boschmann czy alphard ???

Forum dyskusyjne o nagłaśnianiu naszych pociech.

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
NobySun
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: NobySun »

Siemka, ja u siebie mam, tak samo zrobiony jak w tej fabii ale z prawej strony. Nie na infinitivie bo na polskim STX'e.

Wygląda to podobnie:
Obrazek -------> Obrazek -------> Obrazek--------->Obrazek

Robiąc przed już chyba dwoma laty instalację zdecydowałem się na STX'a jako rozwiązanie budżetowe, docelowo wtedy myślałem o Hertz'u DS250. Hertz zawitał by na pokładzie ale się przyzwyczaiłem, bo jak już pisałem, głośnik daje rade.

Wrażenia: bas jest twardy, i nie schodzi nisko ale tu się prosi o coś mocniejszego niż mój przetwornik. Doskonale się sprawuje przy metalu, ciężkim roku i techno z basem w okolicy 50Hz, w dół zejdzie ale tu lepiej wypada np ori tuba Blaupunkta GTI-1200 (jakoś tak nazwa brzmiała). Magnat 12calowy w DIY tubie dawał porównywalne wrażania z odsłuchu w Escorcie. Wrażania odnoszę do tego z czym miałem do czynienia. Poza tym płuckami zatrzęsie przy dobrym kawałku.
Na moim zestawie muzyka siedzi w samochodzie, nie słychać mnie zanim mnie się zobaczy, a wewnątrz dźwięk jest ładny i czysty. Jakby pojawiły się jakieś pytanka to proszę pisać - śledzę wątek więc odpowiem!

Na uwagę zasługuje również fakt że w tej zabudowie, u poprzedniego jej właściciela, pracował Orion z czerwonej serii zdobywając kilka pucharów!
Ze względu na powszechną dostępność mojego profilu w dziale -styling- nie przytaczam pozostałej konfiguracji, zainteresowani mogą tam po prostu zajrzeć.

Pozdrawiam!
D
Daimos
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

Post autor: Daimos »

dzięki za wyczerpującą odpowiedź, a jak połączona jest płyta mdf z żywicą? wkrętami i klejem?
btw użyteczna półeczka na wzmacniacz :) i jednak przy braku bagażnika z jakim musimy się pogodzić w polo, da rade coś ciekawego zrobić :)
Awatar użytkownika
NobySun
Mały interesant
Mały interesant

zarówno klej i wkręty - dla szczelności i wytrzymałości!
a z jakim głośnikiem myślisz zrobić swoją zabudowę? bo na dzień dzisiejszy pakowałbym u siebie 10" Alpine, Rockford'a lub JL'a.
Awatar użytkownika
Viper20
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Viper20 »

jest moze jakis temat jak to zrobic bo pomysł mi sie spodobał :)
"Lepiej stracić minutę w życiu, niż życie w ciągu minuty"
http://www.youtube.com/watch?v=Y7lCM9ElUqQ

Szanuj swoje zycie. Innych rowniez.
Awatar użytkownika
NobySun
Mały interesant
Mały interesant

Hmmm... tak jest temat jak to zrobić - Daimos pisał w pierwszym poście:

http://www.fabiaclub.pl/forum-pl/viewtopic.php?t=4161
D
Daimos
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

[quote=""NobySun""]zarówno klej i wkręty - dla szczelności i wytrzymałości!
a z jakim głośnikiem myślisz zrobić swoją zabudowę? bo na dzień dzisiejszy pakowałbym u siebie 10" Alpine, Rockford'a lub JL'a.[/quote]
na razie zastanawiam się nad samym pomysłem, co do głośnika to najpierw chciałem zrobić odlew, później się nad nim zastanowić
Wiem, że nie zaczyna się od obudowy, ale planowałem zrobić odlew i jak na obrazku:
Obrazek
niebieskim zaznaczyłem odlew (tak na szybko, kształtu nie modelowałem :D)
a na żółto część z mdfu, która będzie elastyczna, znaczy zależna od wyboru głośnika - dłuższa lub krótsza
Ogólnie zastanawiam się jeszcze nad rozmiarem głośnika, czy 10'' wystarczy do ładnego grania? W sumie polo duże nie jest, ale lepiej się upewnić :)

