozrusznik kręci? Jak nie zawsze, to albo szczotki się kończą, albo kostka w stacyjce pada. Kostka kosztuje coś koło 15-20 zł i idzie ją wymienić samemu. Nawet kiedyś na forum było.
http://www.auto-swiat.pl/asforum/forum, ... cyjki.aspx

Szczotki: jak nie będzie chciał zakręcić to opukaj delikatnie rozrusznik trzonkiem młotka, albo jakimś drewnianym urządzeniem. Wymiana szczorek to z 50-60zł ale nie polecam robić tego samemu, bo jak się nie umie, to się można zamęczyć z dłubaniną...
m
marcin1983
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: marcin1983 »

podobnie bylo u mnie . w sobote wyjolem rozrusznik rozebralem a tam kupa syfu ze szczotek , tuleje suche bendyx oblepiony syfem . wszystko wyczyscilem presmarowalem i smiga jak nowy . czas pracy okolo 1 h
Awatar użytkownika
turzol
Mały Spamer
Mały Spamer

Post autor: turzol »

Zrob diagnoze VAG-iem bo tak to możemy sobie gdybać co jest nie tak
Awatar użytkownika
BALON
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: BALON »

[quote=""solus""] tak jakby akumulator był rozładowany ale nie jest- sprawdzałem[/quote]
możesz sie bardziej rozpisać na ten temat
rozrusznik kręci ale nie obraca silnikem :?: jeśli tak to :arrow: bendix w rozruszniku ;)
Było 86c coupe 1985r <!-- s]
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”