Jakie dystanse??

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
Bartosz85
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Jakie dystanse??

Post autor: Bartosz85 »

Mam felgi 14" 6J ET43 z oponami 185/55. Troche duze to ET wiec chce kupic dystanse. Jaka grubosc bedzie odpowiednia zeby kolo nie wystawalo ani mie obcieralo a wygladalo fajnie (10mm moze 15mm)??
http://allegro.pl/item905274119_dystans ... 15_mm.html
Takie dystanse sa ok, czy musza byc z pierscieniem centrujacym?? Rozumiem ze jak dystanse sa cienkie to nie maja pierscienia centrujacego bo wystaje jeszcze "kawalek" piersciania z piasty??
M
MariozoKR
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: MariozoKR »

Ja bym wybrał maks 10 mnm 15 może już wystawać i obcierac przy dobicu na jakiejś nierówności. A po wyżej 10 mnm musi by być już pierścień centrujący, 5 mnm nie musi mieć np pierscienia, tak samo nie wskazane jest łączenie np dwóch 5 żeby otrzymać 10. myśle że z tym 10 będzie dobrze :)
Awatar użytkownika
Bartosz85
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

W jednym z innych tematow suff napisal: "Standardowe ET w 6N to 38. Pamiętaj, że dobierając felgi masz możliwość zmiany ET w przedziale <-15,+15>, aby nie wystawała za bardzo albo się schowała bardziej"
Ja mam ET 43 dam dystans 10mm bedzie 33, dam 15mm bedzie 28. Tylko ciezko znalesc i sa sporo drozsze takie dystanse z pierscieniem centrujacym. Moze ktos mial dystanse 15mm bez pierscienia i sie wypowie?? Napewno mial Skfarek bo mialem nawet od niego kupic ale sie nie zdecydowalem.
M
MariozoKR
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: MariozoKR »

Pocoś ten pierścień centrujący musi być ale nie mówie że się bez niego nieda jeździć :) Ja przy 15 wolał bym go jednak jakoś mieć choć ich cena też to już inny temat
Awatar użytkownika
Bartosz85
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

No tak tylko jak przy 15mm bedzie wystawal jeszcze kawalek piasty to na dystansie nie da sie zrobic pierscienia bo jak na 57,1mm zrobic pierscien 57,1mm :) stad moje pytanie czy przy 15 mm bedzie fabryczny jeszcze wystawal i jak ma sie ta sprawa przy 10mm??
Awatar użytkownika
Skfarek
Spamer
Spamer

Post autor: Skfarek »

[quote="Bartosz85"]W jednym z innych tematow suff napisal: "Standardowe ET w 6N to 38. Pamiętaj, że dobierając felgi masz możliwość zmiany ET w przedziale <-15,+15>, aby nie wystawała za bardzo albo się schowała bardziej"
Ja mam ET 43 dam dystans 10mm bedzie 33, dam 15mm bedzie 28. Tylko ciezko znalesc i sa sporo drozsze takie dystanse z pierscieniem centrujacym. Moze ktos mial dystanse 15mm bez pierscienia i sie wypowie?? Napewno mial Skfarek bo mialem nawet od niego kupic ale sie nie zdecydowalem.[/quote]

Z tajnych informacji wiem że Skfarek miał ale nawet nie założył tylko sprzedał bo kupił felgi z Et 36 i takie mu wystarczy :crazy:
Z tymi dystansami jeździł wcześniej Ciapek więc jego można męczyć.
6n leichtwagen: hamownia s.41 http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=142
1.6 AEA shamowane]
Rozpórki, mocowania foteli: http://gorny-sport.pl
Serwis mechaniczny: [url=http://www.au
Awatar użytkownika
Luki38
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Luki38 »

Do tych dystansów to i śruby dłuższe trzeba zamawiać? Dystanse mają też i wady, a mianowicie łożyska szybciej się zużywają.
Awatar użytkownika
Bartosz85
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Sruby i tak musze kupic bo mam do stalowek takie zardzewiale, do alu mialem inny komplet ale stozek, a to sa oryginalne alu to potrzebne sa z lbem kulistym wiec zakup i tak mnie czeka. Czyli jak mam felge ET43 i zaloze dystans 10mm to nie jest to samo jak bym mial felge ET33?? Bardziej sie zuzywaja niz przy feldze z mniejszym ET?? To tylko pytanie teoretyczne bo i tak jak ktos kiedys powiedzial jest wojna musza byc trupy :grin:
Awatar użytkownika
paffcio
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: paffcio »

mam dystanse aluminiowe 15mm do polo - dystanse z centrowaniem, przez moj blad centrowanie peklo dookoła ale mozna to ladnie zeszlifowac i są normalne aluminiowe dystanse bez centrowania na otwor 57,1mm.

Cena atrakcyjna, wiecej na pw
Awatar użytkownika
Bartosz85
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Rozumiem ze jak masz 15mm z pierscieniem centrujacym to znaczy ze przy 15mm juz "oryginalny" pierscien nie wystaje?? Czyli jak go zeszlifuje to nie bedzie jak wycentrowac kola (tylko na srubach) :roll: w takim razie szukam dystansow 10mm.
ODPOWIEDZ

Wróć do „felgi i opony”