---- edit
Jeśli by wymagania głośnika na to pozwoliły, zamiast robić półkę na dole, gdzie mógłbym trzymać wzmacniacz, szedłbym w tym kierunku:
Obrazek
Tylko jeszcze nie robiłem pomiarów i nie wiem czy wejdzie, a drugi wzmacniacz może analogicznie po przeciwległej stronie, jeśli dużo miejsca by nie zabrał

ale to tak tylko siedzę i rozmyślam wszelkie możliwości
jutro pomierzę bagażnik i pewnie zmienię zdanie :D
Awatar użytkownika
NobySun
Mały interesant
Mały interesant

Ja zacząłbym od głośnika.

Obudowa będzie zamknięta, więc moc głośnika będzie relatywnie wyższa niż w przypadku obudowy typu bass-reflex.
Biorąc pod uwagę max pojemność takiej zabudowy oraz zasobność portfela możesz już typować jakieś konkretne przetworniki.
Po skonsultowaniu swojego wyboru lub swojej niepewności na forum, będziesz już wiedział jaki głośnik.
Znając jego parametry policzysz pojemność obudowy pod głośnik (nie będzie to tak proste jak w przypadku szkolnego sześcianu, ale konieczne do "ładnego grania").
Potem już rzeźba zostaje.

Bo pomysłu pozostawienia elastyczne części jakoś nie mogę przetrawić. Poza tym to tak trochę od "dupy strony" (pomysł dobry jak każdy inny, ale mając głośnik będziesz wiedział dokładnie jaką pojemnością się zadowoli, tym bardziej że to obudowę robisz i ona dopiero powstanie). Co innego gdybyś takową już miał, wtedy trzeba by kombinować.

Co do mocy 10calówek: nie wiem skąd jesteś ale podjedź na jakiegoś spota czy do ziomali z osiedla - nie wszyscy mają 12calowe głośniki w tubach. Bo fakt jest faktem, musisz dobrze wiedzieć czego chcesz i jaki chcesz efekt uzyskać w samochodzie, i w tym kierunku budować instalację.

Wiem, że dziś się za to nie weźmiesz, więc mam nadzieję że ktoś z prawdziwych znawców/maniaków tematu CA jeszcze się wypowie!

btw. rysunek w CADzie robiłeś?
D
Daimos
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

No może masz racje, ale szczerze mówiąc, jestem bardziej zafascynowany budową tej skrzynki niż samym głośnikiem jaki tam będzie :D dlatego tym się martwię najbardziej
Jeśli chodzi o dobór odpowiedni głośnika, a później skrzynki - tu właśnie jest problem, bo jak zrobię odlew, to będę mógł sprawdzić ile ma litrów i odpowiedniej wielkości dobudówkę wtedy mogę zrobić z mdfu - z brakującymi litrami ;)

A skupiając się na doborze głośnika, myślałem o czymś koło 200zł, jeśli używanego nie znajdę ciekawego, to będzie trzeba nowy w tej cenie

Mam okazję kupić używany 10' Carpower SILVER-10
ale nie mogę się doszukać opinii na jego temat

A rysunek robiłem w sketchup (taki programik od google)
Awatar użytkownika
NobySun
Mały interesant
Mały interesant

Pytałem o program, ponieważ w AutoCADzie - o ile zrobi się to w miarę dokładnie, można sprawdzić objętość, bo w przypadku takich kształtów (gdzie praktycznie trzeba docisnąć żeby uzyskać możliwie dużą objętość) otrzymujemy strasznie nieregularną formę.
[quote=""Daimos""]Mam okazję kupić używany 10' Carpower SILVER-10
ale nie mogę się doszukać opinii na jego temat[/quote]
http://www.europe-audio.com/Product.asp?Product_ID=5630
rekomendują obudowę 25litrów = tak samo piszą chłopaki na forum Golfa.
DUŻO! jak na tą wnękę.

zapał widzę duży, na razie powodzenia!
Idę spać - jutro zobaczę jakie herezje popisałem w ciągu ostatnich 2 godzin w artykule (jedno oko Word, drugie forum :) )
narka!
Awatar użytkownika
suff
Wtajemniczony
Wtajemniczony
Kontakt:

