[6n2] jak wyjac licznik?

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
mateuszz117
Mały interesant
Mały interesant

[6n2] jak wyjac licznik?

Post autor: mateuszz117 »

jak zdemontowac najpierw ten daszek zeby go nie uszkodzic a potem wyjac licznik bo musze wymienic tam zaroweczke od kontrolki..licznik jest tam montowany tak jak przy innych autach ze odkreca sie linke i wychodzi juz? i jakie sa zarowki co do podswietlenia tarczy od cyfer z predkosciami?niebieskie czy zolte zwykle? bo chcialbym biale zrobic..mianowicie diody wstawic....wystarczyloby to?
Jeżdże nisko..leże na glebie..grunt to zawieszenie..<!-- s]
Awatar użytkownika
elja
Swój
Swój

Post autor: elja »

kolo licznika odkrecasz dwie srobki, odpinasz dwie wtyczki z kablami i licznik masz w rekach, daszek odkrecasz srobke od dolu, obok licznika i pozniej delikatnie, daszek siedzi na zatrzaskach, zdejmiesz gorna czesc, zostanie dolna i znowu pare srobek i jest zdemontowany.
Awatar użytkownika
mateuszz117
Mały interesant
Mały interesant

ale jakie srubki kolo licznika,chodzi mi o te pierwsze..w ktorym miejscu one sa...?i tam sa same wtyczki z kablami..?nie ma zadnej linki od predkosciomierza?zeby ja tez odkrecic? a co do zmiany koloru podswietlenia to nie wiesz nic?
Awatar użytkownika
elja
Swój
Swój

Post autor: elja »

nie znam sie na tyle na elektronice i lutowaniu, tam sa diody takie plaskie wlutowane w plyte licznika, pewnie mozna wylutowac i zmienic na inne, srubki ukaza sie jak zdejmiesz daszek, sa dwie, i sa nad cyferblatami, linki nie ma
Awatar użytkownika
ZbysheK
Mały interesant
Mały interesant
Kontakt:

Post autor: ZbysheK »

W liczniku są diody smd, do ich wylutowania najlepsza jest lutownica kolbowa a nie transformatorowa (chociaż nią można też wylutować mając grot z cienkiego drutu), przy wylutowaniu podgrzej z dwóch stron i delikatnie za pomocą pincety oderwij diodę od płytki bądź ostrożny aby nie oderwać ścieżki miedzianej bo będzie problem. Jeżeli tym sposobem nie będziesz mógł wylutować, to można w inny sposób podgrzewasz z jednej strony i z tej podgrzanej strony lekko unosisz diodę z pomocą pincety nie odrywając jej a następnie podgrzewasz po przeciwnej stronie i teraz z tej strony ją unosisz postępujesz tak aż diodę oderwiesz od płytki.
Przy lutowaniu nowych diod weź trochę kalafoni (jeżeli zostało coś "cyny" na polu lutowniczym a jak nie to pocynuj pola od nowa) i nanieś ją na pola lutownicze, następnie połóż diodę na pola lutownicze i przylutuj z jednej strony starając się wykonać to dosyć szybko aby nie przegrzać diody, gdy to zrobisz przylutuj z drugiej strony. W wlutowaniu diod zachowaj odpowiednią polaryzację bo podświetlenie nie będzie działać.
Jeżeli podejmiesz się takiego zadania to najlepiej jakbyś miał kawałek płytki z elementami SMD, żeby przeprowadzić parę prób, ja tak robiłem jak musiałem wylutować pamięć z radia beta 5 aby je rozkodować, bo gdybym to robił odrazu na radiu to na pewno bym coś popsuł ;)

Pozdrawiam
Obrazek

Oh well, wherever, wherever you are,
VW POLO's gonna get you, no matter how far :butcher:
Awatar użytkownika
mateuszz117
Mały interesant
Mały interesant

fajny i szczegolowy opis :) ale poki co chyba dam sobie spokoj z tym i tak bo za duzo roboty na chwile obecna i za zimno a na garazu jestem srednio na wsi co 2 tyg albo rzadziej :angry:
T
Toto
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: Toto »

wyjęcie licznika to kilka minut, resztę robisz w domu w ciepełku :)
Prawdziwego mężczyznę poznasz po tym jak dba o swoje auto.

Obrazek

[url=http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtop ... =56&t=6865]Toto -
ODPOWIEDZ

Wróć do „nadwozie + wnętrze”