Robię od paru lat w warsztacie i mniej więcej wiem że SDI to niezła kupa, jesli chcesz mieć mula to kup sdi i popatrz na różnicę cen tych silników . To że masz sdi i to jeszcze 1.7 to nie znaczy że masz najlepszego diesla, bo to jest najgorsza wersja diesla, i nigdy bym go nie kupił.
Luki38, moglbys sprecyzowac co jest takiego zlego w 1.7 SDI? Moim zdaniem, to jest bardzo dobry silnik,a w porownaniu do 1.9 wychodza tak niewielkie roznice, ze gdybym mial teraz kupowac diesla, to bym bral bez zastanowienia 1.7
Ja mam 1.9 D wadami są koszty niektórych części w tym rozrządu oraz pompy paliwa. Sama pompa "nowa" to wydatek 1,5k w wersji D. Wersja SDi gdzie jest trochę elektroniki podejrzewam że jest jeszcze drożej. Skrzynie biegów jak na razie są 2 a nawet 3 razy droższe niż w benzyniakach. Zaletą jest że jeśli trafisz zdrowy silnik i będziesz dbał to bez remontu słyszałem ze silnik dożywa nawet 500k. Ropa jest tańsza i klekot spala jej "mało" bynajmniej niektórzy tak uważają bo mój pali z 7-8 na 100 km przy jeździe emeryta. Są ofc raporty spalania poniżej 5 litrów
nie bede polemizował bo nie pracuje jako mechanik ale do wypowiedzi lionheart198 z tego co do tej pory sie dowiedzialem to cena czesci jest identyczna jak sdi co do pompy paliwa to w sdi jest boscha a w zwyklym dieslu jest lucasa której naprawa podobno jest 2 razy drozsza bo nikt jej nie chce dotykac. Sdi to "prawie" zwykly diesel tyle ze sterowaniem elektronicznym pompy z tego co sie orientuje. Kubrick kolega Luki juz Ci doradzil zebys sobie kupil sdi bo tyle ich naprawial ze nie ma zamiaru sie podzielic wiadomościami.
Zawsze szukam dziury w całym więc proszę się nie denerwować !!!
[quote="suhhar"]Kubrick kolega Luki juz Ci doradzil zebys sobie kupil sdi bo tyle ich naprawial ze nie ma zamiaru sie podzielic wiadomościami.[/quote]
Ale mam AEX i na razie nie bede zmienial
A jak nie chce sie podzielic informacjami dlaczego te silniki nie sa dobre, to ja to traktuje tak, jakby tylko sciemnial, ze cos wie. Nic mnie tak nie irytuje, jak zaczecie tematu i urywanie go w ten sposob, kiedy ktos chce sie dowiedziec czegos istotnego. Albo sie udziela konkretnej odpowiedzi, albo sie pisze "nie wiem", "nie moge odpowiedziec, bo cos tam". Juz taka odpowiedz by mnie satysfakcjonowala w jakikolwiek sposob.
witam ponownie. odgrzebuje temat poniewaz na dniach zakupuje moja wymarzanowa poloweczke ; )
zdecydowalem sie na silnik 1.0 badz na 1.4 w benzynie.
zostaly mi tylko jeszcze ostateczne pytanka:
1. Rozmawialem z mechanikiem i mowil mi ze jezeli polo 6n to tylko 1.0 w benzynie poniewaz w wyzszych silnikach dawane byly te same skrzynie biegow a one sie tylko nadaja na silnik z pojemnoscia 1.0, czyli reasumujac w 1.4 i wyzej jest wieksza szansa na uszkodzenie skrzyni. Fakt czy prawda?
2. Z tego co sie orientuje, wersja 1.0 posiada 50km, wersja 1.4 posiada 60km. Przepraszam ze pytam ale mozecie mi napisac jak wychodzi roznica jezeli chodzi o osiagi? Vmax, przyspieszenie itp.
3. Silniki w polo 1.0 sa na pelnym wtrysku, w 1.4 jest to samo? Czy w wersji 6n benzyna ( a bardziej precyzujac jedynie mnie interesuja 1.0/14 ) kazdy silnik jest AEA czy AEE? Jest roznica w osiagach? Nie chce kupowac przykladowo slabszego silnika 1.4 by spalal mi wiecej a nie bedzie on o wiele dynamiczniejszy od lepszej wersji silnika 1.0. Mam nadzieje ze mnie rozumiecie. Domyslam sie ze AEE sa wydajniejszymi wersjami?
