Jak i czym polakierować zaślepkę zderzaka przedniego?

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Jak i czym polakierować zaślepkę zderzaka przedniego?

Post autor: czaja »

Panowie i Panie

Proszę o poradę, jak we własnym zakresie pomalować zaślepkę zderzaka przedniego. Od przygotowania, przez zakup jakiegoś lakieru (najlepiej w spray'u), po samo malowanie. Nigdy nie robiłem czegoś takiego więc potrzebne tłumaczenie łopatologiczne :grin:
Kupię ją ori z ASO, ponoć gruntowana (tak podaje ETKA).
Wiadomo że lakiernik weźmie za dużo (przy cenie nakładki 36,5zł każda suma to dużo :P ).
Kolor: czerwień flash LP3G

Z góry dziękuję za wszystkie porady.
Awatar użytkownika
Borek
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: Borek »

Jedź do sklepu w którym dorabiają lakiery wg. wzornika lub/i wg. kodu lakieru i nabijają w pusty aerozol, siknij ze 3 warstwy, po pół godziny na to 2-3 bezbarwnego w odstępach 15-20 min. i wsio ;). Moszesz też kupić gotowy sprej Motipa po kodzie lakieru, ale z moich doswiadczeń wynika, ze te dorabiane są bardziej pasowne(choć pewno w takim zwykłym czerwonym jak twój nie będzie zupełnie problemu)
Wydasz na to relatywnie dużo bo jakieś 50-60 zł(opakowania 400-500ml), ale zawsze będziesz miał czym zrobić jakąś drobną akcję lakierniczą :grin:
Awatar użytkownika
ThundeR
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: ThundeR »

ja w Spies Heckerze ostatnio dorabiałem lakier za puszkę 400ml zapłaciłem 39zł, do tego trzeba dodać drugie tyle za kral lack, jakiś papier ścierny i masz koło 80zł wywalone, a lakiery w spreju są z reguły bez utwardzacza i z ich trwałością różnie jest, wystarczy że zderzak spryskasz jakimś płynem do usuwania owadów i lakier może ci zejść. Najlepiej podjechać do lakiernika z tym, wydasz za to max 50zł, a jak będzie coś w tym kolorze malować to Twoje "przy okazji" pomaluje za piwo
Awatar użytkownika
Borek
Fanatyk
Fanatyk

ThundeR już nie przesadzaj z tą trwałością, wiadomo że z utwardzaczem jest lepszy ale taki sprajowy nie jest drastycznie gorszy. Ja mam tą metoda pomalowane lusterka, tylną klamkę, dokładkę zderzka, felgi i gwarantuje Ci że nie zauważysz róznicy czy to fabryka czy nie, trzeba byc bardzo dokładnym i mozna zrobić super ;) do drobnych elementów polecam

Jest jeszcze taki wynalzek: http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=971752535
nie wiem co to warte bo nie używałem, ale w teorii wygląda zachęcająco(poza ceną)
Awatar użytkownika
Skfarek
Spamer
Spamer

Post autor: Skfarek »

Borek dodałbym jeszcze do twojego przepisu jak ThundeR pisze papier ścierny najlepiej wodny 2000, którym możesz delikatnie pomiędzy warstwami pojechać malowana powierzchnię by wyeliminować efekt tzw. pomarańczowej skórki.
Malowałem też zaślepkę zderzaka u siebie i trzyma się dobrze :)
W ASO VW puszka (200 ml) oryginalnego lakieru w sprayu kosztuje coś koło 25 zł. Za tyle na alledrogo nabijają też lakierami np. Standoxa spraye 400 ml, puszka sprayu jest z Motipa :)
6n leichtwagen: hamownia s.41 http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=142
1.6 AEA shamowane]
Rozpórki, mocowania foteli: http://gorny-sport.pl
Serwis mechaniczny: [url=http://www.au
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

No to trzeba się będzie dowiedzieć jakie koszta w Wawie będą dorobienia lakieru. Dzięki za info.
Awatar użytkownika
Borek
Fanatyk
Fanatyk

[quote="Skfarek"]Borek dodałbym jeszcze do twojego przepisu jak ThundeR pisze papier ścierny najlepiej wodny 2000, którym możesz delikatnie pomiędzy warstwami pojechać malowana powierzchnię by wyeliminować efekt tzw. pomarańczowej skórki. [/quote]
powierzchnię przed malowaniem wystarczy papierem 800-1000 zrobić, w etapie baza-klar już nic nie matujemy tylko jedziemy w odstępach 15-30min kolejne warstwy(zalezy od warunków w jakich malujemy-w kazdym razie az poprzednia warstwa przestaje błyszczeć). Po wszystkim zwykle klar nie jest w 100% gładki i wtedy nalezy go potraktowac delikatnie papierem 2000 na mokro a potem pastą polerską, ale dopiero po kilku dniach po malowaniu bo lakiery bez utwardzacza bardzo długo uzyskują właściwą twardość.
Awatar użytkownika
qwertypol
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: qwertypol »

[quotehttp://www.vwpolo-klub.pl/forum/posting.php?mo ... #="Skfarek"]Borek
W ASO VW puszka (200 ml) oryginalnego lakieru w sprayu kosztuje coś koło 25 zł.[/quote]

Może ktoś to potwierdzić?
Potrzebował bym K7Y.
Awatar użytkownika
m911
Swój
Swój

Post autor: m911 »

mistrzu - dorob sobie lakier na podstawie np klapki wlewu paliwa... nie ma sensu brac koloru wg nr - nauczony doświadczeniem :P (malowany bok polo - dorobilem wg nr z wlepy i calkiem inny kolor)
Seat Arosa 1,8T & VW Golf II 2.0 ABF
Awatar użytkownika
qwertypol
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: qwertypol »

tak tylko pytałem, bo cena dużo niższa niż dorobienie. Ale trzeba będzie dorobić. A jak dorabiają lakier to oni mają jakiś przenośny próbnik kolorów, czy trzeba im zdemontować klapkę od wlewu lub coś podobnego?
Awatar użytkownika
m911
Swój
Swój

Post autor: m911 »

[quote="qwertypol"]tak tylko pytałem, bo cena dużo niższa niż dorobienie. Ale trzeba będzie dorobić. A jak dorabiają lakier to oni mają jakiś przenośny próbnik kolorów, czy trzeba im zdemontować klapkę od wlewu lub coś podobnego?[/quote]

coś w kolorze musisz mu zanieść (zanieść !!!) więc albo zaślepkę zderzaka bierzesz albo klapkę wlewu paliwa albo lusterko albo nie wiem co...
Seat Arosa 1,8T & VW Golf II 2.0 ABF
ODPOWIEDZ

Wróć do „nadwozie + wnętrze”