[6n2] ile pali

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

s
seba81
Newbie
Newbie

[6n2] ile pali

Post autor: seba81 »

mam pytanko ile powinno palić zdrowe polo 1.4 mpi 2000rok latem i zima na krótkich trasach do 2 kilometrow bo tyle mam do pracy pozdrawiam hej
K
Krzysiek_
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Krzysiek_ »

Moje polo 1,4 MPi AUD pali w mieście w lato jakieś 7,5l a zimą różnie w zależności od tego jaka pogoda. W tym roku potrafiła nawet 11l spalić. Mówimy o jeździe tylko w mieście. Poza miastem udało mi się zejść na 5,7 jak jechałem nad morze a w cyklu mieszanym robię ok 500 km na pełnym zbiorniku do zapalenia się "pomarańczowego księgowego" :). Oponki to 175
s
savic
Swój
Swój

Post autor: savic »

[quote=""seba81""]na krótkich trasach do 2 kilometrow bo tyle mam do pracy[/quote]
spodziewałbym się spalania około 8-9l żona jeździ minimalnie dalej i spalanie oscyluje w tych granicach z tym że w 16V
Obrazek
Awatar użytkownika
gokart
Początkujący
Początkujący

Post autor: gokart »

[quote=""seba81""]mam pytanko ile powinno palić zdrowe polo 1.4 mpi 2000rok latem i zima na krótkich trasach do 2 kilometrow bo tyle mam do pracy pozdrawiam hej[/quote]

Jesli wziąść po uwagę tylko do pracy jak piszesz i z powrotem do lato 8-9 zima 10-11 litrow. Zimą przy takiej krótkiej trasie to temperatura silnika napewno nie dojdzie do optymalnych 90 oC

Mam taki sam motor jak krzysiek i pali mi podobnie jak jemu najwiecej w miescie spalił mi 9,5 litra w zimie.
d
darkc
Początkujący
Początkujący

Post autor: darkc »

[quote=""gokart""][quote=""seba81""]mam pytanko ile powinno palić zdrowe polo 1.4 mpi 2000rok latem i zima na krótkich trasach do 2 kilometrow bo tyle mam do pracy pozdrawiam hej[/quote]

Jesli wziąść po uwagę tylko do pracy jak piszesz i z powrotem do lato 8-9 zima 10-11 litrow. Zimą przy takiej krótkiej trasie to temperatura silnika napewno nie dojdzie do optymalnych 90 oC

Mam taki sam motor jak krzysiek i pali mi podobnie jak jemu najwiecej w miescie spalił mi 9,5 litra w zimie.[/quote]

przyłączam się do opinii. Też mi tyle pali. do pracy mam 6-12 km, korki b.rzadko. Silnik wiecznie niedogrzany na takich trasach, chociaż walczę i nie poddaje się...
Awatar użytkownika
gokart
Początkujący
Początkujący

Post autor: gokart »

[quote=""darkc""]przyłączam się do opinii. Też mi tyle pali. do pracy mam 6-12 km, korki b.rzadko. Silnik wiecznie niedogrzany na takich trasach, chociaż walczę i nie poddaje się...[/quote]

Ale tutaj to zastanowiłbym się nad termostatem 6-12 km i niedogrzany silnik coś nie tak. Przy zerze na dworzu 90oC silnik osiąga po 2 góra 3 kilometrach przynajmniej u mnie.
d
darkc
Początkujący
Początkujący

Post autor: darkc »

skarżyłem się na to w wątku link.

ogólnie ból w tym, że po 3 km to mi się grzeje do 90 na liczniku, bo VAG pokazuje 70-pare. Do 90 w VAG dochodzi po średnio po 10 min. zależy od jazdy (w korkach rośnie wcale powoli, lepiej na wysokich obrotach.)
Obrazek
A to jest różnica, bo dopiero od 89 st.C. czas wtrysku na jałowym schodzi do 3,7ms (na zimnym jest nawet ponad 5).
czujnik wymieniony, termostat też
ODPOWIEDZ

Wróć do „pozostałe”