Olej do silnika 1.4 i skrzyni

Coś nie działa? Nie wiesz jak uporać się z usterką bądź problemem technicznym w Twoim polo? To właściwy dział,by zadać pytanie.

Moderator: Global Moderator

Awatar użytkownika
POLOcheck
Raczkujący
Raczkujący

Olej do silnika 1.4 i skrzyni

Post autor: POLOcheck »

Oczywiście temat oleju poruszany był i też wyszperałem parę newsów:) ale to moja pierwsza "wymiana" i wolę się upewnić.
Obecnie: Lotos 15W/40 mineral (chyba)

Czy mogę zalać (chwalonym) półsyntetykiem 10W/40 i najlepiej jakiej firmy? Castrole i Mobil ponoć najlepsze, ale żeby tezż cenowo było w porządku...nie żebym skąpił :-D

No i jeszcze olej do skrzyni biegów jaki polecacie? (zimą przy odpalaniu i pierwszych kilku km ciężko drążek chodził)

Z góry serdeczne dzięki!
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

Co do oleju silnikowego to zalej półsyntetyka SAE 10W40 API:SL,SM ACEA:A3/B3 najlepiej z dopuszczeniami producenta VW
co do marki to wybierz sam, dużo ludzi chwali mobila 10W40, ja sam testowałem Valvoline maxlife, Elf, Lotos, Petronas, i oleje są w porządku.Cokolwiek zalejesz to patrz na specyfikację dużej różnicy nie zauważysz jeśli chodzi o markę.

Co do oleju do skrzyni to ma być od 2,7-3,1 L oleju syntetycznego SAE:75W90, polecany castrol tafx, albo cokolwiek innego tylko żeby spełniał specyfikację.
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
POLOcheck
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: POLOcheck »

Dzięki za info.
Zablokowany

Wróć do „100 technicznych pytań do...”