[9n] Drgania, wibracje pedalu gazu

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

d
dywan102
Raczkujący
Raczkujący

[9n] Drgania, wibracje pedalu gazu

Post autor: dywan102 »

Pisalem juz wczesniej o tym ale moze warto zalozyc nowy watek niezwiazany z wczesniejszymi poczynaniami.
Problem polega na tym ze pedal gazu drga, szczegolnie gdy silnik jest rozgrzany i najbardziej przy okolo 1600-1900 obrotow. Na postoju, na biegu jalowym(najmniej), podczas jazdy(wiecej niz na postoju).
Oczywiscie sprzeglo rowniez drga gdy jest czesciowo wcisniete (polsprzeglo).
Co ciekawe na pedal hamulca rowniez sa przenoszone drgania podczas postoju - czyli jak sie wdusi pedal hamulca czuc wibracje.

Wibracje na sprzegle sa w Skodach Octaviach 1.9tdi ktore mam w firmie niezaleznie od przebiegu(po 5 tysiacach i 120 tysiacach)... to w gruncie rzeczy ten sam silnik.

Przyczyny jakich sie domyslam sa dwie:
poduszki pod silnikiem, skrzynią biegow;
albo co gorsze - kolo dwumasowe

Nie mam poki co czasu pojechac do mojego mechanika a potrzebuje jakiechs dobrych rad. Mechanik sam ma watpliwosci co do kola dwumasowego(przez telefon) poniewaz czesto objawy sa niejasne, niekoniecznie stukanie jest objawem - a stukania przy gaszeniu czy odpalaniu u mnie nie ma, tymbardziej na wolnych obrotach.

Mam silnik AXR. Na allegro komplet sprzegla z kolem dwumasowym Valeo to okolo 1300zl + robocizna.

Prosze o pomoc
d
dywan102
Raczkujący
Raczkujący

regulacja poduszek pod silnikiem!
d
dywan102
Raczkujący
Raczkujący

szlag mnie trafi bo problem nie zniknal do konca. jednak dalej sa minimalne wibracje obczuwalne na gazie i na wcisnietym hamulcu na posdtoju.

regulacja poduszek wygladala nastepujaco:
1. poluzowanie poduszek
2. odpalenie auta(raczej nic nie drgalo) i zgaszenie
3. drugie odpalenie(wtedy pedaly drgaly)
4. zgaszenie i przykrecenie wszystkiego na miejsce
wszystko na cieplym silniku
co robic?
:banghead:
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”