Post autor: suff »

[quote=""Daimos""]ak zrobię odlew, to będę mógł sprawdzić ile ma litrów[/quote]
a przed zrobieniem odlewu nie możesz sobie policzyć objętości? :glare:
D
Daimos
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

[quote=""NobySun""]rekomendują obudowę 25litrów = tak samo piszą chłopaki na forum Golfa[/quote]
No przekreśliłeś mi ten głośnik :) muszę się lepiej rozejrzeć
Co do liczenia w autocadzie, nic mi to nie da, bo więcej roboty będzie z kombinowaniem i robieniem idealnego modelu nadkola czy zabudowy tam się mieszczącej, niż jak suff mnie natchnął :D mierząc to przez wsypanie czegoś do nadkola z prowizoryczną ścianką - tak chyba da radę zmierzyć w miarę dokładnie, w końcu to bardzo ciężka bryła do obliczeń, innej opcji nie widzę
dzięki za pomoc
Awatar użytkownika
NobySun
Mały interesant
Mały interesant

sorry za głośnik :) ale za to zaproponować ci mogę:
http://www.rockfordfosgate.com/products ... _id=112931
Vb min = 14,2 litra
Vb max = 21,2 litra
a na allergro pierwszy z brzegu 279zł, ale z racji 150RMS zaoszczędzisz na wzmacniaczu :)

moja zabudowa ma ok 17litrów (szacowane) nie odejmując jeszcze przestrzeni jaką zabierze głośnik. Nie obiecuję, ale mogę u siebie zmierzyć dokładnie (bo z takim zamiarem już noszę się jakiś czas) ale to na wiosnę - gdy będę zakładał nowe lampki na tył. Ooooo.... musisz sobie zdać sprawę że każdorazowo przy wymianie żarówki, będzie konieczne zdemontowanie zabudowy.
Żarówka na szczęście spaliła mi się tylko raz (ale właśnie z tej gorszej strony).
D
Daimos
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

[quote=""NobySun""]http://www.rockfordfosgate.com/products ... _id=112931
Vb min = 14,2 litra
Vb max = 21,2 litra
a na allegro pierwszy z brzegu 279zł, ale z racji 150RMS zaoszczędzisz na wzmacniaczu :)[/quote]
Ciekawa propozycja, nawet bardzo bym zaoszczędził, bo mam do dyspozycji już dwa wzmacniacze:
ALPINE 3548 - 160W rms 4Ohm
Magnat Edition Two - 150W rms 4Ohm
wiem wiem, ten drugi nie był dobrą inwestycją :D
Wydaje się, że Alpine sobie poradzi, a magnata bym dał na przód (Helix`y 62.1)
Awatar użytkownika
suff
Wtajemniczony
Wtajemniczony
Kontakt:

Post autor: suff »

[quote=""Daimos""]Co do liczenia w autocadzie, nic mi to nie da, bo więcej roboty będzie z kombinowaniem i robieniem idealnego modelu nadkola czy zabudowy tam się mieszczącej, niż jak suff mnie natchnął mierząc to przez wsypanie czegoś do nadkola z prowizoryczną ścianką - tak chyba da radę zmierzyć w miarę dokładnie, w końcu to bardzo ciężka bryła do obliczeń, innej opcji nie widzę[/quote]

ja tam bym kombinowal z walcem, może lekko skośnym z jednej strony coby pozbyć sie fal stojących w obudowie, a policzenie objętości takiej figury to Pikuś ... Pan Pikuś. Przestrzenie ktore by zostały wypełniłbym coby ładnie leżał.
Awatar użytkownika
Wojciechu
Członek honorowy
Kontakt:

Post autor: Wojciechu »

a intertechnik MDS08? u mnie w Polo smiga jeden, w SRT miałem dwa... i dawały rade
I kierowca zlotu Bronisławów 2006
II kierowca zlotu Kozienice 2010
I auto zlotu Bronisławów 2006
II auto zlotu Ślesin 2007
BMW 330i @18" : http://www.youtube.com/watch?v=6k5OeCIZiFs
A3 1.8T@17" & Koni gewinde
[url=http://www.czekolandia.krakow.pl
ODPOWIEDZ

Wróć do „Car audio”