..w 1.4 TDI 75km. AMF symbol silnika.
U mnie nie działa wentylator podczas załączania klimy, bezpiecznik ok. Mam jeden wentylator ale widziałem na stronie chłodnice z dwoma wentylatorami.
Jak wygląda to u was
Ja też słyszałem,że jak jest klima to powinny być dwa.Jednakże ja mam klimę i jeden wentylator i wszystko działa bez zarzutów.Kiedyś podpatrzyłem u gościa na parkingu i tez miał jeden i klimę.I to mnie uspokoiło.
Aby wystartował wentylator chłodnicy, musisz najpierw włączyć nadmuch powietrza, jeżeli tak robisz, to może masz uszkodzony silnik. Aby się o tym przekonać, należy sprawdzić, czy dochodzi napięcie do silnika. Wtym celu odłączasz wtyczkę, włączasz nadmuch, później klimę i sprawdzasz miernikiem, lub żarówką. Jeżeli pojawi się napięcie, to raczej uszkodzony silnik (najczęściej zużyte szczotki), brak napięcia może w twoim przypadku wskazywać na inne uszkodzenie np. sterownika klimy.
Winowajca była wtyczka wentylatora, pękła i nie trzymała sie.
Wymiana na nową i wszystko działo ok.
W 1.4 TDI do 2004 roku był jeden wentylator z dwoma biegami. Po załaczeniu klimy teraz włącza się wiatrak od razu. Po nagrzaniu silnika powyżej 90C też się włączył. Jest ok.