Przewietrzenie silnika[Odma]

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

m
marko-polo
Newbie
Newbie

Przewietrzenie silnika[Odma]

Post autor: marko-polo »

Mam problem w VW Polo 1,0 z wyciekiem oleju z silnika przez miarkę oleju.Może ktoś wie co można z tym zrobić.Słyszałem że trzeba założyć przewietrzenie silnika ,odmę.Tylko jest problem gdzie to kupić,byłbym wdzięczny o pomoc
Awatar użytkownika
turzol
Mały Spamer
Mały Spamer

Post autor: turzol »

Odmę (tzw. łapacz oleju) masz zamontowaną u siebie fabrycznie. Musisz ją odkręcić - przykręcona jest od tyłu silnika na 3 śrubach, następnie porządnie w środku wyczyścić z mazi i szlamu.
m
marko-polo
Newbie
Newbie

Post autor: marko-polo »

To wiem ,serwisy montują specjalne odpowietrzenie które idzie z dekla klawiatury do obudowy filtra powietrza tylko na gwarancji
Awatar użytkownika
turzol
Mały Spamer
Mały Spamer

Post autor: turzol »

[quote=""marko-polo""]To wiem ,serwisy montują specjalne odpowietrzenie które idzie z dekla klawiatury do obudowy filtra powietrza tylko na gwarancji[/quote]

Ty piszesz o przewodzie doprowadzajacym do odmy. Faktycznie była taka akcja serwisowa VW, gdzie w serwisie montowano podgrzewanie tego przewodu - miało to zapobiec zamarzaniu i wywalaniu oleju.

http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=190828 - tutaj masz opis jak mozna samemu wykonać podgrzewanie przewodu
B
Buli fan VW
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Buli fan VW »

Wytłumaczcie mi jak nieinwazyjnie zrealizować odpowietrzenie poprzez pokrywę zaworów... W silnikach Polo realizowane jest to jak wszyscy wiemy poprzez separator w bloku silnika oraz przewód łączący separator z obudową filtra powietrza.

Czy nie lepiej zanim zabrać się za jakieś druciarstwo będące poprawianiem producenta sprawdzić czy części już założone są w dobrym stanie? Czy płytka z tworzywa na wylocie filtra nie zakleiła się? A może warto po prostu zabrać autko w dłuższą trasę?

Dobrym wskaźnikiem tego co dzieje się w separatorze oleju jest obserwacja spodniej części korka oleju.

Pozdrawiam
Der Volkswagen. Da weiss man, was man hat.
Awatar użytkownika
Stawer
Początkujący
Początkujący

Post autor: Stawer »

Takie pytanie co do odkrecania tego separatora - odmy. Na "macanego to robiliscie"?? Probowalem obczaic jak sie do tych srub dostac ale ledwo reke moge tam u siebie wsadzic nie mowiac juz o porzadnym obejzeniu. Obudowe filtra oczywiscie zdejmowalem. Jak na razie przeczyscic to dalem rade tylko wezyk kilka razy, ale w samej puszce pewnie tragedia jest.
Awatar użytkownika
Goozik
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: Goozik »

odma jest dokladnie tu

Obrazek

..ciezko jest na macanego,najlepiej z kanalu albo z podnosnika, ja juz mam taka wprawe ze bez problemu ja wykrecam ;)
Awatar użytkownika
Stawer
Początkujący
Początkujący

Post autor: Stawer »

No to kiszka troche. Tu u mnie kanalu nie uswiadczysz poza serwisami. W Polsce to chociaz na stacjach benzynowych gdzies jest szansa znalezc taki najazd.

Takze jak byla puszka pelna tak chyba zostanie, a szkoda.
ODPOWIEDZ

Wróć do „układ dolotowy + wydechowy”