[9N3] 1,4TDi Problem z odpaleniem

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

m
maciejo86
Newbie
Newbie

[9N3] 1,4TDi Problem z odpaleniem

Post autor: maciejo86 »

Witam
jestem nowym posiadaczem VW Polo z silnikiem 1,4TDi
Mam problem mianowicie jak odpalę silnik w aucie i np chwile pochodzi zgaszę i po około 10min będę chciał znowu odpalić to jest problem
kręcę rozrusznikiem i autko nie chce odpalić jak będę długo kręcił to autem zacznie bardzo mocno szarpać i w końcu odpali
jak auto zostawię odpalone na biegu jałowym to nie raz chodzi równo a nie raz zaczyna też szarpać całą budą wiem ze auto jest z 3 garkami ale chyba tak mocno nie powinno szarpać nie wydaje mi się żeby były uszkodzone poduchy od silnika i od skrzyni
dodam również ze podczas jazdy jak dodaję gazu to w okolicy 3tys obrotów czuję jakby spadek mocy po czym auto znowu przyspiesza
autko jest po wymianie oleju i filtra paliwa powietrza na pierwszy rzut oka pod maską nie widzę żadnych podejrzanych usterek
proszę o jakieś porady na co mogę zwrócić uwagę
pozdrawiam
Awatar użytkownika
Łukasz N.
Newbie
Newbie

Post autor: Łukasz N. »

Przyczyną mogą być pompowtryskiwacze (koszt wymiany to około 1600 zł – używane). Mój brat miał podobne objawy jak te opisywane przez Ciebie w Seacie Ibiza 1.4 Tdi, oddał auto do specjalistów od silników Diesla i stwierdzili tam że z jednym z pompowtryskiwaczy jest coś nie tak, bodajże środkowym i wymienili wszystkie, bo podobno tak się robi. Po ich wymianie auto pali i chodzi mu normalnie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”