[6n2] 1.4 16v - co odpowiedzialne jest za ssanie.

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
azvez
Newbie
Newbie

[6n2] 1.4 16v - co odpowiedzialne jest za ssanie.

Post autor: azvez »

Witam
Tak jak w tytule, chciałbym dopytać sie ludzi którzy znają się na Polo. Co odpowiedzialne jest za ssanie w Vw polo 1.4 16v z 2000r. ? Dziękuję z góry za odpowiedzi i pozdrawiam. Krzysztof
s
savic
Swój
Swój

Post autor: savic »

czujka temperatury - a dokładniej odczyt z niej podawany na ECU który steruje dawką paliwa
Obrazek
Awatar użytkownika
azvez
Newbie
Newbie

Hmmm czujnik temperatury? zastanawiam sie poniewaz w moim aucie nie włącza się ssanie. Widnieje ciągle kontrolka oleju. sprawdzałem na Vagu nie ma błędów;/ Gdy chce go odpalić musze dużej kręcić nawet gdy jest silnik gorący. Wlasnie niewiem czy ma to coś wspólnego z termostatem. Wiecie coś na ten temat? Jaki dokladnie czujnik odpowiada za te ssanie, bo kolego napisałeś tutaj ze czujnik temperatury, ale sa óżne rodzaje chyba: od temperatury płynu, oleju, powietrza? Hmm jestem zielony w temacie, prosiłbym o pomoc:) Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 07 mar 2010, 16:37 przez azvez, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
TOFIK_6n2
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: TOFIK_6n2 »

Czujnik temperatury wody. Jesli ci widnieje kontrolka oleju to albo czujnik padl albo ciśnienie oleju zle albo za malo oleju. Radze to szybko sprawdzic bo zatrzec silnik mozesz jesli stan oleju lub ciśnienie jest zbyt niski
Tofolot 6n2 1.4 16V AUA ~120 KM 146 Nm

Moje Polo: http://www.vwpoloklub.pl/forum/viewtopi ... 12&start=0

-Zlot PKP Ślesin 2012 2 miejsce Auto Zlotu
-Zlot PKP Ślesin 2012 1 miejsce najniższe Polo 6n2
-1 Zlot Miłośn
Awatar użytkownika
azvez
Newbie
Newbie

Dzieki.
Mam jeszcze takie pytanie. Wszystkie zegary działają, tylko nie obrotościomierz. Może ktoś wie co jest odpowiedzialne za tę usterkę? Czy będę musiał wymieniać cały przód z licznikami? :boredom: ... Pozdrawiam
Awatar użytkownika
azvez
Newbie
Newbie

Panowie wytłumaczcie mi jeśli możecie gdzie znajduje się czujnik temperatury wody, i czujnik ciśnienia oleju, bo myśle ze dałbym rade sam wymienić je...Chciałbym zaoszczędzić troche grosza, a wiem ze to nic takiego skomplikowanego. Dzięki i Pozdrawiam. Krzysztof
Awatar użytkownika
azvez
Newbie
Newbie

Panowie dziękuję za odpowiedzi, za palącą się kontrolke oleju, dlugi rozruch, brak dzialania obotosciomierza i wysokie spalanie odpowiadal sterownik obrotów silnika... Kawałek kabla kosztował mnie prawie 500 zł.Pisze to po to , może komuś się przyda kiedyś. Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”