Witam
czy w zbiorniczku wyrównawczym płynu chlodzacego jest jakieś samoczynne odpowietrzenie ? bo znalazłem z boku mały otworek pod plastikowa nakładka od strony zakola. pytanie czy to jest najzwyklejszy otworek czy może jest to zaworek który pod wpływem wysokiego ciśnienia popuszcza troszkę ?
No właśnie... Jak odkręcam korek od zbiorniczka, przy prawie pełnym odkręceniu, w zbiorniczku tworzy się ciśnienie i ucieka mi płyn właśnie tym otworem... Chciałbym dolać tam płynu, ale gdy odkręcam wszystko się wylewa... :banghead: Nie chcę by wyleciał mi całkiem ten płyn ze zbiornika. Może jakaś rada? Bo jednak chciałbym dolać tego płynu ;p
na sam początek sprawdź uszczelke pod korkiem wlewu bo podobnie sie dzieje gdy jest uszkodzona uszczelka pod nią.może Ci sie poprostu wywineła. gdy jest walnieta to płyn po zgaszeniu silnika wycieka własnie przez tą dziurke z zbiorniku wyrównawczym.
walnięta uszczelka pod głowicą to nie sądzę, bo ciśnienie tworzy mi się wyłącznie w zbiorniczku, poza tym uszczelka była wymieniana jakieś 4 tys km temu
[quote=""chiccoo""]na sam początek sprawdź uszczelke pod korkiem wlewu bo podobnie sie dzieje gdy jest uszkodzona uszczelka pod nią[/quote]
A gdzie ty masz uszczelke pod korkiem wlewu??Pokaż no to palcem
Ostatnio zmieniony 06 maja 2014, 14:00 przez jackdaniel1125, łącznie zmieniany 1 raz.
Sprzedam sterownik do polo 1.3AAV cena 50ziko + wysyłka
jest tam uszczelka jest..spokojnie zdjec nie bede robil zeby ci udowodnic moze sam obejrzyj korek dobrze. ja ta uszczelke bralem z passata b2 pasowala idealnie.mysle ze korek z passka tez by pasował. zreszta masa vw z tych roczników miała taki zbiorniczek wiec korki sa te same:P
[quote=""adam""]moj juz nie jest super czysty na sciankach sa osady[/quote]
Jeśli są to osady z kamienia kotłowego to usuniesz je "kamixem" lub kwasem cytrynowym.
Jeśli osady są z oleju silnikowego to gorsza sprawa - próbowałem czyścić zbiorniczek znajomego po awarii uszczelki pod głowicą - nawet proszki i rozpuszczalnik nitro nie pomagały osiągnąć zamierzonego efektu. Zbiorniczek wyrównawczy w autach Volkswagena na kilka przegród i małe przejścia pomiędzy nimi. Jeśli zależy ci na czystym zbiorniczku pod maską to poszukaj na szrocie - ja zamknąłem to kwotą 20 zł.