Wlew paliwa

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
cage009
Mały interesant
Mały interesant

Wlew paliwa

Post autor: cage009 »

Witam!

Mam kolejny problem. Od jakiegoś czasu mam problem z tankowaniem. Ciągle wybija mi pistolet. Tankowałem dotychczas na jednej stacji wiec myślałem ze maja uszkodzone pistolety, ale ostatnio pojechałem na inne i było to samo.

Co z tym robić? Bo nie mogę do końca wsadzić pistoletu, tylko lekko trzymać go bo wybija za każdym razem :-( A lubię tankować autko do pełna i trafia mnie jak nie mogę zablokować żeby sam sobie paliwo lał
Awatar użytkownika
bazi
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: bazi »

bo ten typ tak ma - jak wepchniesz na max to odbija. Trzymaj nie do konca wepchniety i bedzie ok. [quote="cage009"]trafia mnie jak nie mogę zablokować żeby sam sobie paliwo lał
[/quote]
Baniak w polo to 45 litrow, to nie 120-litrowy passat - jakoś wytrzymasz.
Awatar użytkownika
cage009
Mały interesant
Mały interesant

dzięki za pocieszenie, jednak myślę ze da się coś z tym zrobić, bo tak nie powinno być :D
Awatar użytkownika
krzyDOLAR
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: krzyDOLAR »

czy podczas tankowania korzystasz z przycisku odpowietrzającego?
Awatar użytkownika
cage009
Mały interesant
Mały interesant

wyjdę na pajaca, ale co to jest ten przycisk odpowietrzający i gdzie się znajduje??
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

to nie 120-litrowy passat - jakoś wytrzymasz.
do pasata na max wchodzi 101 litrów jak już coś :blush2:
były też wersje amerykańskie gdzie wchodziło więcej,
sam widziałem kolesi co zalali do paska 170 litrów paliwka na ukrainie, oczywiście miał przystosowane zawieszenie do tego oraz jakiś większy bak ktoś tam zapodał,
piękna cysterna. :beach:

co do przycisku odpowietrzającego to jak odkręcisz korek wlewu paliwa znajduje się taki przycisk po prawej stronie od wewnątrz, da się go nacisnąć palcem i odpowietrza on bak i czasem pozwala wlać kilka litrów więcej paliwa choć nie jest to zbyt dobre rozwiązanie żeby to odpowietrzenie też zalewać, znam przypadki że w lecie podczas stania w korku na granicy PL-UA sobie kiedyś taki pasacik wybuchł właśnie bo był naładowany paliwem pod samiutki korek,
podwyższone ciśnienie w zamknięciu + temperatura to nic dobrego.
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
krzyDOLAR
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: krzyDOLAR »

[quote="forum skoda.auto.com.pl"]Po odkręceniu korka wlewu paliwa macie po prawo taki mały kołeczek do odpowietrzenia baku. Jak korek jest wkrecony on jest wciśniety i bak sie cały czas odpowietrza natomiast gdy odkrecimy korek to układ sie zamyka.[/quote]spróbuj zatankować trzymając pistolet tak, by naciskał na przycisk odpowietrzający układ. ja korzystam z tego, gdy chcę mieć równą kwotę na rachunku. patent przydaje się też w długie trasy; do fabi 1.9 tdi na pusty bak wchodzi niemal 60 litrów, a producent określa jego pojemność na 45 litrów.
ODPOWIEDZ

Wróć do „nadwozie + wnętrze”