[9N3] Przełącznik wycieraczek w polo.

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

W
Wojtek338
Newbie
Newbie

[9N3] Przełącznik wycieraczek w polo.

Post autor: Wojtek338 »

Witam!

Może pytanie wyda Wam się dość głupie, ale dotychczas nie jeździłem żadnym z samochodów z grupy VW i mam dość duży problem z wycieraczkami.
Otóż chciałbym się dowiedzieć jak działa przełącznik/dźwignia od wycieraczek. która pozycja co robi? Najbardziej ciekawi mnie to, jak działa suwak prędkości wycieraczek.

Bardzo proszę o odpowiedź
Pozdrawiam
wojtek
S
Sigard
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Sigard »

Hej!

Generalnie jest tak - dzwignia dziala od pozycji bazowej gore do siebie i od siebie i w dol.

Do siebie uzywasz przednich spryskiwaczy i wycieraczki 3 razy przechodza ci po szybie ( oczywiscie dluzej jak trzymasz dzwignie ) pozniej przestaja i robia jeszcze jeden ruch po chwili.

Od siebie wlaczasz tylna wycieraczke a jak popchniesz dalej to wlaczysz spryskiwacz.

W dol im dluzej przytrzymasz tym dluzej wycieraczki beda jezdzic po szybie.

W gore sa 3 stopnie:
1) czasowy - zaleznie od tego czy na dzwigni przesuniesz taki maly przelacznik w lewo badz prawo to zmieniasz czestotliwosc ( w lewo wolniej a prawo szybciej - sa 4 poziomy )
2) Szybki
3) Najszybszy

Mam nadzieje ze w miare lopatologicznie to wyjasnilem :D
Awatar użytkownika
krisek
Początkujący
Początkujący

Post autor: krisek »

[quote=""Sigard""]1) czasowy - zaleznie od tego czy na dzwigni przesuniesz taki maly przelacznik w lewo badz prawo to zmieniasz czestotliwosc ( w lewo wolniej a prawo szybciej - sa 4 poziomy )[/quote]

jeśli masz czujnik deszczu to w tym miejscu włącza się go. A ten mały przełącznik reguluje czułość na deszcz mniej czule lub bardziej :)
Obrazek
Obrazek
W
Wojtek338
Newbie
Newbie

Post autor: Wojtek338 »

Witam!
Wszystko jest jasne, właśnie oprócz tej 1 pozycji.
Jak przesunę raz do góry, to nic się nie dzieje, ale nie jestem pewien czy autko ma czujnik deszczu. Jak to sprawdzić ?
Awatar użytkownika
krisek
Początkujący
Początkujący

Post autor: krisek »

Jak spojrzysz na lusterko od zewnątrz, tam gdzie jest do szyby przyklejone jest takie oczko to w tym miejscu jest czujnik deszczu. Weź spróbuj dotknąć tam paluchem... chociaż uruchamiając czujnik deszczu to chcąc nie chcąc wycieraczki raz przejadą nawet jak nie pada.
Inna sprawa to, że czujnik trzeba aktywować po każdym uruchomieniu silnika (Przesunąć w położenie 0 i z powrotem 1)
Obrazek
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”