połączenie dwóch kabli radiowych

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
marianb31
Początkujący
Początkujący

połączenie dwóch kabli radiowych

Post autor: marianb31 »

Witam, mam mały problem.

Otóż kupiłem antenę samochodową (już z 30 cm kabla), a kabel od starej anteny odciąłem. Teraz na poddaszu mam dwa kable, jeden ten stary oryginał, a drugi ten nowy 30 cm :)

I teraz kieruję swoje pytanie. Jak połączyć te dwa kable ze sobą. lutowanie nie pomogło, a jeśli złapię całą dłonią za miejsce w którym lutowałem, to radio odbiera,a gdy puszczę to nie.

Dodam jeszcze że kable są różnej średnicy, i ciężko byłoby dobrać jakąś złączkę do tego.

Ma ktoś jakiś patent na to? :)
Obrazek
m
maxsis
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: maxsis »

możesz spróbować tak że kable zlutować, lub kupić konektory a później zastosować termokurczkę, , tylko należy pamiętać żeby założyć termokurczkę na kabel przed lutowaniem, a później suszareczką albo opalarką podgrzać termokurczkę i ona ładnie zaizoluje i ściśnie przewody :)
Awatar użytkownika
marianb31
Początkujący
Początkujący

masz na myśli taki konektor
http://www.cyberbajt.pl/produkt/177/krptncnm.html

Ten sposób z rurką termokurczliwą zdaje się być dobry, tyle że zastanawiam się jak to zrobić.
najpierw zlutować przewód, zaizolować taśmą, i później ekrany ścisnąć termokurczką tak? :)
Obrazek
Awatar użytkownika
Lodzio525
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: Lodzio525 »

Przewod antenowy łączysz zwykłą kostką instalacyjna (za grosze) Obrazek owijasz to taśmą izolacyjną, następnie łączysz ekranowanie i albo koszulka termokurczliwa lub tez taśma... Nie lepiej ci bedzie wymienic caly kabel od anteny az do radia ??? Na takich polączeniach stracisz na jakości odbioru...
[url=http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtop ... 28&t=14553]Moje Tornado Red/Black Polo ]
-------------------------------------------------------
Kozienice 10r.
Wilcze Laski 10r.
Pławniowice 10r.
Ślesin 11r.
Przełazy 11r.
Dzierżązna
Awatar użytkownika
marianb31
Początkujący
Początkujący

lodzio525
jak mam wymienić kabel, przecież i tak muszę go złączyć z tym co wystaje z anteny, więc i tak i tak będzie trzeba łączyć kable.

nie wiem czy to będzie działało to połączenie kabli, zaczynam w to wątpić :(
Obrazek
Awatar użytkownika
Lodzio525
Zainteresowany
Zainteresowany

No ja na twoim miejscu spróbowal to polaczenie kostka bo lut ?? no nie wiem... Spróbuj na sucho to pozkręcac jak bedzie odbierac i wszystko pasowac i dzialac to skrecaj i skladaj wszystko ?? :P
[url=http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtop ... 28&t=14553]Moje Tornado Red/Black Polo ]
Kozienice 10r.
Wilcze Laski 10r.
Pławniowice 10r.
Ślesin 11r.
Przełazy 11r.
Dzierżązna
Awatar użytkownika
marianb31
Początkujący
Początkujący

wtedy działa ale tylko jak złapię ręką w tym miejscu. Więc kicha, będę musiał spróbować tą rurką termokurczliwą ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
Lodzio525
Zainteresowany
Zainteresowany

[quote=""lodzio525""]albo koszulka termokurczliwa lub tez taśma...[/quote]

No pisalem ze ekran mozesz w ten sposób...

Próbuj, działaj i daj znac do czego doszedłeś ;)
Kozienice 10r.
Wilcze Laski 10r.
Pławniowice 10r.
Ślesin 11r.
Przełazy 11r.
Dzierżązna
k
ko-ma
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: ko-ma »

U mnie w podobnej sytuacji, po długich kombinacjach - sprawdził się wariant "pesymistyczny" :
nowa antena "zastępcza" o wyglądzie zbliżonym do oryginalnej, z przewodem ok. 1,5m zakończonym wtyczką do radia
+
przedłużacz antenowy 3,5 m z odpowiednim gniazdem i wtyczką ( złącze z kablem anteny wyszło w okolicy prawej tylnej lampy )
+
przejściówka za 2 zł , bo wyuczka nie pasowałą do radia ( Sony ).
Teraz przynajmniej radio mi gra, nie gubi stacji i nie szumi.
Wszelkie kombinacje z łączeniem przewodów antenowych tudzież z łączeniem oryginalnej instalacji antenowej z nieoryginalnymi antenami nie dały pozytywnego efektu.
Wiem, wiem, zaraz będziecie mnie objaśniac, zatem uprzedzę : na szczątkach oryginalnej instalacji antenowej ( na początku podłączałęm właśnie inną fabryczną antenę z uciętym przewodem ) nieszczęsne Sony podłączałm przez stosowną przejściówkę zasilającą wzmacniacz.
I tu może tkwić przyczyna : próbujesz połączyć nie montowane fabrycznie radio do fanrycznej instalacji - a to się nie uda. Spróbuj manewru z przedłużaczem eliminując oryginalną instalację - wychodzi niedrogo, efekt pewny, bez kombinowania. Przewody jest którędy poprowadzić, nie ma z tym problemu.
Awatar użytkownika
Lodzio525
Zainteresowany
Zainteresowany

Pamiętajcie ze kazde wtyczki, przejsciówki i polączenia wpływają negatywnie na jakość sygnału... I druga sprawa: przewody antenowe oraz RCA (chinch) nie powinny isc kolo przewodów zasilajacych (napieciowych itp.) bo to rowniez wplynie na jakosc i powiekszy szumy i znieksztalcenia
Kozienice 10r.
Wilcze Laski 10r.
Pławniowice 10r.
Ślesin 11r.
Przełazy 11r.
Dzierżązna
Awatar użytkownika
Artpolo
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: Artpolo »

Dzisiaj właśnie montowałem nową antenę. W podsufitce miałem org VW złącze. Z jednej strony odciąłem starą antenę aby to złącze zachować. Uciąłem nowy kabel aby był możliwie krótki.
odizolowałem ekran, odizolowałem żyłę środkową. Zlutowałem żyłę środkową. Izolacja. Zlutowałem ekran. Owinąłem kabel folią alu i całość zaizolowałem. Gra i buczy.
Jeżeli z góry zakładasz, że czemuś nie podołasz - nie uda Ci się to nigdy..... Bruce Lee :)
Awatar użytkownika
marianb31
Początkujący
Początkujący

też mam radio sony... mam małą antenkę taką jak w touranie 2009 była montowana i w nowych samochodach VW. antena ma wbudowany wzmacniacz już... czyli tak jak twierdzi ko-ma powinienem kupić przedłużacz i wtyczkę do radia nową, i wtedy spróbować
Obrazek
Awatar użytkownika
suff
Wtajemniczony
Wtajemniczony
Kontakt:

Post autor: suff »

a z mojego doświadczenia przy montażu anten coprawda Wifi a nie radiowych mogę powiedzieć, że lutowanie jakiegokolwiek kabla antenowego to pomysł conajmniej głupi, bo poźniej wynikają z tego jakieś problemy, o których nawet nie chcemy myśleć, że spowodowane są łączeniem kabla (bo przecież działało :-)))
Awatar użytkownika
marianb31
Początkujący
Początkujący

a masz suff jakiś lepszy pomysł?
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”