Z teorii wiem że trzeba siłownik jednostronnego działania (w przypadku mojego centralnego, nawet tak mam napisane w instrukcji), kabelek plusa przeciągnąć i nakombinować aby to zebrać do kupy.
A najlepiej masz tu MANUALA i sam se oceń jaki to problem
Wziąłem się dziś za ten siłownik i niestety nici. Wszystko fajnie tylko podłączyłem do napięcia siłownika dzwi i kiedy zdalnie otwieram otwiera mi się również klapa. Więc chyba w ten sposób się nie da:(
Hmmm....jesli nie moge sterować bagażnikiem z pilota to czy instalując siłownik i włącznik do niego w kabinie czy jest możliwość by też w awaryjnych sytuacjach otwierać go kluczem???
dj.danas@vp.pl Dzisiaj będę grzebał przy aucie to zdejmę osłonę z klapy i pstryknę fotę jak mam zamontowane. A przy okazji - do otwierania klapy z pilota zastosowałem centralny z dodatkowym kanałem oraz kluczyk scyzoryk. zaznaczę że otwieram bagażnik niezależnie.
np: http://allegro.pl/item992199972_sterown ... _logo.html
oczywiście można poszukać tańszy, osobiście mam MAXICAR`A.
Są foty, u mnie wygląda to tak:
A u kolegi Jaro wygląda to bardziej profesjonalnie zrobione (chociaż mi już piąty rok służy bez zarzutu)
Ostatnio zmieniony 08 kwie 2010, 18:44 przez sebatec, łącznie zmieniany 1 raz.
Jest też pewien patent na otwieranie razem z centralnym (tzn. możliwość otwierania bagażnika po otwarciu auta). Siłownik w klapie trzeba zamontować tak jak by miał być otwierany impulsem z dodatkowego kanału. Dodatkowo trzeba zamontować jakoś mikrostyk, który będzie zwierany po wciśnięciu klawisza na klapie. Potrzebny jest też siłownik master (5 przewodów), który zawiera w sobie przełącznik zwarty raz w pozycji otwarty, a raz w zamkniety. Interesuje nas ten zwierany po otwarciu - czyli 'wciągnięciu' siłownika. Styk ten umożliwi przepływ prądu do styku w klapie i dalej już wiadomo czyli zadziałanie siłownika (trzeba zastosować dodatkowy przekaźnik, bo mikrostyki tego nie uciągną).
Oczywiście sterowanie siłownikiem z przycisku/dodatkowego kanału pozwala otwierać normalnie kluczem. Tak mam zrobione u siebie: