[quote=""Paffcio""]
nie uzywalem ani glinki ani cleanera[/quote]
To już mamy odpowiedź dlaczego z lakieru nie najlepiej jest odprowadzana woda. Glinka to podstawa w twoim przypadku i warto a nawet trzeba w nią zainwestować. daje wg mnie najbardziej spektakularne efekty na lakierze - jest po niej super śliski i gładki. Poza tym zanieczyszczenia drogowe, których ty nie widzisz powodują że wosk jest nałożony bezpośrednio na syf który przylega do warstwy lakieru
Użycie cleanera przed woskiem pomoże usunąć pozostałości pasty polerskiej, oksydacje, water-spoty (plamki z twardej wody) oraz ogólnie stworzy idealne warunki do położenia wosku, wosk lepiej "zwiąże się" z lakierem. Zalecane jest niby żeby cleaner był z tej samej firmy co wosk - czyli np. używasz wosku DodoJuice, przed jego nałożeniem używasz cleanera Dodo Lime Prime, analogicznie powinno być z woskiem Sonaxa , ale nie wiem czy mają w ofercie cleanery .
[quote=""Paffcio""]
a co do innych kosmetyków to tak jak mówiłem, bede cos zamawiał, ale są tak rozne opinie na forach car-detailing'u, ze sam nei wiem co wybrac, a nie chce wydac tez nie wiadomo jakiej kwoty

[/quote]
Nikt nie każe ci od razu wydawać worka pieniędzy na Swisswaxa czy Zymola

To przyjdzie w swoim czasie . Ja sam zaczynałem od Megsa bo tylko ich produkty były u nas dostępne.
Teraz już jest praktycznie pełna oferta wszystkich liczących się firm w car-detailingu: DodoJuice, Meguiars, AutoGlym,Sonus, Zaino, Duragloss, Collnite,Poorboys World, SmartWax, Chemical Guys, Zymol, Swisswax i wiele innych tych lepszych i gorszych. Naprawdę jest w czym wybierać.
Ja na Twoim lakierze widziałbym wosk DodoJuice Blue Velvet ew. Purple Haze ze względu na to, że wyciągają niesamowicie barwę lakieru, dzięki zawartych w nich woskach kopalnianych.
I nie musisz od razu kupować pełnej wersji - wystarczy tzw. panelpot o pojemności 30ml . Wydasz 32zł i wystarczy ci na kilka aplikacji na całym samochodzie , przy założeniu, że będziesz go stosował bardzo oszczędnie- a przy nakładaniu wosku to klucz do uzyskania najlepszych rezultatów.