[6n2] Wymiana oleju 1.9 SDI: VW 505 01 czy VW 505 00

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
nimda
Newbie
Newbie

[6n2] Wymiana oleju 1.9 SDI: VW 505 01 czy VW 505 00

Post autor: nimda »

Witam, mam pytanko odnośnie oleju, niedługo będę musiał wymienić, nie wiem jaki zakupić i bo boję się ze dotychczas lałem zły olej... Otóż poprzednio lałem półsyntetyk 10w40 mobil1 super s do diesla z tym ze ten olej ma normę 50500 czyli jak gdzieś znalazłem "Wielosezonowy olej silnikowy dla silników Diesla z i bez turbodoładowania." a czy nie powinienem lać oleju 50501 czyli "Wielosezonowy olej silnikowy dla silników Diesla z pompo wtryskiwaczami." ? No właśnie czy mój silnik posiada owe pompo wtryskiwacze? Olej który zamierzałem kupić przed pojawieniem sie owego dylematu to ten: http://allegro.pl/item959816073_mobil_s ... owice.html btw. jakie macie doświadczenia z zakupów olejów na allegro? nie wciskają jakiejś podróbki?

auto 1.9 SDI, bodajże 64 konie z 2000r

pytanko dodatkowe jak często należy wymienić filtr powietrza (nie kabinowy) i paliwa? Ja ostatnio wymieniałem je jakieś 17-18 tysięcy kilometrów temu.

z góry wielkie dzięki za porady i pomoc :)
Pozdrawiam! :)
Awatar użytkownika
ZbysheK
Mały interesant
Mały interesant
Kontakt:

Post autor: ZbysheK »

Hej twój silnik nie posiada pompowtryskiwaczy zamiast nich ma pompę wtryskową, a olej silnikowy musi spełniać normy jak poniżej:
Engine oil specifications:
Only use engine oil conforming to VW standard 50000, 50101 or 50500 or multi-grade oil corresponding to API-CD
więc olej, który masz spełnia normy.
Do przeczytania http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtop ... sel+filtr*

Nigdy nie kupowałem oleju na allegro, więc w tej kwestii nie pomogę.
Nie pamiętam co ile się wymienia filtra powietrza oraz filtr paliwa :blush2:

Pozdrawiam
Obrazek

Oh well, wherever, wherever you are,
VW POLO's gonna get you, no matter how far :butcher:
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”