[9n] Skoki temperatury silnika ???

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

d
daroo
Raczkujący
Raczkujący

[9n] Skoki temperatury silnika ???

Post autor: daroo »

Od 2 miesięcy zauważyłem że coś dziwnego dzieje się z wskaźnikiem temperatury. Po wyjechaniu z domu wskaźnik normalnie wędruje do góry do 1/4 lub 1/2 normalnej temperatury czyli 90 stopni a potem gwałtowanie w dół. Wskaźnik spada praktycznie na zero i znów powoli się podnosi już normalnie do 90 stopni. Potem już jest wszystko ok - tzn wskaźnik nie szaleje. Niecały miesiąc temu wymieniałem termostat i było ok ale teraz widzę z problem powraca. Co jeszcze może być przyczyną takiego zachowania wskaźnika temperatury. Innych objawów nie stwierdzono.

Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika
Słodki
Początkujący
Początkujący

Post autor: Słodki »

Po pierwsze najlepiej byłoby podjechać na stacje diagnostyczną, podpieliby auto pod VAGa i możliwe, że wszystko okazałoby się jasne ;) jeżeli termostat niedawno wymieniałes to albo Ci strzelił po raz drugi albo tym razem to problem z czujnikiem temperatury silnika albo z jakąs wtyczką przy nim :)
Moja Polówka :) ==> viewtopic.php?f=31&t=11179
S
Stanley
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Stanley »

Kiedyś miałem podobny problem, a problem tkwił we wtyczce czujnika temp. płynu (zaśniedziałe styki) Sprubój kilkakrotnie wyjąć wtyczkę i włożyć na miejsce i dodatkowo prysnąć WD-40, lub podobnie działającym środkiem i być może problem zniknie.
Bez przecinaka i młota, to ch** nie robota.
d
daroo
Raczkujący
Raczkujący

gdzie szukać tej wtyczki ?? gdzieś w okolicach zbiorniczka??
d
daroo
Raczkujący
Raczkujący

Co do tej wtyczki jeszcze.... Podejrzewam ze jeśli tutaj tkwiłby problem to temperatura skakała by nawet po rozgrzaniu silnika a tutaj sytuacja wygląda tak ze silnik nagrzewa się np dziś do 80% normalnej temperatury i zjaaaazd na prawie zero i w ciągu powiedzmy 2 minut silnik osiąga temperaturę 90 stopni i nic się już niepokojącego nie dzieje
W
Wolga85
Swój
Swój

Post autor: Wolga85 »

Ja bym obstawiał padnięty czujnik.
Lenistwo drogą do postępu
S
Stanley
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Stanley »

[quote=""daroo""]gdzie szukać tej wtyczki ?? gdzieś w okolicach zbiorniczka??[/quote]Nie napisałeś jaki masz silnik, więc trudno wskazać ci dokładnie, gdzie on się znajduje. Podaj kod silnika, lub chociaż jego pojemność i czym zasilany, może ktoś ci wytłumaczy,gdzie jest umiejscowiony czujnik. Napewno nie jest to wtyczka przy zbiorniczku.[quote=""daroo""]Co do tej wtyczki jeszcze.... Podejrzewam ze jeśli tutaj tkwiłby problem to temperatura skakała by nawet po rozgrzaniu silnika a tutaj sytuacja wygląda tak ze silnik nagrzewa się np dziś do 80% normalnej temperatury i zjaaaazd na prawie zero i w ciągu powiedzmy 2 minut silnik osiąga temperaturę 90 stopni i nic się już niepokojącego nie dzieje[/quote]Sprubój najpierw zrobić to co ci poleciłem wcześniej, jeżeli to nie pomoże, to prawdopodobnie czujnik do wymiany.Podłącz kompa i sprawa się wyjaśni.
Bez przecinaka i młota, to ch** nie robota.
d
daroo
Raczkujący
Raczkujący

Silnik 1,2 47 kW oznaczenie AZQ, auto z 2002 roku, na łańcuchu, benzyna.

Pozdrawiam
d
dywan102
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: dywan102 »

Wczoraj bodajze przejechalem samochodem pewien dystans po ktorym silnik powinien byc rozgrzany, wskaznik natomiast lezał. Po dluzszej chwili wpatrywania sie we wskaznik wskazowka podskoczyla momentalnie do 90 st. - czary!
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”