boschmann czy alphard ???

Forum dyskusyjne o nagłaśnianiu naszych pociech.

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
Brzeziak_
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: Brzeziak_ »

[quote=""Ralph""][quote=""Brzeziak_GT""]Jak cimensik chce iść w kierunku skrzyni to raczej nie będzie patrzał się na czystość dźwięku ale na bass. Jak chcesz czystej muzyki posłuchać to ja bym w kierunku jaj w tylniej półce bardziej szedł i czegoś dobrego w podszybiu, chociaż tu może być problem.[/quote]

Czystość dzwięku i jaja w tylnej półce? :bow: To pasuje do siebie jak pięść do nosa.
Jeśli masz dawać takie rady, to lepiej już nie radź.

Czystość dzwięku, to dobry zestaw odseparowany plus ewentualnie jakaś mała zamknięta skrzynka w bagażniku. Glosność skrzynki trzeba tak wyregulować, zeby bas nie górował nad cała resztą. Nie ma robić masowania pleców tylko dopełniać się razem z przodem.
Jak wszystko jest dobrze wyregulowane, to nawet nie czuć ze skrzynka siedzi w bagażniku.[/quote]

Czytaj uważnie pytania a potem coś radź, cimensik chce kupić jakiś dobry wzmacniacz i skrzynie a nie "dobry zestaw odseparowany", a co ma sama skrzynia do czystości dźwięku?? Z założenia skrzynie się kupuje żeby w ałcie huczało a nie czysto grało...
Obrazek

To Ona] viewtopic.php?f=28&t=15443

Pas Koronowo 03.04.2011
Toruń 0
b
borys_wrocek
Swój
Swój

Post autor: borys_wrocek »

[quote=""Brzeziak_GT""][quote=""Ralph""][quote=""Brzeziak_GT""]Jak cimensik chce iść w kierunku skrzyni to raczej nie będzie patrzał się na czystość dźwięku ale na bass. Jak chcesz czystej muzyki posłuchać to ja bym w kierunku jaj w tylniej półce bardziej szedł i czegoś dobrego w podszybiu, chociaż tu może być problem.[/quote]

Czystość dzwięku i jaja w tylnej półce? :bow: To pasuje do siebie jak pięść do nosa.
Jeśli masz dawać takie rady, to lepiej już nie radź.

Czystość dzwięku, to dobry zestaw odseparowany plus ewentualnie jakaś mała zamknięta skrzynka w bagażniku. Glosność skrzynki trzeba tak wyregulować, zeby bas nie górował nad cała resztą. Nie ma robić masowania pleców tylko dopełniać się razem z przodem.
Jak wszystko jest dobrze wyregulowane, to nawet nie czuć ze skrzynka siedzi w bagażniku.[/quote]

Czytaj uważnie pytania a potem coś radź, cimensik chce kupić jakiś dobry wzmacniacz i skrzynie a nie "dobry zestaw odseparowany", a co ma sama skrzynia do czystości dźwięku?? Z założenia skrzynie się kupuje żeby w ałcie huczało a nie czysto grało...[/quote]
Zdarza ci się czasem przeczytać to co napisałeś ??
Wydaje Ci się że każdy kto chce montować skrzynkę to od razu zamierza jakąś łupankę wrzucić ? Powiem ci co ma skrzynia do czystości dzwięku - wszystko. Jest częścią zestawu głośnikowego i odpowiada za właściwą sobie część pasma. Wiec jeżeli zamierzasz radzić wszystkim żeby wrzucili cokolwiek byle mocno grało to odpuść sobie takie rady i posłuchaj co inni, bardziej doświadczeni radzą.

p.s z tymi jajami w połce to też pojechałeś. Głośniki eliptyczne to są dobre ale do kościoła. Swoją drogą z tym podszybiem i jakością to też się mylisz.
Awatar użytkownika
Brzeziak_
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Jeżeli na samej skrzyni która jest w bagażniku masz zamiar słuchać muzyki to powodzenia życzę :thumbsup: :thumbsup: ...
Obrazek

