[9n] elektryczne szyby

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

c
coolper
Raczkujący
Raczkujący

[9n] elektryczne szyby

Post autor: coolper »

Dzisiaj zabrałem się za naprawę usterki która jest już od pewnego czasu -mianowicie nie działa mi sterowanie szybą pasażera od strony kierowcy - niby duperelka ale postanowiłem to naprawić.
Myślałem że problem tkwi w przeczyszczeniu styków- rozebrałem więc przełącznik. W środku było trochę brudu - wyczyściłem ale dalej nic. Szyba kierowcy hula a od pasażera ani drgnie ( mimo że sterowanie na drzwiach pasażera działa ) Sterownik w środku wygląda ok ( styki i cała reszta wyglądają tak samo jak w pstryczlu od szyby kierowcy) - Jak więc sądzicie gdzie może być przyczyna ? Może tak być że mimo że w środku wygląda ok to jest zepsuty ( coś się zryło w tej płytce na której są styki ? ) ? Bo nie wiem co dalej robić. Juro mogę kupić w sklepie nowy przełącznik ale boję się że po jego zamontowaniu będzie dalej tak samo i kasa w błoto pójdzie. Pomóżcie proszę :)
p
pan koza
Newbie
Newbie

Post autor: pan koza »

sprawdź kluczykiem czy się otworzą dwie jak nie to może być silnik albo kable w harmonijce i jeszcze jedna ważna uwaga niech ci nie przyjdzie do głowy podłączanie jakiegoś lewego plusa do pstryków bo zjarasz całe sterowanie szybami i dopiero wtedy będzie kłopot
c
coolper
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: coolper »

Narazie nic nie grzebałem więcej - co do sprawdzania to obie szyby pięknie działają - po przekręceniu kluczyka opuszczają się obie. Nie działa mi tylko sterowanie szybą pasażera od strony kierowcy ( otwieranie szyby pasażera na jego drzwiach działa ) Pytam więc czy to na 100% ten pstryczek jest uszkodzony ( mimo wizualnie w środku wyglądał ok ) czy może być gdzieś inna przyczyna ( nie wiem może wiązka przewodów itd ) i jak to sprawdzić.
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”