regulacja ssania w 1.9

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

r
rex23
Raczkujący
Raczkujący

regulacja ssania w 1.9

Post autor: rex23 »

Mam pytanie czy da sie jakos wyregulowac ssanie albo zwiekszyc dawke paliwa do puki sie nie nagrzeje silnik 1.9D 1997r.
Jak ktos wie prosze o podpowiedz
Awatar użytkownika
_Maniek_
Początkujący
Początkujący

Post autor: _Maniek_ »

Jaką masz pompe, Lucas czy Bosch??
Ja mam Lucas i jak dochodzi siłownik podciśnienia to jak się zagrzeje to się włącza i zmniejsza obroty, na końcu tego siłownika jest blaszka którą możesz regulować (bodajże klusz 8) ale lepiej jedź do jakiegoś dobrego mechanika, pompiarza to wszystko Ci Wyreguluje.
Teraz 2,0 TDCI bliżej ziemi i tylko 136kM i 340Nm
r
rex23
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: rex23 »

no mam lukasa i gosciu który umie to robić powiedział mi ze w lipcu moge dopiero przyjechac i chciał bym spróbowac sam
Awatar użytkownika
_Maniek_
Początkujący
Początkujący

Post autor: _Maniek_ »

To poczekaj do lipca, miesiąc został, a jak coś rozregulujesz to wtedy na szybko będziesz szukał kogoś od pomp.
Teraz 2,0 TDCI bliżej ziemi i tylko 136kM i 340Nm
r
rutek2706
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: rutek2706 »

ja mam podobny problem. Tak jakby ten silownik nie dzialal. Ta linka co reguluje ssanie jest luzna. poradzcie co sie stalo ?
Awatar użytkownika
vjarecki
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: vjarecki »

rutek2706 nie zakładaj kilku postów na ten sam temat i w każdym piszesz co innego !

Ssania w AEF-ie nie da się wyregulować jest automatyczne, natomiast reguluje się obroty silnika po lewej stronie pompy wtryskowej.
Awatar użytkownika
VAGfan
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: VAGfan »

[quote="rex23"]czy da sie jakos wyregulowac ssanie[/quote]
[quote="vjarecki"]Ssania w AEF-ie nie da się wyregulować[/quote]
W silnikach Diesla nie ma czegoś takiego jak ssanie. Urządzenie wspomagające rozruch w silniku z zapłonem samoczynnym (Diesla) zmienia kąt wtrysku na pompie wtryskowej.

"...Mechanizmem, który znajduje się w każdej rozdzielczej pompie wtryskowej jest urządzenie rozruchowe, którego dźwignia umieszczona na desce rozdzielczej przypomina dźwigienkę "ssania" w pojazdach z silnikiem benzynowym. W niewielu samochodach mechanizm ten został zautomatyzowany i nie wymaga ingerencji kierowcy. Niezależnie od sposobu włączania, urządzenie rozruchowe powoduje wyłącznie zmianę kąta wyprzedzenia wtrysku. Z chwilą jego działania kąt ten jest stały i wynosi ok. 2,5. Dzieje się tak na skutek blokowania regulatora wyprzedzenia wtrysku..."
cytat za: http://www.sciaga.pl/tekst/35445-36-ukl ... amoczynnym
86c2f 1W [2009-2010]
6N 1Y [2010-]
Awatar użytkownika
vjarecki
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: vjarecki »

VAGfan strasznie zabłysłeś... Jak byś się na tym cokolwiek znał a nie naczytał to nie odpowiadałbyś w tym temacie, co nie oznacza, że formułka nie jest zgodna z prawdą.
Jak zwał tak zwał podnosi obroty na zimnym silniku i dlatego większość ludzi kojarzy właśnie jako "SSANIE" i tak potocznie każdy mówi.
Akurat w tym konkretnym modelu jest użyty podciśnieniowy siłownik stabilizacji biegu jałowego
Jeżeli masz zamiar ze mną polemizować to najpierw musisz poczytać coś więcej, potem moje posty a dopiero zacząć dyskusję.
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”