[6n2] Zatrzaśnięcie tylnej klapy.

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

p
ps77
Newbie
Newbie

[6n2] Zatrzaśnięcie tylnej klapy.

Post autor: ps77 »

Witajcie.
Mam następujący problem. Wrzuciłem ostatnio do bagażnika trochę rzeczy i ponieważ klapa nie chciała się domknąć, dopchnąłem ją. Po przyjeździe pod dom chcąc otworzyć tylną klapę zauważyłem, że lekko "odstaje", a rączka działa jak przy zamkniętym zamku (mam centralny), tzn. nie powoduje otwarcia, tylko chodzi "na sucho". Próbowałem jeszcze bardziej dopchnąć klapę, mając nadzieję że zamek zaskoczy, ale nic z tego. Próbowałem także zamykać samochód i otwierać go ponownie, ale bez rezultatu. Bagaże wyciągałem przez złożoną tylną kanapę. Mam więc dwa pytania - czy ktoś miał podobny przypadek i jak to rozwiązał oraz jak zdjąć przy zamkniętej klapie jej plastikowe obicie i dostać się do zamka od środka ?
Z góry dzięki za pomoc.
s
savic
Swój
Swój

Post autor: savic »

a czy próbowałeś otworzyć za pomocą kluczyka ? nie pamiętam w którą stronę ale przekręcając mocniej zamek się otwiera
Obrazek
p
ps77
Newbie
Newbie

Tak, próbowałem mimo że mam centralny. Kluczyk wchodzi w pozycji pionowej. Można go przekręcić tylko w prawo, czyli teoretycznie zamknąć zamek, ale kluczyk dochodzi tylko do kąta ok 160 stopni, a pełne zamknięcie jest przy 180. Dalej nie próbuję, ponieważ złamałbym kluczyk. Wnioskuję z tego, że zamek jest otwarty, tylko coś go blokuje. Próbowaliśmy z kumplem (oczywiście rozsądnie) użyć siły zarówno od środka jak i z zewnątrz, ale nic z tego. Muszę do tego zamka dostać się od wewnątrz.
T
Toto
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: Toto »

[quote="ps77"]Tak, próbowałem mimo że mam centralny. Kluczyk wchodzi w pozycji pionowej. Można go przekręcić tylko w prawo, czyli teoretycznie zamknąć zamek, ale kluczyk dochodzi tylko do kąta ok 160 stopni, a pełne zamknięcie jest przy 180. Dalej nie próbuję, ponieważ złamałbym kluczyk. Wnioskuję z tego, że zamek jest otwarty, tylko coś go blokuje. Próbowaliśmy z kumplem (oczywiście rozsądnie) użyć siły zarówno od środka jak i z zewnątrz, ale nic z tego. Muszę do tego zamka dostać się od wewnątrz.[/quote]

pionowo - klapa otwarta
poziomo - klapa zamknięta (czyli przekręcenie o 90 stopni)

z położenia poziomo można jeszcze przekręcić kluczyk o około 45 stopni w prawo i tak trzymając pociągnąć za klamkę i klapa powinna się otworzyć, nie wiem czy tak właśnie robiłeś, ale jeżeli tak to źle to opisałeś :)
Prawdziwego mężczyznę poznasz po tym jak dba o swoje auto.

Obrazek

[url=http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtop ... =56&t=6865]Toto -
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

No dokładnie jak napisał Toto. Coś kolega ps77 źle opisał.
p
ps77
Newbie
Newbie

Macie rację. Źle to opisałem, a także myliłem się. Klapa miała kluczyk w położeniu pionowym (powiedzmy 0 stopni). Przy otwieraniu i zamykaniu centralnym była w tym położeniu otwierana/zamykana. Po mojej niefotunnej akcji z dopchnięciem centralny przestał działać na klapę. Próbowałem różnych kobinacji z kluczykiem - zamykania (90 stopni) i otwierania (0 stopni), a takze otwarcia "awaryjnego" z kluczykiem w klapie (135 stopni). Niestety nie przynosi to rezultatu. Klamka chodzi, ale nie odblokowuje zamka. Z tego wnioskuję, że coś się stało z zamkiem, a ponieważ nie mogę otworzyć klapy muszę się do niego dostac od środka i zdjąć tapicerkę. Widziałem gdzieś na Allegro, że ktoś sprzedawał taki element i o ile dobrze się przyjrzałem, to ten kawałek plastiku trzyma się jedynie na zatrzaskach. Nie chciałbym czegoś uszkodzić, stąd moja prośba o pomoc - może ktoś już to robił.
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

[quote="ps77"]i o ile dobrze się przyjrzałem, to ten kawałek plastiku trzyma się jedynie na zatrzaskach. Nie chciałbym czegoś uszkodzić, stąd moja prośba o pomoc - może ktoś już to robił.[/quote]
Prawie dobrze. Klapa jest jeszcze zamocowana jedną śrubką która znajduje się we wnęce na rękę w tym plastiku. Także odkecasz tą śrubkę i najpierw od góry wypinasz z zatrzasków a dół jest wsuwany/wsówany. Pięć minut :)
p
ps77
Newbie
Newbie

Dzięki serdeczne, dzisiaj biorę się do roboty.
Pozdrawiam. :bye:
T
Toto
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: Toto »

[quote="czaja454"]Prawie dobrze. Klapa jest jeszcze zamocowana jedną śrubką która znajduje się we wnęce na rękę w tym plastiku. Także odkecasz tą śrubkę i najpierw od góry wypinasz z zatrzasków a dół jest wsuwany/wsówany. Pięć minut :)[/quote]
Prawie dobrze :grin: dwie śrubki, po jednej w każdym uchwycie, i dookoła trzymają zatrzaski, ale najlepiej zacząć od szyby z prawej lub lewej strony :)
Prawdziwego mężczyznę poznasz po tym jak dba o swoje auto.

Obrazek

[url=http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtop ... =56&t=6865]Toto -
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Hehe, no może i tak. Myślałem że jest tak samo jak w 6N1. A tam jest tylko jeden uchwyt.
p
ps77
Newbie
Newbie

Dzięki wszystkim za pomoc. Zdjąłem, sprawdziłem, naprawiłem. :good:
W sumie drobiazg - metalowa sprzączka łącząca plastikową tuleję w zamku z plastikową tuleją od klapy wyskoczyła z jednej strony. Wsadziłem na miejsce i jest OK. Dziwnie tylko wyglądało, jak odkręcałem te śrubki od środka, siedząc okrakiem w bagażniku i mając swoje cohones przy głowie. :-D
ODPOWIEDZ

Wróć do „nadwozie + wnętrze”