[9n] Ogrzewanie

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

j
jacap
Newbie
Newbie

[9n] Ogrzewanie

Post autor: jacap »

Mam problem z ogrzewaniem, czasem nawet przy ustawieniu na minimum, bucha gorące powietrze, że się nie da wytrzymać, później jak silnik wystygnie znów jest ok, miał ktoś podobny problem?
W
WOJTAS®
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: WOJTAS® »

spotkałem się również z tym problemem u siebie, po nagrzaniu samochodu chciałem zmniejszyć temp. ale mimo zmiany za pomocą pokrętła temp. nadal była wysoka, wtedy musiałem wyłączyć i włączyć samochód. nie wiem jak u kolegi ale u mnie tak się dzieje 2-3 na tydzień. o ile dobrze pamiętam pomaga też użycie AC ale wiadomo to nie rozwiązanie problemu...
j
jacap
Newbie
Newbie

no właśnie włączenie AC nie zawsze pomaga, czasem nawet chwilowe wyłącznie samochodu nie pomaga, musi zostać wyłączony na dłużej, silnik ochłonie i jest ok, nie zdarza się to często, ale jest dośc upierdliwe i dlatego szukam przyczyny
O
O-S-T-R-Y
Newbie
Newbie

Post autor: O-S-T-R-Y »

Tez mam taki sam problem z tym ogrzewaniem ze bucha strasznie gorace powietrze mimo iz mam ustawone na min.
j
jacap
Newbie
Newbie

czyli nikomu się nei duało jeszcze ustalić co z tym zrobić??
s
slawan1
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: slawan1 »

temat był juz poruszany na forum , kazdy ma taki sam problem , ale nikt go jeszcze nie rozwiazał , błedy

- 1271 Nastawnik klapy nawiewu regulacji temperatury -zwarcie do masy V68 ( bład sporadyczny)

- 1271 Nastawnik klapy nawiewu regulacji temperatury -zwarcie do plusa V68 ( bład sporadyczny)
Awatar użytkownika
rege24
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: rege24 »

cóż to za pięta Achillesa z tym ogrzewaniem :-( coś słyszałem że wymiana filtra anty pyłkowego pomaga, ale nie jestem pewien. W Szkocji pewnie zjedli by mnie na śniadanie (koszty) jak bym chciał to naprawić lub dojść przyczyny. W tym roku chce ruszyć w Polskę więc nastawiam się na naprawę w Polandzie :D Jak tylko coś się dowiem to natychmiast wrzucam info na forum! Pozdrawiam i szerokiej drogi
Pan Bóg stworzył VW, bo wiedział co to prawdziwe piękno :D
j
jacap
Newbie
Newbie

Filtry wymieniałem i nic nie pomogło, wiec to nie ten trop
d
dywan102
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: dywan102 »

cos mi ktos kiedys naplul ze gdzies w nawiewie od kurzu sie zacina. jakas zapadka regulujaca cieple/zimne powietrze?
s
sylwester77
Newbie
Newbie

Post autor: sylwester77 »

Witam. Ja mam ten problem juz od ponad dwoch lat. mechanicy i serwis juz dawno załamali ręce. wymieniono mi wszystko łacznie z całym regulatorem ogrzewania który jak sie pózniej okazało był sprawny, rozebrano cały kokpit sprawdzono wszystkie silniczki,... . komputer od czasu do czasu i tak pokazuje błedy. po dwóch latach doswiadczenia z ta nieszczęsna klimą jestem przekonany ze te modele 9n maja wade regulatorów ogrzewania. jak ja sobie z tym radzę?. wyjmuje regulator ogrzewania rozbieram go i czyszcze wszystko w środku. rezultat - pół roku świetego spokoju.
Zyczę wam powodzenia

ps.juz miałem dosc wydawania pieniedzy
wazne ze dziala
s
sylwester77
Newbie
Newbie

Post autor: sylwester77 »

a jednak bylem w bledzie. wszystko zalatwila wymiana silniczka v68
Awatar użytkownika
Witek6935
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Witek6935 »

Sylwester, a możesz mniej więcej wyjaśnić gdzie to dokładnie jest? Jak będe miał jakiś wolny okres, musze sie za to zabrac... Wcześniej miałem to co Wy - buchało raz zimne, raz ciepłe powietrze... Ostatnio zauważyłem, że jak przełączę na max gorące powietrze, to leci cały czas zimne... muszę chyba coś wymienić.. Do tego jak włączę klime (AC) to po jakiś 5 minutach zaczynam słyszeć pracę jakieś wentylatora, dmuchawy.. jej obroty zmieniają się wraz z obrotami silnika samochodu... Dźwięk dochodzi tak jakby z deski... zza schowka. Przy wyłączonym AC tego nie słychać... Jesli chodzi o sam zwykły nawiew, to pracuje bardzo dobrze na każdej pozycji (chodzi mi o prędkość i głośność pracy). Wie ktoś co to może być?
j
jacap
Newbie
Newbie

Sylwester a jaki jest koszt wymiany tego silniczka??
A do kloegi, który wyjmuje regulator ogrzewania, możesz coś wiecej opisać, tzn czy ten regulator jest w miarę łatwo dostępny?? Może masz jakiś schemat jak go wymontować??
ODPOWIEDZ

Wróć do „układ chłodzenia + klimatyzacja/ogrzewanie”