[9N3] Stuki w silniku

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

g
grzegorz825
Newbie
Newbie

[9N3] Stuki w silniku

Post autor: grzegorz825 »

Witam.
Mam taki problem. Od jakiegoś czasu zauważyłem że w silniku w moim 9n3 coś stuka jakby zawory.Przebieg oryginał 30 tyś. cisnienie ok. mechanik sprawdzał ale powiedział że chyba tak już mają te modele i ze nie ma co szukać przy takim przebiegu...
Nie wiem, bo jak go zapale rano to chodzi jak diesel a gdy się zagrzeje to mniej słychać. Silnik 1,4 benzyna chodzi równo.
Nie wiem co o tym myślec. Pomóżcie. Może ktoś miał taki problem? A olej Castrol edge wymieniony 8000km temu.
Dzięki
k
krzysztof65
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: krzysztof65 »

A może odzywa się któryś samoregulator zaworowy.
g
grzegorz825
Newbie
Newbie

Może i tak tylko przy takim przebiegu? Czy to możliwe. Nie chcę jechać do serwisu bo pewnie skasują jak "za woły"...
r
riggs
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: riggs »

Jaki kolego masz olej??Wiem że CASTROL tylko chodzi o lepkość?Po 8 tyś na oleju może być powoli słychać popychacze.Napisz jaki masz dokładnie olej (parametry)?Często gęsto olej jest przyczyną cykania popychaczy i często wymiana na inny sprawę załatwia.Pozatym jak już wyżej pisałem olej po 8 tyś km już nie ma rewelacyjnych parametrów i to też może być przyczyną.Napisz jeszcze kolego czy stuka cały czas czy tylko na zimnym silniku.Pozdrawiam.PS niezależnie od tego co napiszesz proponuje zamianę oleju na inną markę.Ale oczywiście podaj parametry.PS kolego a stuka cały czas??A jakie paliwo lejesz??
Filtry MANN,FILTRON.Oleje Quaker State, MOBIL,żarówki CAR LIGHT,HELLA do waszych autek polecam.Już wkrótce do nabycia u mnie.Do oleju filtr gratis!!
g
grzegorz825
Newbie
Newbie

Dzięki riggs za zainteresowanie.
Olej Castrol Edge 5w40 syntetyk. Stuka najbardziej na zimnym ale po zagrzaniu też słychać,zdecydowanie mniej ale słychać...
Leję zawsze na BP Ultimate 98.
A jaki olej proponujesz? Ta przypadłość jest bardzo denerwująca i nie wiem czy wpływa jakoś na zużycie silnika.
Dzięki jeszcze raz i proszę o poradę.
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”