Tydzień temu kupiłem VW Polo sprowadzonego z Niemiec 1,4 16V z 2001r.
Przed kupnem został sprawdzony na Stacji Kontroli Pojazdów - przegląd przeszedł pomyslnie i okazało sie
że zbyt dużo rzeczy nie trzeba w nim wymieniać to też kupiłem.
Teraz gdy zacząłem jeździć po mechanikach dowiedziałem się że jednak lista napraw jest długa, bardzo mnie wkurza ten fakt,
bo wiem że z jednej strony zostałem oszukany przez sprzedającego a z drugiej strony jestem zły na siebie że nie sprawdziłem
wszystkiego dokładnie i dałem się wyrolować, a do tego jeszcze przepłaciłem

Dlatego wielka prośba do Was drodzy Klubowicze pomóżcie,jeśli możecie (chciałbym się dowiedzieć ile co kosztuje, gdzie moge kupić tanio części najlepiej w Łodzi lub przez wysyłkę, linki też się przydardzą). Z góry wielkie dzieki.
Oto lista rzeczy do naprawy o których wiem:
- brak 2 kluczy (z tym się już uporałem - zamówiłem sobie w VW Bursiak),
- wymiana zamka (wkładki) bo w przednich drzwiach pasażera jest zamontowany inny zamek ( w VW powiedzieli żę nowa kosztuje 200zł),
- uszczelka wybieraka do wymiany,
- piórka do wycieraczek,
- brak listwy na drzwiach (tył pasażer).
A teraz rzeczy które nie działają a nie wiem co to może być:
- tylni spryskiwacz mi nie działa (na razie nie wiem gdzie leży problem),
- był puknięty z przodu: jeśli dźwignia otwierania maski nie wróci w położenie neutralne to nie zamknę maski,
- elektryczne szyby:
* od strony pasażera czasem są kłopoty z zamknięciem,
*od strony kierowcy czasami jak drzwi są otwarte to mogę otworzyć i zamknąć szybę a jeśli są drzwi zamknięte to nic z tego,
- biegi wchodzą głęboko i czasami nie wchodzi mi z 5 na 4 - wystarczy wyregulować?,
- pedały też przydało by się wyregulować, np podczas hamowania w ogóle nie czuć żadnego oporu pod stopą, po prostu wciska się i hamuje),
- alarm (centralny zamek) nie zawsze zaskakuje po naciśnięciu guzika w pilocie, poza tym dioda się nie świeci w drzwiach,
- wyczyszczenie i napełnienie klimatyzacji, zapobiegawczo odgrzybienie też.
A teraz rzeczy które podobno wuymienia się przy każdym nowo zakupionym samochodzie:
- wymiana olei i filtrów
- wymiana rozrządu,
- tarcze i klocki.
To by było na tyle, oczywiście zdaje sobie sprawę że nie które z tych rzeczy do naprawy są pierdołami
ale jestem świeżo upieczonym kierowcą i chciałbym mieć autko bez żadnych wad.
Jeśli coś z tych rzeczy jest łatwe do naprawy i moge to zrobić sam to piszcie - nie jestem mechanikiem
ale nie mam "dwóch lewych rąk" jak to się mówi

Pozdrawiam
Kolor czerwony zarezerwowany jest dla modów.
bleah1986