Mam małe pytanie: chcę wymienić lacze w poli, z tymże nie mam jeszcze felgi, znalazłem nawet ładne oz-ty ale rozmiar 13'' (5 1/2 JX13H2 ET39). Radzicie brać czy uparcie szukać 14''? Co konkretnie da mi 14'' felga zamiast 13''? Obecnie mam stalówki 13'' ze standardową opną 175/65.
No przede wszystkim całkiem inaczej wygląda Na 13" opona będzie baloniasta, bo musi być większy profil. Jak chcesz to podejrzyj mój temat, ja mam u siebie 14", chociaż czarne wyglądają jakby były mniejsze
Zdecydowanie 14ki. Co poza wyglądem? Lepsze chłodzenie hamulców z przodu, lepsze ich oczyszczanie.
Szersza opona/niższy profil = lepsza przyczepność, prowadzenie i hamowanie. Minusy zleży od tego jaki dasz profil trochę mniejszy komfort, ale z drugiej strony nie będziesz łapał każdej dziury na drodze.
Ja u siebie mam 15 calowe felgi od VW Passata B3 i opony Toyo 195 50 15. Wygląda rewelacyjnie w porównaniu do 13 cali. Auto lepiej prowadzi się na zakrętach i lepiej trzyma się drogi. Może watro by zainwestować w jeszcze większą felgę niż 14 cali?