[6n2] Dźwignia linki otwierania maski nie odbija

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
piotrom87
Raczkujący
Raczkujący

[6n2] Dźwignia linki otwierania maski nie odbija

Post autor: piotrom87 »

Witam, mam taki problem: Jak chcę otworzyć przednią maskę, to pociągam za dźwignię która połączona jest z linką otwierania maski, ale później rączka zostaje na tym samym miejscu (nie wraca do pierwotnego położenia, co uniemożliwia późniejsze zamknięcie maski). Trzeba ją ręcznie wcisnąć.
Czy ktoś już spotkał się z podobnym problemem i może wie jak to naprawić???
Czy może konieczna będzie wymiana linki? Proszę o odpowiedzi.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

Prześledź drogę linki od dźwigni do zamka. To nie jest zbyt duży odcinek. Może gdzieś się zagięła delikatnie lub coś ją blokuje. Może jest źle założona w którymś miejscu.
Awatar użytkownika
piotrom87
Raczkujący
Raczkujący

Jutro to dokładnie sprawdzę. Założona jest na pewno dobrze bo nikt jej nie zdejmował, a przed zimą jeszcze wszystko działało jak trzeba.
Możliwe że się gdzieś zagięła ale mechanik (który nie miał jeszcze czasu tego dokładnie obejrzeć) powiedział mi że może coś stało się z płaszczem ochraniającym linkę - mógł się rozciągnąć czy coś...
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

[quote="piotrom87"]powiedział mi że może coś stało się z płaszczem ochraniającym linkę[/quote]
To jest najbardziej prawdopodobna przyczyna. Może pancerze gdzieś się poniszczył i blokuje lnkę. może stał się nieszczelny i naleciało brudu i ciężej jej "chodzić" lub przymarza woda w pancerzu.
Myślę że w razie potrzeby wymontować linkę i ją obejrzeć. Jakieś skomplikowane to nie jest. W razie czego powinno byc to opisane w książce Sam Naprawiam VW Polo (jest w dziale Manuale, ta sama co od 6N1)
r
r3adytorock
Początkujący
Początkujący

Post autor: r3adytorock »

ja mam ten sam problem, ale poczekam do wiosny i wtedy naprawie ;)
Awatar użytkownika
suff
Wtajemniczony
Wtajemniczony
Kontakt:

Post autor: suff »

a ja myślałem, że ten typ tak ma...teraz będzie mnie denerwowało :banghead: :banghead: :banghead:
Awatar użytkownika
waglik
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: waglik »

suff ja też tak mam w POLO, ale rozgryzłem to i po prostu gdy pociągam za wajche do siebie to potem daje w drugą strone i spokój, znowu nic męczącego i uporczywego... ;) z takimi błędami na prawde da się żyć...
Awatar użytkownika
paffcio
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: paffcio »

[quote="waglik"]z takimi błędami na prawde da się żyć...[/quote]
ale po co jak moze dzialac jak powinno ? ciągniesz elegancko odbija i wszystko jest git :) a koszta linki są naprawde nieduze
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Czekajcie czekajcie, bo czegoś nie rozumiem. Generalnie jak otwieram maskę to rzeczywiście jakoś mocno linka nie wraca, ale nie ma problemu z zamknięciem maski.
Założyciel tematu piotrom87 napisał:
[quote="piotrom87"]ale później rączka zostaje na tym samym miejscu (nie wraca do pierwotnego położenia, co uniemożliwia późniejsze zamknięcie maski). Trzeba ją ręcznie wcisnąć.[/quote]
Także gdzieś jest babol. Jak kolega sprawdzi to będziemy wiedzieć co i jak.
Awatar użytkownika
piotrom87
Raczkujący
Raczkujący

Sam się już zaczynam zastanawiać czy rzeczywiście problem jest z linką czy z zamkiem od maski.

[quote="czaja454"]Czekajcie czekajcie, bo czegoś nie rozumiem. Generalnie jak otwieram maskę to rzeczywiście jakoś mocno linka nie wraca, ale nie ma problemu z zamknięciem maski.
Założyciel tematu piotrom87 napisał:
[quote="piotrom87"]ale później rączka zostaje na tym samym miejscu (nie wraca do pierwotnego położenia, co uniemożliwia późniejsze zamknięcie maski). Trzeba ją ręcznie wcisnąć.[/quote]
Także gdzieś jest babol. Jak kolega sprawdzi to będziemy wiedzieć co i jak.[/quote]

Chodzi o to że jeśli chcemy otworzyć maskę to pociągamy za linkę, a ta z kolei pociąga 'cyngiel' który jest w zamku.
Widocznie cyngiel zostaje w położeniu umożliwiającym tylko otwarcie maski i żeby ją zamknąć (i ty samym przesunąć cyngiel) trzeba wcisnąć dźwignię. Może tam trzeba szukać przyczyn i winna jest np sprężyna?

Na pewno wcześniej linka odbijała, nie mam co do tego żadnych wątpliwości. Z resztą mam także T4 w którym linka odbija bez najmniejszych przeszkód.
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

No więc jednak na początku przyjrzyj się zamkowi i sprężynie. Ale bez konkretów to możemy tylko gdybać...
Awatar użytkownika
gallus
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: gallus »

[quote="waglik"]suff ja też tak mam w POLO, ale rozgryzłem to i po prostu gdy pociągam za wajche do siebie to potem daje w drugą strone i spokój, znowu nic męczącego i uporczywego... ;) z takimi błędami na prawde da się żyć...
[/quote]
Ja mam identycznie i nie robi mi to żadnego problemu :).
Mam gdzieś trendy i style urodziłem się po to aby sam je tworzyć i wyznaczać.
Perła:http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtop ... 56&t=12121
Awatar użytkownika
suff
Wtajemniczony
Wtajemniczony
Kontakt:

Post autor: suff »

[quote="gallus"]Ja mam identycznie i nie robi mi to żadnego problemu .[/quote]

[quote="waglik"]suff ja też tak mam w POLO, ale rozgryzłem to i po prostu gdy pociągam za wajche do siebie to potem daje w drugą strone i spokój, znowu nic męczącego i uporczywego... z takimi błędami na prawde da się żyć...[/quote]

Chłopaki, wiem że da się z tym żyć bo żyję od kiedy mam Polówkę :-) Problemem tutaj jest moja mentalność, która cały czas z tyłu głowy szepce mi, że coś nie działa tak jak powinno i trzeba się tym zająć :grin: taki mój osobisty #fail :-)
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

[quote="suff"]Problemem tutaj jest moja mentalność, która cały czas z tyłu głowy szepce mi, że coś nie działa tak jak powinno i trzeba się tym zająć taki mój osobisty #fail [/quote]
Tak to już jest jak się jest perfekcjonistą. Duperele nie daja spokoju.
Awatar użytkownika
piotrom87
Raczkujący
Raczkujący

Ostatnio zrobiło się trochę cieplej a i ja również znalazłem więcej czasu żeby pogrzebać przy aucie ;)
Udało mi się rozwiązać problem. Winnym okazała się być nie linka a zamek od przedniej maski. Wystarczyło go porządnie przeczyścić i potem nasmarować (szczególnie sprężynę oraz tę część która odpowiada za 'odbijanie' linki). No i oczywiście później prawidłowo przykręcić -tzn. w miejscu jego fabrycznego montażu (co mi się od razu nie udało i maska nie chciała się zamknąć :P). A więc samej linki nie trzeba na pewno wymieniać, no chyba że ktoś ją urwie...

Jako że problem został rozwiązany, temat można zamknąć.
ODPOWIEDZ

Wróć do „nadwozie + wnętrze”