Kolory pierścienia czujnika temperatury płynu chłodzącego

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
kobzuch
Raczkujący
Raczkujący

Kolory pierścienia czujnika temperatury płynu chłodzącego

Post autor: kobzuch »

Witam.
Mam pewien problem. Otóż, chcę kupić powyższy czujnik i chciałbym żeby ktoś wyjaśnił mi o co chodzi z tymi kolorami. Jest tam taki plastikowy pierścień, u mnie koloru niebieskiego, ale przeglądając oferty sklepów z częściami zamiennymi w sieci, opisy sugerują też inne kolory (czarno-żółty, czarno-zielony). O co w tym wszystkim chodzi? Chciałbym też wiedzieć jakiej firmy wg. Was czujnik powinienem kupić.
Pozdrawiam.
"Wszystko co po nas, przyjdzie niechybnie,
Napewno będzie dobre, ale... brzydkie"
P. Rogucki
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

Wszystko znajdą ci w dobrym sklepie moto tzn w katalogu masz rozpisane jakiego koloru czujnik został zastosowany w danym typie silnika, różnią się zapewne zakresami rezystancji, są niebieskie, żółte, zielone, czarne,
Nie zapomnij aby dokupić oring uszczelniający bo czujka będzie przeciekać.
Jeśli masz wątpliwości co do jego prawidłowego działania to w pierwszym kanale silnika w blokach pomiarowych VAGa masz jego wskazania możesz zbadać jak pracuje.
Obrazek
dla przykładu czujnik żółty do 1,4 AKV:
Obrazek
W mojej stopce jest opis manualnego ssania i kilka słów o czujniku temperatury przeczytaj dowiesz się o co biega.
Co do firmy to ktoś już mówił o tym aby unikać tych tańszych m.in. firmy topran,
Ja założyłem FebiBilstein za 30 zł póki co działa także polecam :grin: oryginalny pewnie ponad 100 zł będzie kosztował...
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
medyk81
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: medyk81 »

[quote="kobzuch"]Witam.
Mam pewien problem. Otóż, chcę kupić powyższy czujnik i chciałbym żeby ktoś wyjaśnił mi o co chodzi z tymi kolorami. Jest tam taki plastikowy pierścień, u mnie koloru niebieskiego, ale przeglądając oferty sklepów z częściami zamiennymi w sieci, opisy sugerują też inne kolory (czarno-żółty, czarno-zielony). O co w tym wszystkim chodzi? Chciałbym też wiedzieć jakiej firmy wg. Was czujnik powinienem kupić.
Pozdrawiam.[/quote]

Poniżej masz tabelę jaki czujnik, do jakiego silnika.

Obrazek
Awatar użytkownika
kobzuch
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: kobzuch »

A więc... dobrze wiedzieć. Sprawa wygląda w ten sposób, że chyba mam nieodpowiedni czujnik (wg. powyższej tabelki). Silnik mam AEA (przynajmniej tak jest w tabelce "Sam naprawiam VW Polo"), a czujnik tkwi niebieski. Może dlatego mam problemy z samochodem. Na desce temperatura musi przekroczyć 90 stopni, wtedy włącza się wiatrak. Ogólnie jakoś wolno się nagrzewa. Jak radzicie? Wrzucić czarny/żółty?
http://www.allegro.pl/item917503184_czu ... arosa.html - może być?

http://www.radar.pl/Czujnik-temperatury ... -33997308/ jeszcze tutaj
"Wszystko co po nas, przyjdzie niechybnie,
Napewno będzie dobre, ale... brzydkie"
P. Rogucki
Awatar użytkownika
medyk81
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: medyk81 »

[quote="kobzuch"]A więc... dobrze wiedzieć. Sprawa wygląda w ten sposób, że chyba mam nieodpowiedni czujnik (wg. powyższej tabelki). Silnik mam AEA (przynajmniej tak jest w tabelce "Sam naprawiam VW Polo"), a czujnik tkwi niebieski. Może dlatego mam problemy z samochodem. Na desce temperatura musi przekroczyć 90 stopni, wtedy włącza się wiatrak. Ogólnie jakoś wolno się nagrzewa. Jak radzicie? Wrzucić czarny/żółty?
http://www.allegro.pl/item917503184_czu ... arosa.html - może być?

http://www.radar.pl/Czujnik-temperatury ... -33997308/ jeszcze tutaj[/quote]

Ten z pierwszego linka jest do AMF.
Ja swego czasu kupowałem na allegro coś takiego:
http://www.allegro.pl/item886657155_czu ... _ford.html, ale to raczej oryginał nie jest.

Co do powolnego nagrzewania to poczytaj o termostacie - duuużo tu tego.
Awatar użytkownika
Borek
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: Borek »

Ja dziś kupiłem Febi-bilstein z niebieską obwódką, mam AEE więc teoretycznie powinien być z żółtą, ale sprzedawca pokazywał mi że mają te sam numery i odpowiada on numerowi części fabrycznej. Założyłem, wszystko wydaje się być ok. W weekend podepne pod Vaga to będzie na 100% wiadomo co on tam pokazuje
Awatar użytkownika
Exit
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Exit »

[quote="rat4"]oryginalny pewnie ponad 100 zł będzie kosztował...[/quote]
Za oryginalny zapłaciłem 46zł, ale podobno był w promocji (w Lublinie u Niedziałka).
6N 1997 AEX LD5D 3d - było 2004-2015
6N 1997 AEX LP3G 5d - jest od 2015
ODPOWIEDZ

Wróć do „układ chłodzenia + klimatyzacja/ogrzewanie”