Dym podczs pracy wycieraczek!help!

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

A
Anonymous

Dym podczs pracy wycieraczek!help!

Post autor: Anonymous »

Dzisiaj rano zauważyłem ,że podczas pracy wycieraczek na najwyzszej prędkości i czasami załączeniu wycieraczki tylniej z wewnątrz obudowy kierownicy wydobywa się delikatny mały dymek kolory białego,śmierdzący spalonym plastikiem.Ściągnołem obudowę i wydobywa się on z górnej części.
Czy ktoś wie o co chodzi?CZy może trzeba wymienić manetkę wycieraczek,jak to zrobić?
D
Dziadek13
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Dziadek13 »

Może być tak.
Bezpiecznik za duży,za ciężko chodzi ośka tylnej wycieraczki (zaciera sie) i duży prąd robi grzałke ze styków zamiast przepalić bezpiecznik a w przełączniku wycieraczek styki grzeją sie do dużej temperatury i palą plastyk stąd ten dym.
A
Anonymous

Dzieki,a wiesz może jaki powinien być bezpiecznik?
D
Dziadek13
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Masz to chyba opisane na osłonie bezpieczników 15A,no i podmień na próbe przekażnik nr2 właśnie od tylnych wycieraczek.
Ostatnio zmieniony 21 mar 2010, 14:51 przez Dziadek13, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

taki objaw to znaczy że trzeba wymienić manetkę lub ją zregenerować, styki zabrudzone lub też zużycie materiału,
ja zregenerowałem i wsio działa pięknie,
zapłaciłem 30 zł za tę operację u elektromechanika.
civic r18a2/407 1,6 HDi
A
Anonymous

Byłem w aucie i takie wnioski:
Bezpieczniki są właściwe.Przeciściłem trochę styki od manetki i na ten moment dym się nie pojawia a wycieraczki chodziły bez przerwy przez 10minut. :D
Podmieniłbym profilaktycznie ten przekażnik tylko nie mam pojęcia gdzie on jest?
Jeszcze chciałbym naprawić zaległy temat(nie dziale mi sygnalizacja wł.świateł przy otwartych drzwiach) i wiem że jest to przekaźnik nr36,tylko gdzie on jest?
Jakby tego było mało to płyn do spryskiwaczy który miałem w bagażniku,wylał sie cały. :angry2: Jak pech to pech!
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

[quote="adik1979"]Jeszcze chciałbym naprawić zaległy temat(nie dziale mi sygnalizacja wł.świateł przy otwartych drzwiach) i wiem że jest to przekaźnik nr36,tylko gdzie on jest?[/quote]
Masz nowe zegary, a w tym przypadku brzęczyk znajduje się właśnie w nich i nie ma przekaźnika. Mnie też nie działa ta sygnalizacja.
A
Anonymous

To co trzeba by zegary całe ściągać?
D
Dziadek13
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Można samemu dobudować brzęczyk 12V można taki kupić w sklepach elektronicznych za pare złotych podpinasz pod +zasilania świateł postojowych -do wyłącznika w słupku do oświetlenia kabiny i problem z głowy są teraz dostępne brzęczki,melodyjki co kto woli można poszukać na allegro.
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

No żeby się dostać do brzęczyka trzeba wyjąć zegary i je rozkręcić. Ale jest to urządzonko wlutowane w płytkę więc nie wiem czy coś poradzisz. u mnie ten brzęczyk zdechł po wymianie diod na niebieskie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „nadwozie + wnętrze”