Pas Koronowo 03.04.2011
Toruń 0
b
borys_wrocek
Swój
Swój

Post autor: borys_wrocek »

No nie, Ty faktycznie nie czytasz co sam napisałeś i co inni napisali. Dlatego napiszę ci to jeszcze raz "głośno":) i wyraźnie:
[size=99px]Powiem ci co ma skrzynia do czystości dzwięku - wszystko. Jest częścią zestawu głośnikowego i odpowiada za właściwą sobie część pasma. [/size]
Awatar użytkownika
Brzeziak_
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

[quote=""borys_wrocek""]No nie, Ty faktycznie nie czytasz co sam napisałeś i co inni napisali. Dlatego napiszę ci to jeszcze raz "głośno":) i wyraźnie:
[size=99px]Powiem ci co ma skrzynia do czystości dzwięku - wszystko. Jest częścią zestawu głośnikowego i odpowiada za właściwą sobie część pasma. [/size][/quote]

Usłyszałem głośno i wyraźnie :oki: :-D

I rozumiem co do mnie mówisz [a raczej piszesz], ale zeby coś ładnie grało to musi być cały zestaw a nie 1 komponent.
Obrazek

Pas Koronowo 03.04.2011
Toruń 0
c
cimensik
Początkujący
Początkujący

Post autor: cimensik »

hmmm ja pytam sie czy sie opłaca za ta cene kupic...
na poczatku bedzie tylko skrzynia(wiem ze nie bedzie czystko grało) ale pozniej bedzie jaks komplecik np
http://www.allegro.pl/item926486939_mtx ... _raty.html
lub
http://www.allegro.pl/item926537499_mtx ... obacz.html
no i jakies radyjko..
Awatar użytkownika
suff
Wtajemniczony
Wtajemniczony
Kontakt:

Post autor: suff »

Climensik mimo, że wszystko o co kłutnia się toczy zostało napisane w 2 FAQ znajdujących się górze działu, to napiszę jeszcze raz! :banghead:

Za cenę tego pierwszego głośnika dostaniesz IT MDS08 w skrzyni z BR. Naprawdę całkiem kulturalnie gra ten subik.

Do tego kup wzmacniacz 4 kanałowy używany. Coś ze starych Soniaków (np. xm-4045, którego sam posiadam), albo Alpine można dostać na allegro za 200-250PLN. Głośniki z podszybia tymczasowo podłącz pod wzmacniacz, przygotujesz sobie tym instalację do zestawu odseparowanego na przód. Jak będziesz kupował ten zestaw w późniejszym czasie miej także okolo 250PLN na wytłumienie drzwi przednich.

nie wiem jakie radio masz w tym momencie, ale jeśli ma 4 kanały RCA na tylym panelu do podłączenia wzmacniacza to starczy. Jeśli ma tylko 2 RCA to możesz tymczasowo podłączyć 4 kanały wzmacniacza przez 2 specjalne przejściówki (kosztują okolo 10PLN za sztukę) i zacznij zbierać na bardziej rozwojowe radio. Nie mówie tutaj o tych które kiedyś na forum polecał turzol bo ich cena potrafi zabić, ale można dostać radio w cenie do 700PLN, które spełni oczekiwania zwykłego śmiertelnika z nawiązką (nie kawy nie będzie potrafił robić ;-) ). Jeśli radio Ci nie odpowiada z jakiegoś powodu to używaj go narazie i dozbieraj na coś lepszego :-)

Oczywiście potrzebujesz odpowiednie kable do podłączenia zestawu. Możesz kupić zestaw wszystkich potrzebnych kabli Peyinga za 30PLN na allegro
2
2mek
Początkujący
Początkujący

Post autor: 2mek »

