Mam pytanie: Jak sprawuje się silnik w polo 6N2 1.4 16V 75KM 2000r? Czy nie ma problemów z instalacją LPG? Zamiaruje się z kupnem takiego auta i montażem LPG.Oczywiście sekwencyjną. Czy warto? Proszę o pomoc
piotrom87
Mylisz się. Ja mam dokładnie takie auto. 1.4 16V AUA 75ps.
Nie mam problemu z kontrolkami.
Wystarczy dobra instalacja (ja mam BRC seqent 24) a do miasta czyli na krótkie odcinki tdi się nie nadaje.
Na pełnej butli 27,5L robię prawie 300km po samej tylko zatłoczonej Warszawie.
Czyli za ok 60zł
dzwonku
Są zwolennicy i przeciwnicy o czym pewnie wiesz...
Jak coś... pisz na PW.
[quote=""piotrom87""]Szczerze? Jeśli zależy Ci na oszczędności to lepiej kup sobie 1.4 TDI. Przy gazie to będziesz miał wieczne problemy z kontrolką CHECK itp itd...[/quote]
a niby dlaczego miałby mieć problemy ??
poniewaz komputer wykrywa zla mieszanke paliwa,
ziomkowi w vectrze caly czas sie swieci wlasnie, pojechal do gazownikow,
skasowali blad i dalej wyskakuje, wyczytal gdzies , ze komputer
wykrywa zla mieszanke paliwa, to i w polo moze wyskakiwac
chodz niekoniecznie...
A niby z jakiej paczki ma wskazywać złą mieszankę ?? komputer wykrywa to na podstawie wskazania sondy lambda, dlatego sterownik posiada emulator sondy który podaje komputerowi emulowany sygnał.
Jeżeli zapala się kontrolka check znaczy to że emulator nie działa lub działa niewłasciwie.
Jak zwykle narzekania na gaz sprowadzają się do źle dobranej, uszkodzonej lub źle konserwowanej instalacji.
Czasem nawet po wstawieniu emulatora, komputer wywala błędy bo w tym samochodach sterownik silnika ma swoje 'widzi mi się'.
Z resztą ktoś na tym forum pisał już chyba kiedyś o tym.
Nie twierdzę że zawsze instalacja LPG nie będzie się sprawdzać ale co innego na papierze a niestety inaczej pokazuje praktyka
no to źle ustawiany emulator. Przy prawidłowym ustawieniu nie ma możliwości żeby wyrzuciło błąd. Inna sprawa że część gazowników nie ma zielonego pojęcia o tym co montuje, na dodatek sytuacji nie polepsza klient chcący mieć jak najtaniej.
No to ja też się wypowiem.
Mam AUA+lpg ostatnio w trasie spalił 7,2-7,4 litra lpg/100km,na codzień po miescie 8,5-9 litrów.Na benzynie w trasie 6,2, w miescie ~8.
Co jakiś czas zapala mi sie check ale na krótko i sam gasnie po kilku odpaleniach (stawiałbym raczej na wykroplona wode na sondzie niż na błąd emulatora, ale pewnosci nie mam) i przejechaniu kilku kilometrów. Ostatnio mam problem z lekkim szarapniem, ale nie mam kiedy jechac gazu wyregulować.
Jeśli chodzi o dynamikę to oczywiście na benzynie jest całkiem przyzwoicie jak na taki mały dupowóz, na gazie przy dobrze zestrojonej mapie paliwa niewiele gorzej.
Przy obecnej cenie gazu koszt przejechania 100 kilometrow wychodzi taniej niz na dieslu i nie trzeba sie pilnowac tak jak przy turbinie.
marekT
Ma rację i nie dlatego że jestem zwolennikiem LPG.
Bo gdybym nie musiał nie zakładał bym...
Lecz problemów z kontrolką CHECK nie mam.
Dobra sekwencja i dobrzy monterzy potrafią ci zestroić na tyle dobrze by nie było problemów.
Ja z instalacji jestem bardzo zadowolony.
Spokojnie mogę polecić... a tym co coś tam się świeci niech wrócą do warsztatu z reklamacją.
Ówczesna elektronika LPG raczej nie pozwala na takie akcje tym bardziej że bardziej skomplikowane auta mają LPG i śmigają aż miło.