regeneracja alufelg

Coś nie działa? Nie wiesz jak uporać się z usterką bądź problemem technicznym w Twoim polo? To właściwy dział,by zadać pytanie.

Moderator: Global Moderator

k
kevlar
Newbie
Newbie

regeneracja alufelg

Post autor: kevlar »

Panowie zamierzam pomalować świeżo kupione felgi.
mam zamiar trochę je wypolerować i trochę trysnoć bazą a potem bezbarwnym.
Felgi są w prawie dobrym stanie,... standardowe mankamenty to odpryśnięty bezbarwny w paru miejscach i delikatne obtarcia.
Rzecz się ma do tego że nie wiem od czego zacząć.
trzeba się pozbyć tego bezbarwnego, w jaki sposób??
potem polerka, jakie środki polecacie?
a farbkę i bezbarwny to już wiem jak nałożyć :)
Awatar użytkownika
Kubrick
Fanatyk
Fanatyk
Kontakt:

Post autor: Kubrick »

Jako, ze teraz mecze ten temat u siebie:
jesli chcesz tylko usunac bezbarwny, to papier scierny. Jak chcesz usunac caly lakier, to sa srodki chemiczne do usuwania powlok - kosztuje kilkanascie zl i lakier po polaniu az sie gotuje na feldze.
W nastepnej kolejnosci:
- matowienie papierem ok 400
- 2-3 warstwy bazy
- 2 warstwy klaru
Awatar użytkownika
adr0444
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: adr0444 »

do usuwania lakierow scansol polecam.. pasta do polerki autosol... a papiery to juz w zalezosci jaki ma byc efekt...
Sprzedam części do POLO 86c coupe/steilheck
k
kevlar
Newbie
Newbie

Post autor: kevlar »

Ten scansol nie zniszczy za bardzo powłoki do polerowanie??
miejsca polerowane mają się świecić.
A jeszcze jedno czy po nałożeniu bezbarwnego nie odejdzie on od wypolerowanej powierzchni, musi się w końcu ten lakier czegoś chwycić. Da się to w ogóle zrobić??
T
Toto
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: Toto »

Ty chcesz je polerować czy malować? kolega Kubrick opisał Tobie jak przygotować felgę pod malowanie na dowolny kolor, więc się do tego zastosuj...jeżeli chcesz polerować to musisz pozbyć się całej farby wcześniej wspomnianym preparatem, później odpowiednie papiery ścierne i pasta polerska, ale knowhow odnośnie polerowania alu jest już na forum, wystarczy poszukać, z powierzchnią nic się nie stanie po zastosowaniu ww. preparatu, a na polerowaną powierzchnię nie ma sensu nakładać lakieru bezbarwnego bo tak jak piszesz nie będzie miał się czego trzymać, a po drugie polerka straci na wyglądzie...sposób na uzyskanie efektu polerki przy zabezpieczeniu felgi to tylko jej chromowanie, ale samemu chyba ciężko Ci będzie to zrobić...więc tak jak napisałem, najpierw się zdefiniuj czego oczekujesz :)
Prawdziwego mężczyznę poznasz po tym jak dba o swoje auto.

Obrazek

[url=http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtop ... =56&t=6865]Toto -
ODPOWIEDZ

Wróć do „100 technicznych pytań do...”