[quote=""cimensik""]
no i jakies radyjko..[/quote]

proponuje zacząć od radyjka

suff

alpine cda 7939r lub 7944r na alledrogo widziałem nawet ten pierwszy za 400 zł
"...Ja mam reggae wydrapane w sercu jak tagi w tramwajach..."
moja 6n viewtopic.php?f=56&t=27944
Sprzedam viewtopic.php?f=6&t=15962

Kupię [url=http]viewt
Awatar użytkownika
Alone
Początkujący
Początkujący

Post autor: Alone »

widze że cimensik rezygnuje z zakupu wiec idzie do żyda
c
cimensik
Początkujący
Początkujący

Post autor: cimensik »

nie ze rezygnuje tylko mysle ale raczej zakupie ten komlet tzn skrzynie iwzmacniacz
Awatar użytkownika
Alone
Początkujący
Początkujący

Post autor: Alone »

który komplet?
Awatar użytkownika
peteero
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: peteero »

witam
Mam takie pytanie: Mam w aucie taki oto zestaw,
2x glosniczki na podszybiu (typowo wysokie tony) moc 60W
2x glosniki w polce (normalne nie zadne jajka ) moc 150 W
1x subufer w bagazniku (wlasnej roboty) glosnik zastosowany do budowy posiada okolo 300W

Napedzial to dotychczas wzmacniacz Blaupunkt GTA 4 Special Mk II (
Moc maksymalna 800 W
Moc maksymalna@4 Om 4x120 / 2x400 W
Moc maksymalna@2 Om 4x180 W
Moc sinusoidalna@4 Om 4x60 / 2x180 W
Moc sinusoidalna@2 Om 4x90 W
Liczba kanałów: 4/3/2

Służył mi ponad 2 lata i jestem zadowolony. Ogolnie jestem zadowolony z tego audio wystarcza mi nawet głośniej nie ma jakis super znieksztalcen. Jednak mam okazje sprzedac wzmacniacz za pieniadze takie jakie za niego dalem i mysle ze jest to kazja zakupic co powiedzmy chociaz troszke mocniejszego i lekko ze tak powiem klase wyzszego tylko ze nie chcialbym doplacac jakos duzo. Kwota to 170zł+okolo 80zł do 250 moge dac za jakiegos nastepce dotych czasowego wzmacniacza. Planuje tez wymiane glosniczkow na podszybiu na lekko mocniejsze i nowsze bo tamte juz swoje zagraly.
Jaki wzmacniacz polecacie jako godnego zastepce? (W gre wchodzi używany wzmacniacz tak do 1,5 roku)
Silnik jest bogiem, prędkość nałogiem, turbo podstawą, nitro zabawą.
Awatar użytkownika
Łojek
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Łojek »

A możesz mi napisać,jak Ty to miałeś podłączone?wzmacniacz 4x60 i 5 głośników w tym sub?W sumie ciężko Ci doradzić dobra jakościową 4-kanałówke w tych pieniądzach...Najlepiej mieć 2 wzmaki,pod jednym "przód" a pod drugim w mostku suba,chyba że stać Cię na dobrego monoblocka...
Awatar użytkownika
peteero
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: peteero »

przód byl podlaczony pod jeden kanal reszta oddzielnie, same cykacze nie sa potrzebne tak glosno, a dwa w sam subyfer jest wbudowany pseudo wzmacniacz mialem jakies radio i z radia wymontowalem wzmacniacz sygnalu i zastosowalem i mozna podlaczyc przez wymieniony wzmacniacz lub bez ja mam z tym wzmacniaczem okolo 40,50W ma ten wzmacniacz (oczywiscie zmostkowany)
Silnik jest bogiem, prędkość nałogiem, turbo podstawą, nitro zabawą.
G
Gaary
Swój
Swój

Post autor: Gaary »

http://www.allegro.pl/item933421655_5_k ... ancji.html

Musisz trochę dołożyć,bo za 250pln nic ciekawego nie znajdziesz
Nie pomagam na pw od tego jest forum.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Car audio”