Z gory dzieki za wszelkie porady, ten topic i tak juz dal mi duzo potrzebnych informacji ; )
[quote="Redmitsu"]1. Rozmawialem z mechanikiem i mowil mi ze jezeli polo 6n to tylko 1.0 w benzynie poniewaz w wyzszych silnikach dawane byly te same skrzynie biegow a one sie tylko nadaja na silnik z pojemnoscia 1.0, czyli reasumujac w 1.4 i wyzej jest wieksza szansa na uszkodzenie skrzyni. Fakt czy prawda?[/quote]
Szansa na uszkodzenie jest taka jak nie ma w niej olej lub jest za malo to wtedy uszkodzisz skrzynie.Skrzynie do polo sa wadliwe fabrycznie,bo wchodzi do nich za malo oleju i trzeba jakos przelewac.
[quote="Redmitsu"]2. Z tego co sie orientuje, wersja 1.0 posiada 50km, wersja 1.4 posiada 60km. Przepraszam ze pytam ale mozecie mi napisac jak wychodzi roznica jezeli chodzi o osiagi? Vmax, przyspieszenie itp.[/quote]
To jak porywnywac cinquecento 700 z 900.Taka jest roznica.Osobiscie mam 1,4aex i chula pieknie,a spalnie i nie za duze.
[quote="Redmitsu"]3. Silniki w polo 1.0 sa na pelnym wtrysku, w 1.4 jest to samo? Czy w wersji 6n benzyna ( a bardziej precyzujac jedynie mnie interesuja 1.0/14 ) kazdy silnik jest AEA czy AEE? Jest roznica w osiagach? Nie chce kupowac przykladowo slabszego silnika 1.4 by spalal mi wiecej a nie bedzie on o wiele dynamiczniejszy od lepszej wersji silnika 1.0. Mam nadzieje ze mnie rozumiecie. Domyslam sie ze AEE sa wydajniejszymi wersjami?[/quote]
1.0 po 96 napewno,zreszta 1.4 po 96 tez,gdyz w tym roku odbyla sie modernizacja silnikow.Oznaczenia AEA i AEE tycza sie silnika 1.6.A tu oznaczenia poszcegolnych silnikow: silniki benzynowe 1,0 dm3 typu AEV (45 KM), ALL i ALD (50 KM),
.,3 dm3 typu ADX (55 KM), 1,4 dm3 typu AEX, AKV, APQ, ANW (60 KM), APE (75 KM), AFH i AQQ (100 KM).
Dla latwiejszego szukania.
1,6 dm3 typu AEA, AEE i ALM (75 KM), APF (100 KM), AJV (120 KM), ARC i AVY (125 KM) oraz wysokoprężne
.,4 dm3 typu AMF (75 KM), 1,7 dm3 typu AHG (57 KM) i AKU (60 KM), 1,9 dm3 typu AEF, AGD i ASX (64 KM),
AQM (68 KM), AHU, ALE i ALH (90 KM), AFN i ASV (110 KM).
2. Z tego co sie orientuje, wersja 1.0 posiada 50km, wersja 1.4 posiada 60km. Przepraszam ze pytam ale mozecie mi napisac jak wychodzi roznica jezeli chodzi o osiagi? Vmax, przyspieszenie itp.
szukaj 1.4, 1.0 jest słabe i żeby jako-tako jechało trzeba go kręcić i automatycznie wtedy więcej pali.
Redmitsu
Ja osobiście mam w swoim Polo silnik 1,4 8v AEX. Z mojego punktu widzenia silniki o poj. 1,0 są troszeczkę za małe jeżeli zamierzasz jeździć w trasy. Mój motorek spala średnio ok. 7l/100 km a i osiągi są na akceptowalnym poziomie. Z tego co słyszałem i czytałem, AEX to jeden z najpopularniejszych silników w Polo więc z częściami nie powinno być problemów.
hey kolego zastanow sie 2 razy zanim kupisz 1.0 bo prawie ta sama cena ale osiagi gorsze i spalanie takie samo jak 1.4 a pozniej bedziesz zalowal ze nie kupiles 1.4 co do skrzyn biegow to nie licz na to ze kupisz i nic nie bedziesz robil wszystkie skrzynie sa do kitu
Zawsze szukam dziury w całym więc proszę się nie denerwować !!!
Witam. Zamierzam zakupić polóweczkę i już mam nawet na oku bardzo ciekawą sztukę tylko nie wiem co ona ma za serducho. Jedyne co wiem to że jest to 1.4
Czy może mi ktoś powiedzieć coś więcej na temat tego silnika? jakieś oznaczenie i jak zasilany mono czy multi. Z góry dziękuję za pomoc
Bandit102
Jakbyś podał oznaczenie to mogliyśmy Ci więcej powiedzieć. Żeby je znaleźć, najprościej będziej jak popatrzysz na obudowę paska rozrządu. Ze zdjęcia, które dałeś mogę powiedzieć tyle, że komora wygląda identycznie jak u mnie. Ja w swoim mam silniczek 1,4 8v AEX, który posiada aż 60 rumaków (na monowtrysku). No ale wygląd komory nie powie Ci tego co chcesz wiedzieć.